Opoziţia e supărată că se reduc cheltuielile parlamentarilor

Măsurile de austeritate propuse de Guvern se vor îndrepta şi împotriva parlamentarilor. Aşa se face că nu doar bugetarii vor renunţa la 25% din salarii şi nu doar pensionarii vor rămâne cu pensii mai mici cu 15 procente. Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a găsit de cuviinţă că şi cheltuielile senatorilor şi ale deputaţilor trebuie reduse cu până la 50%. De aici, mare problemă.
În timp ce unii dintre aleşi sunt decişi să se supună fără să cârtească, alţii o acuză pe Anastase că ar fi făcut aranjamente de culise. Am stat de vorbă cu trei dintre parlamentarii argeşeni pentru a afla ce părere au despre aceste măsuri de austeritate, care îi vizează direct. Interesant e că fiecare vorbeşte de reduceri în cuantumuri diferite.

„Doamna Anastase a ştiut exact cu cât pot fi reduse aceste cheltuieli”

Social democratul Mircea Drăghici este de departe cel mai cheltuitor deputat argeşean. În luna martie a acestui an a consumat 310 milioane de lei vechi din banii statului pentru diurnele de cazare, transport, întreţinerea birourilor parlamentare şi factura telefonică. Să nu mai vorbim de faptul că Drăghici a plătit 83 de milioane de lei vechi numai pe cazarea în Bucureşti, în condiţiile în care majoritatea colegilor deputaţi s-au limitat la 30 de milioane de lei vechi.  Acestea fiind zise, am fost curioşi să aflăm care e părerea parlamentarului despre măsurile care se preconizează. Iată ce ne-a declarat: „Pe mine m-a surprins managerul Camerei Deputaţilor în sens negativ pentru că de când campania de presă, asupra consumului legat de funcţionarea parlamentarilor, ea, în 48 de ore, a anunţat, fără să consulte pe nimeni, exact cu cât se vor reduce cheltuielile, inclusiv, cele legate de cazarea parlamentarilor, ştiut fiind faptul că este un cartof fierbinte la ea în ogradă, nu în buzunarul parlamentarilor. Nu parlamentarii au factură pe numele lor la hoteluri, ci lanţurile hoteliere facturează către Camera Deputaţilor, în baza contractului semnat cu Camera, prin Roberta Anastase. Pe mine mă surprinde cu câtă exactitate ştie cu cât pot fi reduse aceste cheltuieli în contractul cu lanţurile hoteliere, de la 8300 de lei pe lună, la 4000 de lei, fără să fie licitaţie, fără să fie măcar o selecţie de ofertă în prealabil, ceea ce mă duce cu gândul că doamna Anastase a ştiut exact cu cât pot fi reduse aceste cheltuieli. Veniturile mele nu sunt afectate. Mie poate să-mi spună: „Am reziliat contractul cu lanţurile hoteliere şi am sădit un pom în parcul Izvor şi vă mutaţi în pom” sau poate să spună: „Da, domnule  director de hotel, de astăzi nu-mi mai iau comisionul pe cazare pentru 171 de parlamentari, şi scad cheltuielile de la 8300 de lei la 4000 de lei”

„Trebuie să mă sacrific la fel ca orice român”

Democrat liberalul Sorin Pandele se află de asemenea în topul celor mai risipitori aleşi de la Casa Poporului. În luna martie, politicianul a sărăcit vistria statului cu aproape 290 de milioane de lei vechi, numai cuantumul cazării ridicându-se la peste 81 de milioane de lei vechi. În această perioadă însă, deputatul s-a decis să se cuminţească şi să strângă cureaua şi asta pentru că aşa au decis mai marii, şi cum Pandele e democrat liberal se conduce după principiul: „Dacă-i ordin, cu plăcere!” Întrebat ce părere are despre răsfângerea măsurilor de austeritate asupra parlamentarilor, Pandele a răspuns: „Şi noi suntem supuşi aceloraşi reguli. Ni se reduce şi nouă suma forfetară cu 25%. Probabil că o să mă descurc mai greu, dar ce să fac? Trebuie să mă sacrific la fel ca orice român care se sacrifică.” Până aici, toate bune şi frumoase. Ce se va face însă democrat liberalul în situaţia în care va dispune doar de jumătate din suma pe care era obişnuit să o cheltuiască pentru cazarea în Capitală? Răspunsul a fost prompt: „Am decis ca de la 1 iulie să renunţ la cazarea de la hotel.”

„Pe mine nu mă bucură acest lucru”

Liberalul Andrei Gerea a intrat în gura presei după ce, unii dintre colegii ziarişti au descoperit că parlamentarul argeşean plăteşte 30 de milioane de lei vechi pentru cazarea în Capitală, în ciuda faptului că părinţii săi locuiesc în Bucureşti. Ei bine, deputatul a declarat că în zilele în care merge la Casa Poporului nu locuieşte la ai săi, ci la hotel. Oricum ar sta lucturile, Gerea e nemulţumit de măsurile de reducere a cheltuielilor parlamentarilor. După cum ne-a declarat liberalul: „Nu am conturi în bănci, ci am şi eu ca majoritatea oamenilor din ţara asta credite şi atât. Pot să vă spun că banii pe care eu i-am primit de la Parlament i-am folosit pentru activitatea parlamentară. Am birouri, am angajaţi pe care îi plătesc şi care fac muncă de consilier parlamentar. Numai pe acele scrisori recomandate pe care le fac eu, cheltui câteva milioane de lei pe lună. Mai mult decât atât, banii pe care mi i-a dat statul până acum, nu au fost suficienţi să-mi acopere cheltuielile şi-am mai venit cu bani de la mine. Dacă Guvernul consideră că e necesară reducerea, o să dăm şi noi din umeri, o să vedem în ce măsură ne putem restrânge activitatea. Nu ştiu ce o să se întâmple. Poate pentru alţi parlamentari, care sunt turişti şi prin Parlament şi prin politică, probabil că n-o să fie nicio problemă. Pentru mine n-o să fie chiar comod, adică nu vreau să dau oamenii afară de la cabinet. Vom vedea. Pe mine nu mă bucură acest lucru, mai ales că nu este nici vina mea. E vorba de incompetenţa şi hoţia unui guvern care a câştigat voturi prin minciună”. ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea