1,25 miliarde de euro atrase de România la minime istorice de cost, printr-o emisiune de euroobligatiuni
Luni, 22 Februarie 2016 00:00
România a atras 1,25 miliarde de euro de pe pietele externe de capital, din care 750 de milioane de euro cu maturitate de 10 ani şi 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani.
Suma a fost obtinută prin redeschiderea celor două transe de obligaţiuni în euro emise în octombrie 2015, la randamente în scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele două maturităti. Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori.
“Tranzactia de astăzi reconfirmă perceptia foarte bună si încrederea investitorilor în economia românească într-un context volatil de piată, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt în scădere atât pentru titlurile de stat emise pe piata internă, cât si pentru cele emise pe pietele externe. Aceste evolutii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odată cu extinderea maturitătii portofoliului de datorie", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Oferta totală a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investitională a tranzactiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât si a tipurilor de investitori pentru ambele transe.
Astfel, pentru transa cu scadentă în 2025 distributia geografică a fost următoarea: România (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tări din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia și Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte țări (2%). În privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de bănci si bănci private (22%), fonduri de pensii și societăti de asigurare (11%), bănci centrale (5%) si altii (2%).
În transa scadentă în 2035, distributia geografică a fost putin diferită, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmată de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), România (17%), Benelux (7%), Franța (5%), alte tări din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tări (1%). Și pentru această transă cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmați de fondurile de pensii și asigurători (23%), bănci și bănci private (15%), bănci centrale (2%) si altii (4%).
În urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro în cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente în anul 2025 si la 1,25 miliarde de lei în cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente în anul 2035.
Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externă aferent anului 2016, încadrându-se în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitătii medii a portofoliului de datorie guvernamentală în vederea reducerii riscului de refinantare.
Emisiunea a fost administrată de către Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.