”Băieții deștepți” din energie încep să pice. Dosar cu prejudiciu uriaș, de 8.192.817,35 lei trimis de procurorii DNA Pitești spre instanță

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
# OPREA OCTAVIAN FLORIAN, la data faptelor director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (8 fapte),
- fals intelectual (7 fapte din care 2 în formă continuată),
- complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
# METEHOIU CONSTANTIN, la data faptelor director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
# VULPARU ȘTEFAN, la data faptelor inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (6 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte din care 2 în formă continuată,)
# STOIAN FLORIN NICOLAE, la data faptelor asociat în cadrul aceleiași societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a 5 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
# ARMAN NICOLAE, la data faptelor director tehnic la S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (6 fapte),
- fals intelectual (13 fapte din care 2 în formă continuată),
- complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (6 fapte din care 3 în formă continuată),
# VASILE STĂTICESCU EMIL NICOLAE, la data faptelor șef serviciu comercial în cadrul S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (7 fapte),
- fals intelectual (5 fapte),
# OAE VASILE, la data faptelor șef al laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate mijlocită (în forma complicității la complicitate) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),
- fals intelectual (7 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 fapte din care 1 în formă continuată),
- complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
# DIMA TEODOR, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 fapte din care 3 în formă continuată)
- spălarea banilor,
# METEHOIU BOGDAN-ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate morală mijlocită (în forma instigării la complicitate) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos,
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- spălarea banilor,
# DRAGU VLAD-ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan, Vasile Stăticescu Emil Nicolae, Dima Teodor și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software.
Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat și inculpatul Vulparu Ștefan.
Atribuțiile de serviciu au fost încălcate de cei doi inculpați în legătură cu comandarea lucrărilor, derularea propriu-zisă a procedurii de achiziție, negociere valoare ofertă, realizare situații de lucrări aprobarea și admiterea la plată, în mod nelegal, a unor facturi emise în baza contractelor respective.
Concret, din probele existente la dosarul cauzei, a rezultat faptul că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective fie nu există fie sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrările trecute la plată au fost realizate de fapt de către personalul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș.
În realizarea faptelor penale menționate anterior, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Nicolae, au beneficiat și de ajutorul inculpaților Oae Vasile și Vasile Stăticescu Emil Nicolae, care au fost și membri în comisiile de evaluare al căror președinte era inculpatul Arman Vasile. Pentru a disimula originea ilicită a sumei de 2.032.908,47 lei, inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Dragu Vlad-Alexandru au creat un mecanism prin care în relația cu Hidrocentrale Curtea de Argeș au interpus 4 entități-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferați în mod repetat din conturile acestor entități în conturi personale, operațiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri în numerar.
Prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Oprea Octavian-Florian, Vulparu Ștefan, Stoian Florin Nicolae, Arman Nicolae, Vasile-Stăticescu Emil-Nicolae, Oae Vasile, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Dima Teodor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea