În lumea cactușilor și a plantelor suculente. Un colecționar din Pitești are peste 800 de specii din toată lumea

Joi, 25 Iulie 2024 09:04

 

„Scaunul soacrei”, „Limba soacrei”, „Laba ursului”, „Steaua șerifului”, sunt doar o parte dintre denumirile populare date unor specii de cactuși sau plante suculente. Iar piteșteanul Stelian Popa le colecționează pe toate, de peste 25 de ani. Este pasionat de aceste plante, având peste 800 de specii din toate colțurile lumii.

„Am mai mult de 5.000 de ghivece. Vârful a fost undeva la 12.000 de ghivece. Am în jur de 800 de specii diferite de cactuși și suculente sau hibrizi”, ne spune Stelian. Pasiunea sa a luat naștere în clasa I, când a obținut primul său cactus. „Pe vremea comunismului nu prea se găseau speciile acestea și atunci singurul moment, la care puteam să le văd, era la Simfonia Lalelelor unde veneau niște colecționari din Iran și din Tunisia. Erau singurele două standuri care aveau cactuși și acolo stăteam pe toată perioada Simfoniei”, își amintește Stelian Popa.

 

IȘJ Argeș va achiziționa peste 8.100 de pachete de rechizite școlare pentru elevi

Joi, 25 Iulie 2024 08:39

 

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Argeș a scos la licitație, pe data de 19 iulie, contractul de „achiziție pachete de rechizite școlare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2024-2025”. Elevii argeșeni din învățământul primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, vor primi pachete de rechizite școlare din partea IȘJ Argeș. Valoarea unui pachet de rechizite este cuprinsă între 65 și 75 de lei.

 

 

Un profesor din Argeș a obținut nota 10 la Titularizare

Marţi, 23 Iulie 2024 14:06

 

Ministerul Educației a publicat marți, 23 iulie, rezultatele înregistrate la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar.

La nivelul județului Argeș au fost prezenți la proba scrisă a examenului 846 de candidați. Dintre aceștia s-au retras 83, iar doi candidați au fost eliminați, fiind surprinși cu dispozitive electronice de comunicare asupra lor.

Pentru a obţine statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului.

Grădina Zoologică Pitești: măsuri de protecție pentru animale pe timpul caniculei!

Marţi, 23 Iulie 2024 09:29

 

La Grădina Zoologică Pitești, animalele beneficiază de un regim special în timpul caniculei pentru a le proteja de temperaturile ridicate.

Măsurile suplimentare luate includ:

- Alimentație adecvată - dieta animalelor este îmbogățită cu fructe și legume proaspete de sezon, scoase direct din frigider, pentru a le asigura aportul necesar de nutrienți și vitamine. De asemenea, unele animale primesc fructe congelate pentru a se răcori.

 

 

Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care au muncit în Turcia!

Marţi, 23 Iulie 2024 08:53

 

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a semnat Protocolul bilateral în domeniul muncii şi securităţii sociale cu Turcia, fapt care aduce beneficii importante pentru românii care au muncit în această țară. Practic, cetățenii români care au avut locuri de muncă în Turcia vor beneficia de prestaţii sociale din partea statului turc.

„După ce România şi Turcia au semnat un acord care a început o frumoasă relaţie bilaterală în domeniul muncii şi solidarităţii sociale, muncii şi afacerilor sociale, în 2019, care a intrat în vigoare în 2003, am avut o actualizare a aranjamentului administrativ în mai, la Ankara.

 

Mai multe posturi de conducere la Serviciul Public Județean de Pază și Ordine Argeș

Marţi, 23 Iulie 2024 08:20

În ședința Consiliului Județean Argeș de joi, 25 iulie, se va discuta și vota un proiect de hotărâre privind „aprobarea Organigramei, a Statului de Funcţii și a Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Serviciului Public Județean de Pază și Ordine Argeș”.

Se dorește înființarea a patru posturi vacante de conducere și a 11 posturi vacante de execuție în cadrul serviciului condus de directorul Constantin Cristinel Funie. S-a luat această decizie după ce Serviciul Public Județean de Pază și Ordine Argeș a susținut că nu se mai justifică menținerea SC Jud Paza si Ordine AG SRL, la care era asociat unic.

Astfel, pe lângă cei 116 agenți de securitate ai Servicului urmează să fie preluați și un număr de 180 agenți de securitate din cadrul acestei societăți, crescând astfel volumul de muncă pentru personalul TESA. În acest fel, s-a propus transformarea a 15 posturi vacante de pază, în 15 posturi personal TESA, ce vor deservi activitatea noilor agenți de securitate. Se dorește modificarea organigramei și a statului de funcții.

 

39 de elevi din Argeș au fost admiși la licee militare!

Luni, 22 Iulie 2024 14:08

 

S-a încheiat admiterea la liceele militare din țară, iar 39 dintre elevii care au intrat la aceste unități de învățământ vin din școlile gimnaziale argeșene, urban și rural. Potrivit Edupedu.ro, la nivel național au fost disponibile peste 800 de locuri.

 

Elevii din Argeș au optat pentru Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” – Alba Iulia, Colegiul Național Militar “Dimitrie Cantemir” – Breaza, Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu” – Craiova și Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” – Constanța.

 

Argeș: Se înființează ghișeul unic de eficiență energetică

Luni, 22 Iulie 2024 11:50

 

Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 92 din 28 iunie 2024, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, se impune înființarea la nivelul județelor a ghișeelor unice de eficiență energetică. Acestea urmează să fie organizate la nivel de compartiment, fie în cadrul structurii executive proprii, fie în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitare.

Conducerea Consiliului Județean Argeș va propune, în ședința din această săptămână, ca în structura aparatului de specialitate, prin reorganizarea Direcției Amenajare a Teritoriului și Urbanism, să se înființeze Compartimentul Ghişeu Unic de Eficienţă Energetică, care va fi în subordinea directă a arhitectului șef.

Ghişeul unic de eficienţă energetic va sprijini cetățenii să dezvolte un proiect de renovare energetică. Rolul său este de a asigura servicii de informare și de consiliere tehnică în domeniul eficienței energetice a clădirilor și al utilizării surselor regenerabile de energie, către persoane fizice și juridice, autorităţi şi instituţii publice locale, inclusiv comunități de energie.

 

Bobocii din Mioveni vor găsi pe bănci, în prima zi de școală, primul lor ghiozdan

Luni, 22 Iulie 2024 11:23

Consiliul Local Mioveni a aprobat, în luna iulie, un proiect privind acordarea pachetului cu rechizite şcolare "Primul meu Ghiozdan" elevilor înscrişi în clasa pregătitoare din unitățile de învățământ din Mioveni, pentru anul şcolar 2024-2025. Pachetul cu rechizite școlare „Primul Ghiozdan”, în valoare de 150 de lei, va conține câte un ghiozdan, un caiet dictando A5/48 fi le, un caiet de matematică A5/48 fi le, un penar, creioane colorate set de 12 culori, o riglă, set de creioane HB cu gumă (3 buc), o ascuțitoare, un bloc de desen A4, un set de acuarele tip pastilă 12 culori cu pensulă, etichete școlare, o mapă cu buton A4, un caiet de lucru-dezvoltare personal și “Creionul magic”- pentru exerciții grafi ce și reeditare.

Scandal între Consiliul Județean și Prefectura Argeș! Consecințele pot fi grave!

Luni, 22 Iulie 2024 11:10

# Ion Mînzînă: „Este vorba de o luptă prostească! Unicat în România!”

# Dan Nicolae: „Vă garantez că acei funcționari (ai Prefecturii, n.r.) vor răspunde. Disciplinar, civil sau penal!”

Vineri, 19 iulie 2024, Consiliul Județean Argeș a organizat o conferință de presă având ca subiect principal decizia Instituției Prefectului de a ataca în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș (H.C.J. nr. 199/27.06.2024) privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

“Am decis să organizăm această conferință de presă pentru că ne confruntăm, iată, cu efectele frustrărilor și incompetenței unor indivizi care se folosesc abuziv de funcțiile obținute politic și pun în pericol viețile argeșenilor și dezvoltarea județului.

 

Ministrul Simona Bucura-Oprescu și omologul din Turcia, Vedat Işıkhan, vizită la două fabrici din Argeș

Duminică, 21 Iulie 2024 14:23

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcă, Vedat Işıkhan, însoțiți de Excelența SA Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei la București, au efectuat vineri o vizită oficială în județul Argeș.

Înalții demnitari au mers la două fabrici cu capital majoritar turcesc, unitățile de producție din domeniul automotive Martur Automotive Seating and Interiors din Oarja și Beyçelik Gestamp din Dârmănești. Sunt două investiții majore care totalizează 115 milioane euro și care au generat mii de locuri de muncă. De asemenea, delegațiile au vizitat și Complexul Muzeal Golești, instituție de cultură din subordinea Cinsiliului Județean emblematică pentru Argeș.

Blocarea curgerii apei pe râuri este interzisă

Vineri, 19 Iulie 2024 10:15

În ultimele zile, la nivelul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea (ABAAV), a fost primit un număr mare de sesizari prin care cetățenii reclamă cazuri de blocare a scurgerii apei pe râuri, în diverse zone, cu scopul captării și irigării culturilor. Din această cauză, pe anumite zone, debitele au scăzut foarte mult, chiar până la secare.

Aceste obstrucționări amplifică foarte mult efectele severe ale secetei, dar împiedică și activitatea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea deoarece volumele evacuate din lacurile de acumulare/nodurile hidrotehnice nu mai ajung la toți beneficiarii instituției și astfel se creează situații greu de gestionat.

Astfel de cazuri au fost semnalate mai ales pe râurile Dâmbovița, Ciorogârla, Sabar, Potop, Vedea.

 

Precizări ale IPJ Argeș cu privire la noile modificări ale legislației rutiere

Miercuri, 17 Iulie 2024 13:55

Siguranța rutieră reprezintă o responsabilitate comună, care necesită acțiuni concrete și coordonate, iar îmbunătățirea acesteia se poate obține doar prin implicarea fiecăruia, atât din postura de utilizator al drumului, cât și din cea de autoritate de reglementare și aplicare a legislației. Decesele și vătămările grave cauzate de accidentele rutiere nu reprezintă un preț inevitabil și pot fi prevenite în mare măsură.

Astfel, au fost adoptate Ordonanța de Urgență 84 din 28 iunie 2024, precum și Ordonanța de Urgență 97 din 11 iulie 2024. Biroul de presă al IPJ Argeș susține că acestea aduc modificări și completări în următoarele domenii și acte normative:

Miting pentru Trivale – Pădure Parc. Cristian Gentea: „Dacă vrem să nu mai putem să călcăm pe acolo, să facem arie protejată”

Miercuri, 17 Iulie 2024 13:06

 

Piața Primăriei Pitești s-a umplut, în seara zilei de marți – 16 iulie, de sute de persoane care au venit să susțină, alături de conducerea Primăriei, proiectul Pădurea Trivale – pădure parc.

Împreună cu echipa sa, din care au făcut parte consilieri locali, parlamentari sau experți silvici, primarul Cristian Gentea a explicat de ce Pădurea Trivale trebuie să fie pădure parc.

Avem un singur interes: ca Pădurea Trivale să fie folosită de către piteșteni și de către oaspeții Piteștiului ca un spațiu de agreement în care să facem amenajări, dar numai cele permise de lege. Nu putem să facem decât alei sau piste de biciclete din materiale ecologice, iluminat, bănci, panouri de informare, toalete ecologice și din loc în loc foișoare de maxim 15 mp pentru atunci când plouă și te prinde ploaia în Pădurea Trivale, dar fără fundație și numai din lemn. Atât și nimic mai mult.”, a precizat primarul Cristian Gentea.

 

20 mc de deșeuri au fost adunate de pe lacul Pitești

Miercuri, 17 Iulie 2024 08:06

 

Pe lacul de acumulare Pitești (Prundu) a avut loc o nouă activitate de igienizare a malului drept și a luciului de apă. Acțiunea a fost a salariaților de la Apele Române, Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș- Formația baraj Prundu. Rezultatul a fost de peste 20 mc de deșeuri, în majoritate peturi. Astfel de acțiuni au loc periodic, doar că deșeurile reapar, factorul principal fiind omul.

 

Soluție de mare impact pentru piteșteni!

Miercuri, 17 Iulie 2024 07:59

 

# Va fi construit un bulevard nou, cu patru benzi, paralel cu Nicolae Bălcescu

Campania electorală a trecut. La Pitești, însă, se lucrează în continuare, indiferent de perioadă. Și se încearcă găsirea unor soluții salvatoare pentru traficul din ce în ce mai aglomerat. O lucrare de mare impact a fost anunțată, la sfârșitul săptămânii trecute, de primarul Cristian Gentea:

”La finalul ședinței de astăzi (vineri, n.r.) a Consiliului Local Pitești a fost prezentată varianta avută în vedere de modernizare a infrastructurii rutiere și feroviare, prin care sperăm să decongestionăm traficul Piteștiului!

 

 

Descoperă Argeșul! Excursie în Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești. Obiective de neratat

Marţi, 16 Iulie 2024 12:10

 

Consiliul Județean Argeș vă propune o vizită în nordul județului, aproape de munți, în municipiul Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești și capitala județului istoric Mușcel. Situat la 54 km față de Pitești și aproximativ 87 km de Brașov, pe DN 73, Câmpulungul este un oraș cu o bogată istorie si tradiție, fiind un punct de atracție turistică datorită frumuseții arhitecturale a clădirilor sale și a diversității obiectivelor turistice. Peste 100 de locuri din oraș sunt clasificate ca monumente istorice, cele mai multe dintre ele fiind monumente istorice de arhitectură.

 

Programul de lucru de la Tribunalul Argeș în vacanța judecătorească

Marţi, 16 Iulie 2024 11:24

 

În perioada vacanței judecătorești, 15 iulie – 1 septembrie 2024, la Tribunalul Argeş se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent.

Detaliate pentru fiecare secție, acestea sunt:

- Secţia civilă: - ordin de protecție; suspendare executare silită; măsuri asiguratorii; ordonanţă preşedinţială; suspendare executare hotărâre; suspendare executare act administrativ; achiziții publice; măsuri de protecție specială - Legea nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului şi Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției.

 

 

Universitatea Politehnică București, din care face parte Centrul Universitar Pitești - în Topul QS Universități din Europa 2025

Marţi, 16 Iulie 2024 08:47

 

17 universități din țara noastră fac parte din clasamentul QS World University Rankings: Europe 2025. Printre acestea se numără Universitatea Politehnică București, din care face parte Centrul Universitar Pitești. Dintre universitățile românești, Politehnica ocupă locul 4, iar printre criteriile luate în considerate sunt: reputația academică și reputația angajatorilor.

Universitățile românești din top sunt:

• Universitatea Babeș Bolyai din Cluj – poziția 256 (în creștere de la 260 anul trecut)

• Universitatea din București – poziția 272 (277 în 2023)

• Universitatea Alexandru Ioan Cuza – poziția 402 (433 în 2023)

 

Mătușa celebrei Teo Trandafir, felicitată de primarul Gentea la împlinirea vârstei de 100 de ani

Marţi, 16 Iulie 2024 07:57

 

Mătușa celebrei prezentatoare Teo Trandafir a împlinit 100 de ani, ocazie cu care primarul Gentea a mers să o felicite.

„Este o bucurie și o onoare să o pot felicita, la împlinirea excepționalei vârste de 100 de ani, pe doamna Maria Alexandru! Aniversarea unui secol de viață este un moment deosebit nu numai pentru familie, ci și pentru întreaga comunitate – concetățeana noastră fiind o sursă de inspirație pentru cei din jur și un model de înțelepciune acumulată în decade de experiențe! În numele tuturor locuitorilor din Pitești îi transmit stimabilei doamne Maria Alexandru, cele mai sincere urări de sănătate, fericire și mulți ani frumoși!”, a scris primarul Cristian Gentea pe o rețea de socializare.

 

 

Pagina 1 din 287

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea