În noaptea de 18 spre 19 ianuarie (sâmbătă spre duminică), strada Dumbravei va fi închisă circulației autovehiculelor!
Vineri, 17 Ianuarie 2025 15:53
Primăria Pitești anunță că în noaptea de sâmbătă spre duminică se închide circulația pe strada Dumbravei.
”Pentru execuția lucrărilor care vor începe în 20 ianuarie 2025, în cadrul cărora Apă Canal 2000 SA va înlocui conductele de apă și branșamentele aferente pe strada Dumbravei din municipiul Pitești, este necesară organizarea de șantier și balizarea zonei.
În acest context, devierea traficului este obligatorie înainte de demararea lucrărilor. Traficul rutier se va desfășura pe traseul anunțat: strada Negru Vodă – Bulevardul Republicii – strada General Constantin Cristescu!
Acțiune de capturare a câinilor fără stăpân la Pitești
Vineri, 17 Ianuarie 2025 15:47
Luni, 20 ianuarie, între orele 20.00 și 00.00, Primăria Pitești, va derula o acțiune de capturare a câinilor fără stăpân de pe teritoriul administrativ al orașului.
Acțiunea se impune pentru sporirea gradului de siguranță al cetățenilor, întrucât animalele devin mai active pe timpul nopții. În continuare, echipele vor desfășura și activitățile zilnice uzuale de capturare a câinilor fără stăpân, fiind suplimentate prin acțiuni de seară.
• Precizăm faptul că transportul animalelor către biobaza Smeura se va efectua cu autoturismul special adaptat și omologat pentru transportul animalelor vii, iar echipa va fi însoțită permanent de un medic veterinar.
Sindicatele din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională protestează la București!
Vineri, 17 Ianuarie 2025 11:59
Astăzi, de la ora 12.00, sindicatele din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi unele structuri asociative ale rezerviştilor militari, vor protesta la București față de Ordonanţa trenuleţ. Protestul se va derula pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei, urmând a fi pichetate mai multe ministere.
”Astfel, la data de 17.01.2025, începând cu ora 12.00, începem protestul comun al organizaţiilor sindicale din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională - la care se alătură şi unele structuri asociative ale rezerviştilor militari, inclusiv ACMRR din MAI -, în Piaţa Constituţiei, de unde vom pleca în marş către Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, urmând apoi traseul spre Piaţa Victoriei, la Guvern, unde vom protesta până la ora 16.00-16.30”, au transmis sindicaliştii., potrivit News.ro.
Klaus Iohannis poate fi executat silit!
Vineri, 17 Ianuarie 2025 11:18
Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea în dosarul privind cele două case care se află în litigiu și care aparțin președintelui României, Klaus Iohannis. Astfel, ANAF poate începe executarea silită a șefului statului.
Potrivit Știripesurse.ro, instanța supremă a pronunțat, pe 24 septembrie, o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu care a aparținut soției președintelui Klaus Iohannis.
Jandarmeria: ”Călin Georgescu a mințit”
Vineri, 17 Ianuarie 2025 08:39
Aseară, suveranistul Călin Georgescu a spus la un post local de televiziune că jandarmii care s-au aflat ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar fi plâns că nu li s-au plătit orele suplimentare. Informația a fost însă infirmată de Jandarmeria Capitalei.
„În această seară, pe un post de televiziune, domnul Călin Georgescu a afirmat că jandarmii aflaţi astăzi în dispozitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au plâns în faţa domniei sale în legătură cu neplata orelor suplimentare. Dezminţim categoric această informaţie”, precizează Direcția Generală a Jandarmeriei Municipiului București., potrivit Știripesurse.ro.
Când începe Programul RABLA pentru sobe 2025?
Joi, 16 Ianuarie 2025 09:27
Românii vor primi 10.000 de lei subvenție pentru a-și schimba soba, în cadrul Programului rabla pentru sobe care ar putea începe în luna februarie, cu o mică întârziere, după cum a anunțat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
”Are o mică întârziere. Este foarte adevărat, pentru că discutând despre un program pilot am încercat să ne asigurăm că el va funcționa. Am încercat să definim foarte bine anumite noțiuni, cum ar fi cea de sobar autorizat. Am renunțat la o parte din din toate aceste lucruri de foarte mare detaliu, care puteau mai mult să încurce decât să ajute programul.
Din acest motiv l-am mai pus încă o dată în transparență, în luna decembrie a mai cerut încă un feedback din partea instalatorilor, din partea sobarilor, din partea cetățenilor. Până la urmă și cred că astăzi avem toate informațiile pentru a putea să lansăm acest program. Eu sunt convins că în prima parte a anului în sezonul rece îl vom lansa, fără îndoială, cel târziu în luna februarie”, a spus ministrul Mediului, potrivit Știripesurse.ro.
Ion Iliescu și Petre Roman, urmăriți penal în Dosarul Mineriadei
Joi, 16 Ianuarie 2025 09:08
Ieri, Parchetul General a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei. Cei doi sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, deoarece ”au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală”.
În urma Mineriadei din 13-15 iunie 1990, au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane., potrivit News.ro.
Azi, Înalta Curte judecă recursul lui Călin Georgescu
Joi, 16 Ianuarie 2025 08:56
Astăzi, de la ora 13.30, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale. Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea suveranistului.
Potrivit Hotnews.ro, Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii, pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi (șefa USR). Georgescu cere anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, după decizia Curţii Constituţionale a României.
Procurorii îl audiază pe Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 11:33
Astăzi, la ora 14.00, procurorii vor merge acasă la fostul președinte al României, Ion Iliescu, pentru a-l audia în Dosarul Mineriadei. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.
Potrivit Știripesurse.ro, Ion Iliescu nu a dorit să fie audiat nici în dosarul Revoluției, nici în dosarul Mineriadei.
Ministrul Educației nu vrea materii în plus pentru elevi, ci manuale mai bune și metode de predare mai eficiente
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14
Noul ministru al Educației, Daniel David, este de departe cel mai smat ministru pe care l-a avut sistemul. Cu o carieră academică recunoscută la nivel internațional, David are un discurs echilibrat în noua funcție pe care o ocupă. Spune că înțelege nevoile profesorilor, dar se arată atașat de copii, pentru care încearcă să găsească cele mai bune soluții. Educația – ani la rând ”Cenușăreasa” guvernelor pare să fi ajuns în mâinile unui ministru cu scaun la cap. Dar, din nou nu sunt bani, și e și deficit de profesori. Urmează un 2025 de foc.
Ministrul Daniel David a vorbit la Antena 3 despre proiectele sale pe care își dorește să le pună în aplicare. David nu vrea să introducă materii noi pentru elevi, spune că metodele de predare ale dascălilor nu sunt bune, că manualele nu sunt prietenoase.
Bate vântul prin școli! Nu sunt profesori suficienți de științe exacte în sistem
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14
Școlile din România se confruntă cu o problemă foarte spioasă – lipsa profesorilor, mai ales la științele exacte. În multe cazuri, studenții le-au predat copiilor, fizică, chimie și biologie, deoarece nu au fost disponibili profesori calificați. Situația se întâlnește și în Argeș. De exemplu, școli din mediul rural nu au profesori de informatică, iar orele sunt acoperite de profesori ca au altă calificare. Nici în orașe situația nu este mai roz.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, atrage atenția asupra faptului că din școli lipsesc profesori de matematică, fizică, biologie și chimie, iar ordonanța ”trenuleț” spune STOP angajărilor în sistemul public.
Examenul de licență și lucrarea de licență se vor susține împreună din anul universitar 2025-2026
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14
Schimbări importante pentru studenți! Ministerul Educației a decis ca, începând din anul universitar 2025-2026, examenul de licență și lucrarea de licență, precum și alte examene și lucrări de final de studii universitare se vor susține obligatoriu „în pereche”.
Potrivit Edupedu.ro, din anul 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități.
„Art. II Instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu elaborează și aplică propriul regulament de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, în conformitate cu metodologia-cadru aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.691/2024, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul universitar 2025-2026”.
Ministrul Educației, declarații despre examenul de admitere la liceu!
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:14
Din anul 2027, elevii de clasa a VIII-a vor avea ocazia să susțină, pe lângă Evaluarea Națională, și un examen de admitere la liceu, pentru liceele care vor decide să organizeze un astfel de concurs. Noul ministru al Educației, Daniel David, este de părere că elevii foarte buni care vor rata un rezultat pe măsura pregătirii la Evaluarea Națională, își pot lua revanșa la admitere.
„Eu nu sunt atât de împotriva acestui lucru, dacă ne gândim la un copil obișnuit care susține Evaluarea Națională, are o zi proastă și obține note foarte mici, deși este foarte bun la matematică, chimie, fizică. Pur și simplu, a avut niște momente proaste la testare. Dacă organizăm acel concurs la liceele unde el excelează, pe profilul real și așa mai departe, sunt de acord. Așa i se oferă o a doua șansă. O văd ca pe o a doua șansă. Consider că ar trebui să fie mai întâi Evaluarea Națională și apoi acea testare, nu invers. Să le păstrăm, dar să vină după Evaluarea Națională, ca o a doua șansă pentru copiii care au avut o performanță slabă”, a declarat ministrul Daniel David., potrivit Edupedu.ro.
Petre Roman, audiat la Parchetul General: ”Această învinuire este profund nedreaptă”
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 10:00
Astăzi, fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, iar potrivit unor surse, acestuia i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în acest dosar.
După ce a ieșit de la Parchetul General, Petre Roman a declarat:
"Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO. Această angajare am făcut-o categoric şi fără nicio ezitare. Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (...) Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi", a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General, informează Agerpres.
Ministrul Educației: ”Profesorul debutant ar trebui să aibă măcar salariul mediu pe economie, care este undeva la 4.300-4.400 lei net”
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:37
Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit la Digi24.ro despre faptul că profesorii nu au salarii rezonabile, fapt care generează lipsa de dascăli în zona științelor. Societatea a împins educația într-o zonă deloc favorabilă, spune David.
„Sistemul este nemulțumit și într-un fel le înțeleg această nemulțumire. Vedeți, noi am ajuns în zona educației să tot cerem salarii în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile, din mai multe motive. Societatea efectiv a împins educația în umbră, când înainte educația era calea principală spre succesul social. În timpul revoluțiilor industriale prin care trecem, în timpul apariției rețelelor sociale, noi am considerat că nu mai avem nevoie de educația clasică și că ne educăm noi singuri citind, uitându-ne pe nu-știu-ce rețele de socializare și am împins educația în umbră. În același timp, cumva decența și am curajul să spun acest lucru, decența oamenilor din sistem care veneau să ceară atunci când le ajungea cuțitul la os, a ajuns să fie interpretată prost de către politicieni. Noi trebuie să arătăm nevoile pe care le avem în sistem.
Taxa la Medicină crește cu 4000 de lei la studiile de licență
Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:10
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a decis majorarea taxei anuale pentru studiile universitare de licență la medicină și stomatologie. Din anul universitar 2025-2026, studenții vor plăti cu 4000 de lei mai mult, taxa ajungând de la 15.000 de lei pe an la 19.000 de lei., potrivit Edupedu.ro.
În 2024, decizia UMF a fost ca studenții care au intrat la buget să rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști, adică să ia note de trecere la toate examenele. Rămâne de văzut dacă în 2025 se va păstra aceeași măsură.
Toate platformele de colectare a gunoiului vor fi modernizate la Mioveni
Marţi, 14 Ianuarie 2025 17:57
Din această primăvară, platformele de colectare a gunoiului din zona urbană a orașului Mioveni vor fi modernizate. Potrivit Primăriei Mioveni, în cele 22 de locații actuale vor fi amplasate insule ecologice compuse din câte 5 containere supraterane staționare, pentru colectarea selectivă a următoarelor tipuri de deșeuri - Biodegradabil, Rezidual, Sticlă, Plastic și Metal, Hârtie și Carton.
Cele 110 containere au ajuns deja la Mioveni, acestea urmând să fie asamblate, apoi amplasate pe platformele de colectare din zona blocurilor.
Noile containere sunt proiectate și fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții:
Un argeșean a fost distins cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler!
Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14
La sfârșitul anului trecut, prin Decret semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de prim ministrul Marcel Ciolacu, argeșeanului Dorin Chirica i-a fost conferit Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler!
Minodor Teodor CHIRICA (născut la 10 septembrie 1946, Călinești, Muscel), este energetician, specializat în energetica nucleară, cu o experiență de câteva decenii în industria nucleară din România, cunoștințe extinse în proiectare și inginerie, consultanță, conducerea de mari proiecte, finanțare și asigurare proiecte, tranzacții cu energie electrică și comunicare.
Cristian Florentin Șerban, campion național de box pentru tineret, a primit „Trofeul Argeșului”
Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14
Vicepreședintele Consiliului județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a primit, zilele trecute, vizita campionului național de box pentru tineret, Cristian Florentin Șerban, care a venit însoțit de primarul comunei Recea, Iliuță Dorel Dragu. Cristian este unul din tinerii cu care această comună se mândrește, reușind deja să obțină rezultate deosebite în lumea sportului cu mănuși.
Tânărul campion a primit din partea vicepreședintelui Adrian Dumitru Bughiu "Trofeul Argeșului" și asigurări că va beneficia de sprijin și suport financiar pentru a participa la competițiile pe care le vizează.
E oficial: Bugetarii vor avea o minivacanță în luna mai
Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14
Guvernul a stabilit ca ziua de vineri, 2 mai, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, făcând astfel legătura între ziua liberă de joi, 1 mai, declarată sărbătoare legală, cu ocazia Zilei Muncii, şi zilele nelucrătoare de weekend, 3-4 mai, în 4 mai fiind programat şi primul tur al alegerilor prezidenţiale, conform News.ro. Executivul a aprobat hotărârea privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2025.
Mai multe articole..
Pagina 1 din 311
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»