Blocarea curgerii apei pe râuri este interzisă

Vineri, 19 Iulie 2024 10:15

În ultimele zile, la nivelul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea (ABAAV), a fost primit un număr mare de sesizari prin care cetățenii reclamă cazuri de blocare a scurgerii apei pe râuri, în diverse zone, cu scopul captării și irigării culturilor. Din această cauză, pe anumite zone, debitele au scăzut foarte mult, chiar până la secare.

Aceste obstrucționări amplifică foarte mult efectele severe ale secetei, dar împiedică și activitatea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea deoarece volumele evacuate din lacurile de acumulare/nodurile hidrotehnice nu mai ajung la toți beneficiarii instituției și astfel se creează situații greu de gestionat.

Astfel de cazuri au fost semnalate mai ales pe râurile Dâmbovița, Ciorogârla, Sabar, Potop, Vedea.

Precizări ale IPJ Argeș cu privire la noile modificări ale legislației rutiere

Miercuri, 17 Iulie 2024 13:55

Siguranța rutieră reprezintă o responsabilitate comună, care necesită acțiuni concrete și coordonate, iar îmbunătățirea acesteia se poate obține doar prin implicarea fiecăruia, atât din postura de utilizator al drumului, cât și din cea de autoritate de reglementare și aplicare a legislației. Decesele și vătămările grave cauzate de accidentele rutiere nu reprezintă un preț inevitabil și pot fi prevenite în mare măsură.

Astfel, au fost adoptate Ordonanța de Urgență 84 din 28 iunie 2024, precum și Ordonanța de Urgență 97 din 11 iulie 2024. Biroul de presă al IPJ Argeș susține că acestea aduc modificări și completări în următoarele domenii și acte normative:

 

Miting pentru Trivale – Pădure Parc. Cristian Gentea: „Dacă vrem să nu mai putem să călcăm pe acolo, să facem arie protejată”

Miercuri, 17 Iulie 2024 13:06

 

Piața Primăriei Pitești s-a umplut, în seara zilei de marți – 16 iulie, de sute de persoane care au venit să susțină, alături de conducerea Primăriei, proiectul Pădurea Trivale – pădure parc.

Împreună cu echipa sa, din care au făcut parte consilieri locali, parlamentari sau experți silvici, primarul Cristian Gentea a explicat de ce Pădurea Trivale trebuie să fie pădure parc.

Avem un singur interes: ca Pădurea Trivale să fie folosită de către piteșteni și de către oaspeții Piteștiului ca un spațiu de agreement în care să facem amenajări, dar numai cele permise de lege. Nu putem să facem decât alei sau piste de biciclete din materiale ecologice, iluminat, bănci, panouri de informare, toalete ecologice și din loc în loc foișoare de maxim 15 mp pentru atunci când plouă și te prinde ploaia în Pădurea Trivale, dar fără fundație și numai din lemn. Atât și nimic mai mult.”, a precizat primarul Cristian Gentea.

20 mc de deșeuri au fost adunate de pe lacul Pitești

Miercuri, 17 Iulie 2024 08:06

 

Pe lacul de acumulare Pitești (Prundu) a avut loc o nouă activitate de igienizare a malului drept și a luciului de apă. Acțiunea a fost a salariaților de la Apele Române, Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș- Formația baraj Prundu. Rezultatul a fost de peste 20 mc de deșeuri, în majoritate peturi. Astfel de acțiuni au loc periodic, doar că deșeurile reapar, factorul principal fiind omul.

 

 

Soluție de mare impact pentru piteșteni!

Miercuri, 17 Iulie 2024 07:59

 

# Va fi construit un bulevard nou, cu patru benzi, paralel cu Nicolae Bălcescu

Campania electorală a trecut. La Pitești, însă, se lucrează în continuare, indiferent de perioadă. Și se încearcă găsirea unor soluții salvatoare pentru traficul din ce în ce mai aglomerat. O lucrare de mare impact a fost anunțată, la sfârșitul săptămânii trecute, de primarul Cristian Gentea:

”La finalul ședinței de astăzi (vineri, n.r.) a Consiliului Local Pitești a fost prezentată varianta avută în vedere de modernizare a infrastructurii rutiere și feroviare, prin care sperăm să decongestionăm traficul Piteștiului!

 

Descoperă Argeșul! Excursie în Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești. Obiective de neratat

Marţi, 16 Iulie 2024 12:10

 

Consiliul Județean Argeș vă propune o vizită în nordul județului, aproape de munți, în municipiul Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești și capitala județului istoric Mușcel. Situat la 54 km față de Pitești și aproximativ 87 km de Brașov, pe DN 73, Câmpulungul este un oraș cu o bogată istorie si tradiție, fiind un punct de atracție turistică datorită frumuseții arhitecturale a clădirilor sale și a diversității obiectivelor turistice. Peste 100 de locuri din oraș sunt clasificate ca monumente istorice, cele mai multe dintre ele fiind monumente istorice de arhitectură.

 

 

Programul de lucru de la Tribunalul Argeș în vacanța judecătorească

Marţi, 16 Iulie 2024 11:24

 

În perioada vacanței judecătorești, 15 iulie – 1 septembrie 2024, la Tribunalul Argeş se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent.

Detaliate pentru fiecare secție, acestea sunt:

- Secţia civilă: - ordin de protecție; suspendare executare silită; măsuri asiguratorii; ordonanţă preşedinţială; suspendare executare hotărâre; suspendare executare act administrativ; achiziții publice; măsuri de protecție specială - Legea nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului şi Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției.

 

Universitatea Politehnică București, din care face parte Centrul Universitar Pitești - în Topul QS Universități din Europa 2025

Marţi, 16 Iulie 2024 08:47

 

17 universități din țara noastră fac parte din clasamentul QS World University Rankings: Europe 2025. Printre acestea se numără Universitatea Politehnică București, din care face parte Centrul Universitar Pitești. Dintre universitățile românești, Politehnica ocupă locul 4, iar printre criteriile luate în considerate sunt: reputația academică și reputația angajatorilor.

Universitățile românești din top sunt:

• Universitatea Babeș Bolyai din Cluj – poziția 256 (în creștere de la 260 anul trecut)

• Universitatea din București – poziția 272 (277 în 2023)

• Universitatea Alexandru Ioan Cuza – poziția 402 (433 în 2023)

 

 

Mătușa celebrei Teo Trandafir, felicitată de primarul Gentea la împlinirea vârstei de 100 de ani

Marţi, 16 Iulie 2024 07:57

 

Mătușa celebrei prezentatoare Teo Trandafir a împlinit 100 de ani, ocazie cu care primarul Gentea a mers să o felicite.

„Este o bucurie și o onoare să o pot felicita, la împlinirea excepționalei vârste de 100 de ani, pe doamna Maria Alexandru! Aniversarea unui secol de viață este un moment deosebit nu numai pentru familie, ci și pentru întreaga comunitate – concetățeana noastră fiind o sursă de inspirație pentru cei din jur și un model de înțelepciune acumulată în decade de experiențe! În numele tuturor locuitorilor din Pitești îi transmit stimabilei doamne Maria Alexandru, cele mai sincere urări de sănătate, fericire și mulți ani frumoși!”, a scris primarul Cristian Gentea pe o rețea de socializare.

 

Au început înscrierile la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

Luni, 15 Iulie 2024 14:31

 

Peste 78% dintre elevi au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Cei care nu au reuşit să promoveze examenul maturităţii au o nouă şansă în sesiunea de toamnă. Luni, 15 iulie, au început înscrierile la sesiunea de toamnă a BAC-ului. Candidaţii au la dispoziţie o săptămână pentru a se înscrie, până pe 22 iulie 2024.

Pot face acest lucru candidaţii care au picat Bac-ul în sesiunea din vara acestui an sau sesiunile din anii precedenţi. De asemenea, se pot înscrie candidaţi care au terminat liceul dar, din diferite motive, nu au putut să susţină, până acum, examenul de Bacalaureat. Candidații vor susține apoi probele de evaluare a competențelor, iar apoi probele scrise.

 

Aparatură modernă în cadrul Laboratorului de Angiografie și Cardiologie Intervenţională al Spitalului Județean Argeș

Vineri, 12 Iulie 2024 12:53

 

Laboratorul de Angiografie și Cardiologie Intervenţională al Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Pitești a fost modernizat cu un sistem hemodinamic de ultimă generaţie, în valoare totală de 98.175 de lei cu TVA, fonduri alocate de către Consiliul Judeţean Argeș, în totalitate.

Modulul hemodinamic este dedicat monitorizării funcțiilor vitale ale pacientului și măsurătorii invazive a parametrilor hemodinamici (curbe de presiune) și este, astfel, o componentă esențială în desfășurarea procedurilor invazive. Noul sistem aduce plusvaloare în actul medical și siguranță optimă, pacienților care se adresează SJU Pitești, în desfășurarea procedurilor de angiografie coronariană.

Pericol de înec în lacurile de acumulare și în cursurile de apă

Vineri, 12 Iulie 2024 12:42

Administrația Bazinală de Apă Argeș–Vedea reamintește populației că scăldatul în lacurile de acumulare și în cursurile de apă, este periculos.

Se recomandă să alegem pentru îmbăiere și recreere ștrandurile și zonele special amenajate. Lacurile de acumulare sau râurile (aval de baraje), reprezintă un pericol atât din cauza curenților care se formeză în timpul deversărilor şi al funcţionării hidrocentralelor cât și a colmatării şi a vegetaţiei din apă. Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sau funcționării hidrocentralelor sunt foarte puternici și pun în pericol viața celor care se aventurează în aceste lacuri.

 

România este sub cod roșu de caniculă. Avertismentul ISU Argeș

Vineri, 12 Iulie 2024 12:26

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, valabile și în județul Argeș, pentru zilele de 12, 13 și 14 iulie. Acestea prognozează intensificarea și persistența valului de căldură și disconfort termic deosebit de accentuat.

„Finalul de săptămână aduce temperature tot mai ridicate, iar în județul Argeș valul de căldură va fi intens și persistent, cee ace poate conduce și la apariția unor situații nadorite. Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei vă îndrumăm să respectați următoarele recomandări:

- Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!

- Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Budeasa Swim&Run 2024 - sportul și aventura, celebrate într-un cadru spectaculos!

Joi, 11 Iulie 2024 08:11

 

 

Una dintre cele mai spectaculoase și mult așteptate competiții sportive, în care înotul și alergarea se îmbină pentru a crea o experiență senzațională, dă startul înscrierilor!

Competiția Budeasa Swim&Run, organizată de clubul de triatlon Triatlet Pitești, va avea loc în data de 13 iulie 2024, la Complexul Sportiv Național Bascov-Budeasa, Argeș. Pasionații de sport – copii șu adulți – se pot înscrie în competiție prin accesarea link-ului https://triatlet.ro/inscriere/.

 

Mai multe locuri de joacă în Pitești. O parte dintre ele vor fi modernizate

Miercuri, 10 Iulie 2024 10:49

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public Pitești, a semnat miercuri, 10 iulie 2024, contractul privind realizarea obiectivului de investiții „Modernizare și amenajare locuri de joacă pentru copii (9 loturi):

1.  modernizare loc de joacă – bl. C5-C6-C7, str. Gh. Ionescu - Gion, suprafață 379 mp, 8 echipamente, valoare contract 739.206,79 lei, fără TVA;

2. amenajare loc de joacă – str. Turcești, suprafață 495 mp, 9 echipamente, valoare contract 630.946,34 lei, fără TVA;

3. amenajare loc de joacă – str. Marta Rădulescu, suprafață 245 mp, 9 echipamente, valoare contract 605.477,65 lei, fără TVA;

4. modernizare loc de joacă – str. Făgăraș E8-E9, suprafață 178 mp, 7 echipamente, valoare contract 286.534,84 lei, fără TVA;

Controale de amploare efectuate de Apă Canal 2000 SA în comuna Oarja: Branșamentele de apă ilegale utilizate pentru agricultură, grădini de legume, livezi și umplerea lacurilor - cauza lipsei de presiune pe rețea

Marţi, 09 Iulie 2024 22:14

 

În contextul perioadei de secetă pe care o traversăm și urmare a numeroaselor sesizări și reclamații privind lipsa de apă și lipsa de presiune în comuna Oarja, Serviciul Control din cadrul APĂ CANAL 2000 SA desfășoară în această perioadă acțiuni de verificare în toată comuna pentru identificarea neregulilor care conduc la epuizarea într-un timp scurt a disponibilităților de apă. Dacă în urma cu câteva zile operatorul întâmpina greutăți în asigurarea serviciului de alimentare cu apă în zonă și mulți locuitori ai comunei nu aveau apă pentru consum menajer, după doar 3 zile de controale masive, situația s-a stabilizat, presiunea pe rețeaua de distribuție revenind în parametri normali de funcționare.

 

 

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională.Topul celor mai bune și a celor mai slabe școli din Argeș

Marţi, 09 Iulie 2024 13:07

 

Au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. În județul Argeș a crescut numărul elevilor care au obținut media 10. Pe lângă cele trei fete (Evelina Maria Dinu, Georgiana Lavinia Gingu și Ilinca Maria Năstăsie) de la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Piteşti a obținut media perfectă, după contestații, și eleva Daria Salome Dincu de la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”. Nota acesteia, de 9,75 de la matematică, a fost modificată cu 10.

În Argeș, rata de promovare a fost de 76,15%. În topul celor mai bune şcoli, după rezultatul obținut de la Evaluarea Naţională, regăsim și o şcoală din mediul rural. Este vorba de Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pietroşani, unde un elev a obţinut media 9.92 (9.85 – limba română, 10 - matematică).

Peste 1600 de contestații în Argeș, după BAC. Cele mai multe au fost la limba română

Marţi, 09 Iulie 2024 11:46

 

Mii de elevi au fost nemulțumiți de rezultatele obține la examenul de bacalaureat. Deși, la nivel național, rata de promovare (înainte de contestații) a fost de 76,4%, cea mai mare din ultimii zece ani, au existat și o mulțime de persoane dezamăgite de rezultatele obținute. Astfel că au fost depuse și foarte multe contestații.

Doar în județul Argeș au fost făcute 1.633 de contestații. Cele mai multe, 685 dintre ele, au fost înregistrate la proba susținută la limba și literatura română, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

 

Şoferii vor primi mesaje pe telefon şi e-mail la expirarea permisului auto

Marţi, 09 Iulie 2024 09:29

 

La începutul lunii iulie, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a introdus notificările electronice, pentru a anunţa şoferii cărora le expiră permisele de conducere.

Astfel, serviciul electronic permite transmiterea de mesaje de informare, prin SMS și e-mail, astfel:

- cu 30 de zile înainte de data expirării perioadei de valabilitate a permisului de conducere

- la o zi după ce permisul de conducere e expirat, dacă deținătorul nu a preschimbat documentul.

 

Aspretele a fost filmat pentru prima dată, pe timp de noapte, în habitatul său natural

Luni, 08 Iulie 2024 14:14

 

Continuă pescuitul științific la asprete în habitatul său natural din râul Vâlsan. În cadrul proiectului de conservare „Aspretele Trăiește”, al Fundației Alex Găvan, se desfășoară, în perioada iunie-iulie, pescuitul științific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi. Face parte din etapa finală de evaluare a efectivelor speciei, activitate întinsă pe o perioadă de trei ani. Ca rezultat parțial, zilele acestea s-au identificat 55 de exemplare de asprete, în șase stații de pescuit științific, pe o lungime de râu de 16 kilometri, între satele Brădetu și Vâlsănești din județul Argeș.

 

 

Pagina 1 din 287

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea