RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 24 Iulie 2024 07:26

 

ELIBERAT CONDIŢIONAT

Doar 5 ani de închisoare,

Mare mai e PreaÎnaltul!

A primit eliberare,

Ca să bată, iar, pe altul...

ILUMINATUL DIN ŞTEFĂNEŞTI

Până-a fi modernizat,

Cetăţeni, mai aşteptaţi,

Cu-ntuneric învăţaţi,

Ce atât iluminat?!

Ministrul Culturii, despre fosta închisoare Pitești: „Înscrierea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO ar recunoaște importanța memoriei istorice”

Marţi, 23 Iulie 2024 09:37

 

Au început procedurile ca fosta închisoare Pitești să intre în Patrimoniul Mondial Unesco. Închisoarea Pitești a devenit cunoscută pentru ororile și torturile cunoscute sub numele ”Experimentul Pitești”. Studenții erau torturați pentru a-și denunța propriile activități anticomuniste, dar și pe cele ale cunoscuților lor. Această formă de tortură sistematică avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor.

 

 

”ȘTEFAN CEL MARE ȘI ALEXANDRE DUMAS - PERSONALITĂȚILE LUNII IULIE” , EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 23 Iulie 2024 07:28

 

În perioada 16 – 31 iulie 2024, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș propune o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”PERSONALITĂȚILE LUNII IULIE”.

Expoziția de carte, organizată în vitrinele din holul central al instituției, include cărți, enciclopedii și albume impresionante ce se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii și este dedicată celor două mari personalități, ȘTEFAN CEL MARE (n. 1438/1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava) - prilejuită de împlinirea a 520 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor al Moldovei și ALEXANDRE DUMAS - fiul (zis și Dumas-fils, n. 27 iulie 1824, Paris, Franța - d. 28 noiembrie 1895, Marly-le-Roi, Franța) - prilejuită de împlinirea a 200 ani de la nașterea sa.

 

Cea de a V-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Folclor Mioveni bate la ușă

Luni, 22 Iulie 2024 15:22

 

# Lista celor opt ansambluri participante

Festivalul-Concurs Național de Folclor Mioveni, ediția a V-a, intră în linie dreaptă, după ce Juriul a selectat cele 8 grupuri care vor concura la Trofeul Festival-Concurs Național de Folclor ”Mioveni”, în perioada 2-4 august 2024! Acestea sunt:

 

1. Ansamblul Folcloric Altițe Dobrogene Jijila din Jijila, Jud. Tulcea;

 

2. Ansamblul Folcloric Atelierul de Joc Popular din Zalău, Jud. Sălaj;

3. Ansamblul Folcloric Cetatea Codrului din Ardud, Jud. Satu Mare;

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 17 Iulie 2024 07:43

 

MAGIUN DE TOPOLOVENI

Când e vorba de magiun,

Satură puţin şi bun,

Că cine exagerează,

La el doctorul urmează!

 

PRIMARUL DIN ŞTEFĂNEŞTI

 

Procesul nu te-a durut,

Că de, ca primar exişti,

De trei ori ai tot pierdut,

Însă tu... tot mai insişti!

„Tradiții balcanice” - spectacol de muzică și dans la Grădina de Vară din Pitești. Intrarea este liberă!

Marţi, 16 Iulie 2024 12:57

Miercuri, 17 iulie, de la ora 19.00, sunteți invitați la Grădina de Vară din Pitești la spectacolul folcloric „Tradiții balcanice”. Un eveniment care promite să ne umple de energie pozitivă, energie transmisă de muzica și dansurile turcești pline de ritm și culoare.

Pe scenă va urca grupul de dansatori „Hoyem Halkoyunlari Egitim Merkezi Genclik ve Spor Kulubu Ankara" din Turcia. Un moment artistic deosebit va fi susținut și de orchestra de muzică populară „Doina Argeșului”.

Intrarea la eveniment este liberă!

 

Memorialul Închisoarea Pitești - campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea clădirii fostei închisori de la Pitești

Marţi, 16 Iulie 2024 08:51

 

# Fiecare leu donat este o mărturie a respectului și recunoștinței noastre pentru cei care au suferit în acest loc

Închisoarea Pitești este un loc al durerii și al rezilienței, unde multe persoane și-au pierdut libertatea și chiar viața pentru a apăra valorile umane și demnitatea. Este de datoria noastră să nu lăsăm amintirea lor să se piardă în negura timpului.

Fundația Memorialul Închisoarea Pitești lansează o campanie de strângere de fonduri. Avem nevoie de ajutorul tău pentru a reabilita clădirea fostei închisori de la Pitești, loc recunoscut international pentru că a găzduit acțiunea viaolentă cunoscută drept Fenomenul Pitești, în timpul dictaturii comuniste din România.

 

15-17 iulie 2024 - Festivalul Internațional de Folclor „Brâulețul”, ediția a XII-a: un regal al folclorului autentic!

Luni, 15 Iulie 2024 13:53

Palatul Copiilor Pitești organizează, în perioada 15-17 iulie 2024, Festivalul Internațional de Folclor „Brâulețul”, ediția a XII-a, în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Centrul Cultural Pitești și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii „Golești”.

Pe parcursul celor trei zile de festival, piteștenii se vor putea bucura de spectacolele oferite de copii și tineri dansatori (cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani) din Turcia, Serbia, Bulgaria, Ucraina și, bineînțeles, reprezentanți ai principalelor zone folclorice din România.

 

ALEXANDRU IOAN FILIP / LIDIA ZADEH PETRESCU. Poeme îndrăgostite...

Joi, 11 Iulie 2024 08:20

 

Există, de mai mulți ani, și o literatură comunicată pe Internet, mai precis pe conturile de Facebook, unde se amestecă în mod inevitabil poezia bună cu poezia modestă. Dar nu așa se întâmplă și cu cărțile publicate pe hârtie?

Dintre poeții care își prezintă creațiile poetice pe Facebook, i-am remarcat cel puțin pe Nicolae Silade, Marian Barbu, Dumitru Grui, Denisa Popescu, Spiridon Voinescu, iar în ultima vreme pe Carmen Secere, Alexandru Ioan Filip și Lidia Zadeh Petrescu.

 

Marți, 16 iulie, ora 18, seară româno-turcă la Bascov

Marţi, 09 Iulie 2024 09:24

 

Eveniment fabulos, la Bascov! “Seară româno-turcă”, un spectacol în care se vor îmbina armonios două culturi vecine. Vă așteptăm, marți, 16 iulie, ora 18, să vă bucurați de o adevărată paradă a portului și dansului tradițional argeșean și popular turcesc. Veniți să susțineți Orchestra și Ansamblul”Doina Bascovului”, soliștii și rapsozii noștri talentați, alături de invitații speciali din Turcia: Grupul Asociației HOYEM Folklor Education ans Youth (Educație și Tineret), asociație fondată în 1986, în Ankara. Vă așteptăm la joc și voie bună, în diversitate!

 

 

”COMPETENȚE LINGVISTICE - ELEMENT ESENȚIAL AL EDUCAȚIEI”, NOUA EXPOZIȚIE TEMATICĂ DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 08 Iulie 2024 12:26

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a pregătit o microexpoziție interesantă pentru cei dornici să studieze limbile străine.

Expoziția de carte intitulată ”COMPETENȚE LINGVISTICE - ELEMENT ESENȚIAL AL EDUCAȚIEI”, aduce în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, având ca scop promovarea profesiei de traducător, de interpet și alte profesii legate de domeniul lingvistic.

 

ENIGMA ASASINĂRII LUI BARBU CATARGIU

Vineri, 05 Iulie 2024 09:58

 

Primul asasinat politic românesc s-a dovedit a fi, de-a lungul istoriei, o crimă perfectă, moartea celui care a condus pentru prima dată un guvern unitar român, după unirea din 1859, reprezentând, până în zilele, noastre o adevărată enigmă.

Născut la 1807 în sânul unei vechi familii boierești, eruditul Barbu Catargiu, întors în țară după studii în străinătate, era reprezentantul de frunte al partidei conservatorilor, aflați în opoziție cu orientările progresiste ale liberalilor, împotriva cărora organizase, cu îndârjire, defensiva.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 03 Iulie 2024 09:49

 

ALINA GORGHIU

A fost la votare,

Şi-a găsit durerea,

Urna voturi n-are,

I-a rămas...tăcerea.

USR

USR-ul de prin jur,

Nu mai are nici un plan,

Pleacă cu un şut în c – r,

Că-i fotbal…european!

Un proiect al Muzeului Golești - premiat de către Ministerul Culturii

Marţi, 02 Iulie 2024 10:51

 

# „Privește cerul, românește!”

Proiectul „Privește cerul, românește!”, al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești a fost desemnat câștigător la Concursul de proiecte finanțat de Ministerul Culturii prin Administrația Fondului Cultural Național cu suma de 101.600 lei, contribuția proprie a instituției fiind de 12.360 lei.

 

„Privește cerul, românește!” este un proiect prin care se urmărește transmiterea concepției despre univers și mitologie a țăranului român către tânăra generație. Se vor organiza prelegeri interactive și sesiuni de observații astronomice cu grupe de 25 de copii și 2 cadre didactice, pentru inițierea în știința astronomiei și evidențierea cunoștințelor tradiționale despre univers.

 

”EȘTI O FLOARE DE DOR, BASARABIE!” - EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 01 Iulie 2024 13:53

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o inedită expoziție de fotografie și de interes pentru publicul larg, intitulată ”EȘTI O FLOARE DE DOR, BASARABIE!”, autor - Alecu RENIȚĂ.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 3 iulie, la ora 12:00, în holul central al instituției, unde vor fi expuse pe simeze 40 de fotografii ce aduc în prim-plan imagini de mare rezonanță ale Basarabiei. Evenimentul va fi curatoriat de academicianul Gheorghe PĂUN și de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa POPESCU-MARTIN.

 

„Soții de militari” și „Tigrul”, filmele săptămânii la Cinematograful „București”

Joi, 27 Iunie 2024 12:11

Două filme vor fi proiectate în acest weekend la Cinematograful de artă „București” (sediul Filarmonicii din Pitești). Sâmbătă, 29 iunie 2024, de la ora 18.00, va fi proiectat în premieră filmul „Soții de militari”. În timp ce partenerii de viață sunt detaşați pe frontul de luptă din Afganistan, un grup de femei rămase acasă se hotărăsc să formeze un cor. Se trezesc extrem de repede în mijlocul unei mişcări globale extraordinare şi a unui curent mediatic impresionant.

Prețul unui bilet la acest film este de 10 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 30 iunie 2024, de la ora 18.00, la Cinematograful de artă „București” va fi reproiectat filmul „Tigrul”, film în care joacă, printre alții, Alex Velea. Filmul vizează povestea lui Vera, un medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania. Un tigru de la Zoo evadează iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul este inspirat de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

 

SURPRINZĂTOAREA PRIBEGIE A LUI MIHAI VITEAZUL

Vineri, 21 Iunie 2024 12:42

 

În filmul turnat de Sergiu Nicolaescu pe scenariul lui Titus Popovici, marele voievod Mihai Viteazul, după înfrângerea de la Mirăslău, este prezentat ca un umil pribeag, care călătorește singur prin zăpezile iernii timpurii ale anului 1600, plecat spre porțile imperiale de la Viena și Praga să cerșească ajutorul împăratului Rudolf al II-lea, o ipostază care contrastează cu adevărul istoric, după cum se desprinde din scrierile lui C. Rezachevici.

Din iunie 1600, când Mihai Viteazul desăvârșise unirea celor trei țări românești și până în noiembrie al aceluiași an, se petrecuseră multe. Se abătuseră asupra sa, ca o grindină, loviturile multor inamici.

 

PENTRU COMEMORAREA EMINESCULUI...

Miercuri, 19 Iunie 2024 22:53

 

 

Îl cinstim pe Eminescu cu câteva poeme dedicate prieteniei, sperând că în acest fel vom face țăndări tăcerea care se așterne la nașterea și la moartea poetului, în orașul de la poalele lalelei inoxidabile... Iar dacă cineva își amintește totuși de el, cinste lui.

 

Activitatea „Cititul și scrisul - abilități pentru viață” la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 19 Iunie 2024 22:49

 

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 12 iunie 2024, în cadrul calendarului proiectului „Pași în lumea culturii și a creației”, activitatea intitulată „Cititul și scrisul – abilități pentru viață”, oră de lectură din creațiile proprii ale elevilor și dezbateri interactive referitoare la tema propusă. Proiectul este derulat de peste zece ani de către Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, în cadrul căruia elevii participă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții de obiecte lucrate cu îndemânare de către ei, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

”CARTEA DE VACANȚĂ” - EXPOZIȚIA LUNII IUNIE DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Miercuri, 19 Iunie 2024 22:48

 

Vă gândiți unde să mergeți în vacanță, ca să vă relaxați și să vizitați orașe noi sau localități de care vă leagă amintiri frumoase?

Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, propune iubitorilor de carte expoziția “CARTEA DE VACANȚĂ”, cu titluri variate, din diferite domenii, care cuprinde cărți de călătorie și ghiduri turistice, lecturi captivante şi interesante pentru toate categoriile de vârstă.

 

 

Pagina 1 din 131

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea