Veste îmbucurătoare. Noi locuri de muncă în județ
Luni, 14 Martie 2016 15:16
# În comuna Valea Iașului Dr. Oetker își va dubla capacitatea de producție # În comunele Valea Iașului, Căteasca și Dârmănești se vor crea aproape două mii de noi locuri de muncă
Iată că, deși județul Argeș a fost aproape șters de pe harta polilor de putere de bravii noștri politicieni prin acel proces de reorganizare teritorială, în urma căruia am pierdut tot ce însemna centru regional, investitorii continuă să-și dezvolte afacerile pe teritoriul județului nostru, fiind al patrulea județ ca și putere economică, în ceea ce privește contribuția la PIB-ul României.
Actuali investitori sau chiar noi investitori își dezvoltă afacerile pe teritoriul județului nostru, creîndu-se din ce în ce mai multe locuri de muncă. Pe lângă cetățenii acestui județ, care se bucură de oferta locurilor de muncă, de acest lucru se mai bucură și administrațiile locale, crescându-le bugetul local din taxele și impozitele pe care acele societăți le plătesc. Astfel că, am putea spune că se dă un adevărat concurs între administrațiile locale, care mai de care să atragă cât mai mulți investitori.
Dacă Piteștiul, până acum, nu s-a gândit la acest aspect, abia acum discutându-se de un parc industrial, iată că localitățiile rurale, beneficiind de terenuri disponibile construcțiilor industriale și acordând beneficii marilor întreprinzători, au atras din ce în ce mai mulți investitori.
În această categorie putem încadra comunele Valea Iașului, Căteasca și Dârmănești, localități care s-au bucurat în ultima perioadă de cât mai mulți investitori pe teritoriul lor.
În comuna Valea Iașului, Dr. Oetker își va dubla capacitatea de producție
Cu un număr actual de 600 – 700 de locuri de muncă, comuna Valea Iașului se pregătește ca în perioada următoare să aibă aproximativ 1000 de locuri de muncă pe teritoriul său. Dacă până mai acum vreo 10 ani, comuna Valea Iașului avea doar vreo 200 de angajați, mare parte fiind angajații Spitalului TBC, acum, iată, această localitate are aproximativ 700 de locuri de muncă, iar, așa cum spuneam, numărul acesta va crește semnificativ în perioada următoare. Din acest număr de locuri de muncă, aproximativ 350 au fost create de firma Dr. Oetker. Și Spitalul TBC Valea Iașului mai are un număr de 160 de salariați, iar diferența de până la 700 de angajați lucrează la societăți cu o pondere mai mică pe teritoriul comunei Valea Iașului, cum ar fi: Internațional Lazăr Company, depozitul de materiale de construcții Cipcosmar și alte societăți de mici dimensiuni.
,,Cea mai mare parte a locurilor de muncă pe teritoriul comunei Valea Iașului, circa 400, s-au creat în ultimii 10 ani și aici putem să spunem de Dr. Oetker cu mare parte din salariați dar și ceilalți întreprinzători particulari. Spitalul TBC are un personal constant, chiar s-a mai diminuat puțin și care vine de mulți ani.
Îmbucurător este faptul că în această perioadă, chiar în anul 2016, firma Dr. Oetker se extinde. Vor fi unități industriale pe o suprafață de 3,3 hectare. Am eliberat certificatul de urbanism, urmând ca în maxim o lună – două să eliberăm și autorizația de construire, atunci când o să avem și o dimensiune mai clară a investițiilor care vor fi făcute.
Oricum, conform discuțiilor și declarațiilor reprezentanților Dr. Oetker, această firmă își va dubla capacitatea, ceea ce înseamnă aproximativ 300 de locuri de muncă. Iar dacă rotunjim puțin ajungem, undeva, la o mie de locuri de muncă pe teritoriul comunei noastre. Evident că din aceste 1000 de locuri de muncă nu vor fi ocupate decât o parte de locuitorii comunei noastre, dar acest număr de locuri de muncă contribuie la rezolvarea șomajului.
Au mai fost create locuri de muncă prin investiții cu bani europeni la Centrul de Informare Turistică, acolo unde s-au angajat două persoane.
De asemenea, se vor mai crea 3 – 4 locuri de muncă la centrala fotovoltaică, care este aproape finalizată. Aș mai puncta 3 – 4 locuri de muncă la cele două grădinițe. Acestea vor fi cu program prelungit și ne-am propus ca în toamna acestui an să intre în funcțiune și astfel va trebui câte o educatoare în plus la fiecare grădiniță plus personal de îngrijire. La acest număr de locuri de muncă, o mie, se asigură o bună ocupare a forței de muncă.
Țin să menționez, că locuri de muncă, deocamdată, cu titulatura de sezonier, se mai găsesc și în agricultură. Avem la nivelul localității doi crescători de vaci și doi cultivatori de legume în sere, iar aceștia folosesc pentru activitățile lor specifice personal cu perioadă determinată de angajare sau zilieri”, ne-a declarat Nicolae Barbu, primarul comunei Valea Iașului, cel care s-a luptat foarte mult pentru aducerea firmei Dr. Oetker pe teritoriul comunei sale.
Gigantul Faurecia va crea aproape 1000 de locuri de muncă la Căteasca
În ultima perioadă, sau în ultimul mandat, simțul antreprenorului a fost vizibil în cadrul administrației locale Căteasca. Aici, fostul primar Liviu Năstase, dar și viceprimarul cu atribuții de primar, Florin Marinescu, care a continuat proiectele predecesorului său, au adus în comuna Căteasca investitori giganți care au creat sau urmează să creeze locuri de muncă de ordinul miiilor.
După ce în urmă cu aproximativ doi ani, primarul de la acea vreme, Liviu Năstase, i-a convins pe reprezentanții firmei Martur, un furnizor turc al mărcii Dacia, să investească pe teritoriul comunei Căteasca, unde acum lucrează aproximativ 600 de persoane la producerea de scaune auto, iată că și viceprimarul cu atribuții de primar, Florin Marinescu, mergând pe aceeași politică antreprenorială, a reușit să mai atragă încă un gigant care va crea aproximativ 1000 de locuri de muncă pe teritoriul comunei Căteasca, grupul Faurecia.
Producătorul de componente auto Faurecia, un gigant cu 100.000 de salariați la nivel mondial și afaceri de 19 miliarde euro anual, va deschide în acest an o fabrică în comuna Căteasca, la marginea Autostrăzii Pitești – București. În prezent, grupul francez deține pe plan local cinci centre de producție la Sibiu, Mioveni, Pitești, Vâlcea și Craiova, unde se produc componente auto pentru Audi, BMW, Volvo, Ford, Land Rover, PSA și Dacia – Renault.
,,Concernul francez Faurecia va deschide o fabrică în comuna noastră pe o suprafață de 12 mii mp. Aici o să se producă panouri de uși pentru diferite modele de autoturisme, inclusiv pentru Dacia. Se vor crea aproximativ 1000 de noi locuri de muncă.
Totodată, mai avem discuții și cu alți investitori care vor să vină să investească în comuna Căteasca”, ne-a declarat viceprimarul Florin Marinescu.
Noi investitori și în comuna Dârmănești
O altă comună cu atracție pentru investitori ar mai fi comuna Dârmănești, unde aproape anual mai apare câte o nouă fabrică. Chiar în urmă cu câteva luni o fabrică din Piscani și-a deschis porțile, unde se produc containere de toate dimensiunile și lucrează aproximativ 50 de persoane.
O altă veste îmbucurătoare pentru locuitorii acestei comune și nu numai este că până în toamnă, conform primarului Emilian Ciolan, se vor mai deschide încă două fabrici pe teritoriul comunei Dârmănești unde se vor mai crea 250 – 300 de noi locuri de muncă.
,,Anul acesta, cred că prin octombrie – noiembrie se vor inaugura încă două fabrici pe teritoriul comunei noastre. Una produce chedere pentru Ford și pentru Dacia, iar cealaltă produce presate mici și mijlocii. Aici o să fie în jur de 250 – 300 de noi locuri de muncă, iar acest lucru pentru noi înseamnă foarte mult. Pentru noi este o realizare”, ne-a declarat primarul comunei Dârmănești, Emilian Ciolan.
Întrebat cum a reușit să atragă de-a lungul timpului atâția investitori, primarul din Dârmănești ne-a răspuns că a fost recomandat de vechii investitori din comună, datorită relațiilor bune pe care le-a avut cu aceștia.
,,Secretul atragerii de noi investitori este o bună colaborare cu intreprinderile vechi. Am fost recomandați de aceștia și la alți întreprinzători ca fiind o gazdă bună. Pentru localitatea noastră este bine, chiar dacă nu vor fi toți salariații din comuna noastră pentru că nu suntem o comună numai de specialiști. Un leu în plus la bugetul local dacă vine, noi suntem mulțumiți.
Pe noi acest lucru ne interesează, să dezvoltăm localitatea. Cu banii pe care îi încasăm din veniturile propri mai asfaltăm, îmbunătățim iluminatul și multe alte lucruri putem să facem”, ne-a mai declarat primarul comunei Dârmănești.
Lucian GHERGUȘ