Celebrul tenor american Jonathan Tetelman, concert, în premieră, alături de Filarmonica Pitești

Marţi, 28 Ianuarie 2025 17:19

 

# Toate spectacolele lunii ianuarie sunt umanitare

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Filarmonica Pitești organizează concertul vocal-simfonic eveniment susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijor, Constantin Grigore, soliști, în premieră, tenorul american Jonathan Tetelman și soprana piteșteană Mădălina Stan.

În program: aria Don Jose „La fleur que tu m’avais jetee” din opera „Carmen” de G. Bizet, aria lui Cavaradosi „E lucevan le stelle” din opera Tosca de G. Puccini, aria lui Calaf „Nessun Dorma” din opera „Turandot” de G. Puccini, aria „No puede ser” din „Zarzuela” de Pablo Sorozábal, Habanera din opera „Carmen” de G. Bizet, valsul Musettei din opera „Boema” de Puccini, aria Rosinei „Una voce poco fa” din opera „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, aria „Me llaman la primorosa” din „Zarzuela” de G. Gimenez, duetul „Lippen schweigen” din opereta „Văduva Veselă” de F. Lehar, duetul „O soave fanciulla” din opera „Boema” de G. Puccini și Brindisi din opera „Traviata” de G. Verdi. Vor mai fi audiate și lucrări orchestrale semnate de Bizet, Ceaikovski, Strauss, Gimenez, Mascagni.

BEIZADEAUA ȘI CONTESA

Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05

După studii la Luneville, lângă Nancy și Berlin, având colegi, printre alții, pe Mihail Kogălniceanu, beizadeaua Grigore, fiul domnitorului Mihail Sturdza, a rămas o vreme în Paris, doar fratele său Dimitrie, cu care învățase împreună, ajungând la curtea de la Iași.

În vâltoarea dezlănțuită a capitalei Franței, exista pe atunci salonul principesei Massalsky, cunoscută sub pseudonimul Dora d-Istria, nepoata lui Alexandru Ghica, voievodul Valahiei, salon foarte frecventat de toată elita societății moldovenești și valahe aflătoare printre parizieni. Cum era de așteptat, vârtejul l-a prins și pe beizadea Grigore Sturdza, tânăr spiritual, voinic și frumos, pe deasupra fiu de domnitor, care a făcut senzație încă de la primele apariții. Asupra lui se aținteau privirile multor doamne, dar, dintre toate, una singură a atras atenția beizadelei: era frumoasa contesă Dash, autoarea mai multor romane, căsătorită cu Eugene Jules de Poiloue, viconte de Saint Mars, locotenent colonel într-un regiment de cavalerie care avea garnizoana la Nantes.

 

Despre obligativitatea învățământului în timpul lui Alexandru Ioan Cuza - Legea Instrucțiunii publice 1864

Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05

După cele două revoluții moderne (revoluția condusă de Tudor Vladimirescu-1821 și revoluția de la 1848), învățământul românesc începe să se sincronizeze în formă și conținut cu cel european, lucru datorat unor regulamente și legi moderne. Sunt înființate primele instituții de învățământ superior: Universitatea din Iași (1860) și Universitatea din București (1864), instituții care beneficiau de un corp profesoral bine pregătit la universități de prestigiu europene, statul susținând prin burse acestă pregătire.

Referitor la învăţământul preuniversitar, sunt înființate în Principate, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, școli religioase şi laice. Știinţa de carte se dobândea pe lângă biserici, unde dascălii se străduiau să-i facă pe învăţăcei să buchisească citirea Sfintei Scripturi şi cam atât.

”MOMENTUL ARHITECTURAL, IMAGINI ALE TIMPULUI” - NOUA EXPOZIȚIE DE ARTĂ VIZUALĂ DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată generic ”MOMENTUL ARHITECTURAL, IMAGINI ALE TIMPULUI”. Vernisajul va avea loc în holul central al instituției, sâmbătă, 1 februarie, la ora 12:00, evenimentul fiind curatoriat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoare TV, Denisa POPESCU.

Expoziția de artă vizuală oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira piese de grafică realizate de elevii clasei a X-a C de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești - Secția Arhitectură, sub îndrumarea și coordonarea doamnei profesor de Educație Vizuală, Ioana GEORGESCU.

 

„Permanent World Encyclopedia”, expoziția itinerantă dedicată promovării noii generații de artiști, sosește la Pitești

Luni, 27 Ianuarie 2025 13:25

După succesul înregistrat în patru orașe importante din România, expoziția itinerantă „Permanent World Encyclopedia” va ajunge la Pitești, continuând să conecteze publicul cu Arta Prezentului. Cu un concept îndrăzneț și o selecție diversă de lucrări ce surprinde bogăția practicilor artistice contemporane, expoziția face parte dintr-un demers mai amplu, dedicat promovării noii generații de artiști la nivel național, inițiat de platformele culturale Arta Prezentului și Empower Artists.

Vernisajul expoziției „Permanent World Encyclopedia” va avea loc marți, 28 ianuarie 2025, de la ora 18:00, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea (Str. Armand Călinescu 2, Pitești).

Dr. Cristian Andrei lansează la Pitești proiectul prin care adolescenții îi educă pe adulți!

Marţi, 21 Ianuarie 2025 10:01

# Evenimenteul va avea loc în data de 16 februarie, de la ora 16:00, la Filarmonica Pitești

Unul dintre cele mai inovative evenimente din domeniul parentingului modern va avea loc la Pitești, în data de 16 februarie, de la ora 16:00, la Filarmonica Pitești. Renumitul neuropsihiatru Cristian Andrei lansează, în orașul nostru, proiectul în cadrul căruia participanții vor descoperi răspunsurile la întrebările fiecărui părinte de adolescent: de ce nu mai au adolescenții respect pentru școală și de ce nu comunică aproape deloc cu părinții lor?

În cadrul aceluiași eveniment, va fi lansat și volumul „TU NU MĂ ÎNȚELEGI”, semnat de dr. Cristian Andrei, o carte care îi ajută pe cititori să înțeleagă modul în care gândește un adolescent când i se cere ceva, comparativ cu modul în care gândește adultul în aceeași situație.

 

DIAVOLUL PAGANINI

Marţi, 21 Ianuarie 2025 10:01

În ziua de 28 mai 1840, după un atac violent de tuse, pe când se așezase la masa de prânz, a murit, pe neașteptate, Niccolo Pganini, cel mai mare violonist al tuturor timpurilor, instrumentistul care scotea din corzile viorii sale Guarnieri sunete considerate diavolești de prelații bisericii catolice, convinși că numai un om cu sufletul vândut lui Satan, în schimbul unei virtuozități extraordinare, putea să facă așa ceva. Strădaniile admiratorilor, în decursul vieții sale, în frunte cu prietenul Tito Rubaudo, să schimbe aberanta percepție a bisericii, s-au dovedit a fi în zadar, același lucru întâmplându-se și după ce Paganini moare, când episcopul de Nissa, convins pe mai departe că este diavol, îi refuză înmormântarea religioasă, apropiații inegalabilului violonist fiind nevoiți să-l îmbălsămeze, sperând, totuși, într-o înmormântare la Genova.

ANIA HERMAN. AMINTIRILE UNUI COPIL POSTDECEMBRIST

Luni, 20 Ianuarie 2025 13:25

Ania Herman este bine-cunoscută în spațiul cultural argeșean. Mai întâi, prin părinți, carismaticii Luminița Borta și Gabriel Cazan, actrița și scriitorul, apoi prin propria evoluție ca ființă creativă, cu vocația libertății.

În urmă cu două duminici, în ziua de 12 ianuarie, Ania a împlinit 35 de ani. Și-a sărbătorit vârsta nouă la Teatrul Independent Pitești, pe scena pe care a jucat în nenumărate rânduri, în reprezentațiile gândite minuțios de mama ei. A fost înconjurată de familie, de doamna educatoare, de doamna învățătoare, de domnul diriginte, de colegii de școală și de adolescență, de publicul care o admiră fără să-i fi atins încă povestea. Pe ecranul mare, din spate, a rulat minute bune filmul acestei povești.

 

Vicepreședintele C.J., Adrian Dumitru Bughiu, la manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale și Zilei Școlii ”Mihai Eminescu”

Luni, 20 Ianuarie 2025 13:13

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a fost prezent, zilele trecute, la manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale și Zilei Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Pitești.

Pentru vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, momentul a fost o ocazie de revedere cu foștii profesori, el fiind absolvent al școlii în promoția 1991.

De subliniat că în curtea școlii se află singura statuie a lui Mihai Eminescu din Pitești, ridicată în 2000, statuie realizată de sculptorul Vasile Rizeanu, director al Școlii Populare de Artă Pitești.

ZIUA CULTURII NAŢIONALE, ZIUA LUI EMINESCU - EXPOZIȚIE OMAGIALĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 20 Ianuarie 2025 13:11

Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, cel care, potrivit lui Garabet Ibrăileanu, a reprezentat un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” şi „care a creat pe de-a-ntregul limba poeziei româneşti”.

Considerat un geniu al literaturii române, Mihai Eminescu a lăsat moştenire un corpus impresionant de opere literare, caracterizate prin profunzimea gândirii, originalitatea exprimării şi sensibilitatea artistică. În opera sa, Mihai Eminescu a ilustrat într-un mod unic frumuseţea limbii române, promovând identitatea culturală şi tradiţiile naţionale. Întreaga sa operă justifică stabilirea datei de 15 ianuarie – ziua de naștere a poetului – ca „Ziua Culturii Naționale” a românilor și României.

 

EVENIMENT EDITORIAL LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ - DOUĂ CĂRȚI, DOI AUTORI

Luni, 20 Ianuarie 2025 12:58

Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş, invită iubitorii sportului, și nu numai, marți, 21 ianuarie, la ora 14:00, în Sala de Conferințe, la primul eveniment editorial al anului 2025, și anume, o dublă lansare de carte. Este vorba de lansarea cărții (în două volume) ”Fotbal minut cu minut”, autor Ovidiu BLAG și lansarea volumului biografic ”Air Majesty. Michael Jordan”, autor Emil HOSSU-LONGIN. Evenimentul va fi moderat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoare TV, Denisa POPESCU și prezentat de Hadrian MATEESCU, directorul Editurii ”CUANTIC”.

”Fotbal minut cu minut” de Ovidiu Blag este o incursiune nostalgică în istoria fotbalului românesc și a radioului sportiv, capturând esența unei emisiuni de o importanță enormă pentru iubitorii sportului în România. Cartea oferă o privire detaliată asupra emisiunii „Fotbal minut cu minut”, care a devenit iconică datorită modului în care a fost produsă și prezentată de echipa sa dedicată.

Concert simfonic extraordinar la Filarmonica Pitești

Luni, 20 Ianuarie 2025 07:53

 

Pentru a sărbători Unirea Principatelor Române, Filarmonica Pitești este gazda unui concert simfonic extraordinar, care va avea loc joi, 23 ianuarie, la ora 19:00.

Această seară specială va aduce în prim-plan nu doar muzica de excepție, dar și un mesaj de solidaritate. Toate concertele lunii ianuarie sunt umanitare, pentru sprijinirea familiei Ilinei Pârvu, o tânără mamă din Albeștii de Argeș, care a pierdut lupta cu viața după o pneumonie. În urma ei au rămas șase copii și un soț, care acum au nevoie de ajutorul nostru.

 

Se măresc pensiile în septembrie? Marcel Ciolacu – precizări

Vineri, 17 Ianuarie 2025 15:36

 

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de precizări în legătură cu o declarație potrivit căreea pensiile s-ar putea majora în luna septembrie, dacă vor fi bani în pușculița țării. Ideea este că Guvernul trebuie să se încadreze în deficitul de 7%, iar ANAF să stea bine la colectări.

”Ministerul de Finanțe va spune anvelopa în care ne încadrăm, iar apoi împreună cu Ministerul Muncii vor veni cu propuneri. În funcție de execuția bugetară trebuie să vedem dacă se pot indexa pensiile de la data de 1 septembrie. Este vorba de pensiile mici din România.

Cristian Gentea: ”Piteștiul continuă să fie un susținător al artei și culturii locale”

Miercuri, 15 Ianuarie 2025 09:48

 

Sărbătorim astăzi Ziua Culturii Naționale alături de omagierea marelui poet, Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850. Cu acest prilej, primarul Cristian Gentea a spus că Piteștiul va continua proiectele artistice și culturale, cu pasiune pentru marile valori ale neamului.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, ne celebrăm moștenirea culturală și marii creatori care au dus numele României în lume. În spiritul valorilor noastre, Piteștiul continuă să fie un susținător al artei și culturii locale, oferind spațiu creației și dialogului cultural.

La mulți ani celor care slujesc arta, literatura și tradițiile”, a scris Gentea, pe Facebook.

 

 

INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT! O comună mică, din Argeș, a dat doi membri ai Academiei Române!

Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14

Este greu de crezut ca, într-un for atât de înalt cum este Academia Română, să fie primiți doi oameni din aceeași mică localitate rurală. Desigur, în Argeș, Câmpulungul, Ștefăneștiul și Piteștiul au dat multe astfel de personalități. Însă acum este vorba de comuna Godeni. Care i-a dat pe Eugeniu Proca (1927-1992, membru de onoare) și pe Ileana Mălăncioiu (născută la 23 ianuarie 1940, membru corespondent).

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14

ŞASE AL LUI IANUARIE

(Boboteaza)

Este zi de prăznuire,

Astăzi Domnul se botează,

Ceru-nalt se luminează,

Sfântul Duh e-n noi, iubire.

 

In Memoriam - 90 de ani de la nașterea distinsului cărturar argeșean Silvestru D. Voinescu (2 ianuarie 1935 - 13 septembrie 2005)

Luni, 13 Ianuarie 2025 12:23

„Model de slujire devotată a unei instituţii, făcând parte din galeria directorilor de tradiţie, longeviv ctitor al unui edificiu visat cu obstinaţie, Silvestru Voinescu rămâne un reper luminos în galeria bibliologilor români, model de urmat pentru generaţiile prezente şi viitoare” (conf.univ.dr. Victor Petrescu, director al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa Ion Heliade Rădulescu).

Silvestru D. Voinescu, distins cărturar, director al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş timp de peste 40 de ani (1964-2005), şi-a dedicat întreaga activitate cărţilor, reuşind performanţa de a se contopi cu ideea de cultură în județul Argeş

S-a născut la 2 ianuarie 1935, în localitatea Călinești din județul Argeș, unde a urmat și școala primară. În anul 1945 merge la Seminarul Central București, și începând cu anul 1950 la Colegiul Național I.C. Brătianu din Pitești. În perioada 1955-1961 urmează Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

”REGINA PESTE ÎNGERI” - PRIMA EXPOZIȚIE DE PICTURĂ din 2025, de la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 13 Ianuarie 2025 12:18

Sub semnul celebrării Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în colaborare cu Organizația Județeană Argeș ”Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Cercul Militar Pitești, propune publicului, miercuri, 15 ianuarie, începând cu ora 13:00, în holul central al instituției, vernisajul primei expoziții de artă vizuală din acest an, denumită generic ”REGINA PESTE ÎNGERI”.

Evenimentul va fi deschis cu binecuvântarea preotului Adrian DIMA. Curatori: poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoare TV, Denisa POPESCU, col. (rtr.) Ilie STOICA și col. (rtr.) Ion CATINCA.

 

Concert de Ziua Culturii Naționale, la Filarmonica Pitești

Luni, 13 Ianuarie 2025 08:26

 

Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Române, Filarmonica Pitești organizează concertul cameral educativ „Eneschool”, susținut de violonista Diana Jipa și de pianistul Ștefan Doniga.

Cei doi artiști sunt primii muzicieni români care au concertat în Antarctica și primii din lume care au susținut, în mai puțin de 100 de zile, concerte pe toate cele șapte continente.

În 18 decembrie a.c., la Baza Științifică „Julio Escudero”, s-a desfășurat al doilea mare eveniment public din Antarctica, după concertul susținut, în 2013, de Metallica. „Drumul libertății” a început pe 7 septembrie, la Bruxelles, și s-a încheiat, pe 18 decembrie, în Antarctica. Diana Jipa și Ștefan Doniga așteaptă omologarea Guinness World Records.

Concert simfonic extraordinar de Anul Nou, la Filarmonica Pitești

Miercuri, 08 Ianuarie 2025 15:05

 

Primul concert din acest an al Filarmonicii Pitești va avea loc mâine, 9 ianuarie, de la ora 19:00. Evenimentul este umanitar, banii din vânzarea biletelor vor ajunge la o familie greu încercată din comuna Albeștii de Argeș. 6 copii au rămas fără mamă, iar tatăl are mare nevoie de ajutor.

Concertul simfonic extraordinar de Anul Nou este susținut de orchestra simfonică a insituției, la pupitrul dirijoral revenind dirijorul grec Michalis Economou. Solista serii va fi, în premieră, soprana Ana Stamate.

În program: Rossini - Uvertura la „Coțofana hoață”, Puccini - „Quando m’en vo’ din „Boema” și „O mio babbino caro” din „Gianni Schicchi”, Bizet - Preludiul simfonic din „Carmen”, Mozart - „Der Holler Rache” din „Flautul fermecat”, Mascagni - Intermezzo din „Cavalleria Rusticana”, Ceaikovski - Valsul florilor din baletul „Spărgătorul de nuci”, Elgar -Marșul nr. 1 din „Pompe și circumstanțe”, Strauss - Uvertura la „Liliacul”, „Mein herr marquis’” din „Liliacul”, „Polka Eljen a Mayar”, „Spiel ich die Unschuld vom Lande” din „Liliacul”, „Kaizer Waltz” și Polca Tunete și Fulgere și Lehar - „Meine Lippen, sie küssen so heiß” din „Giuditta”.

 

Pagina 7 din 143

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea