Direcţia Judeţeană pentru Cultură: cule şi conace argeşene - o moştenire insuficient exploatată

Luni, 19 Ianuarie 2015 15:06

Cula este un tip de construcție semifortificată, răspândit în întregul spațiu balcanic. În România, culele se întâlnesc numai în regiunea de dealuri a Olteniei. Totuși, câteva exemplare se găsesc și în Muntenia, în judeţul Argeş.
Conacul este reşedinţa de provincie a marelui proprietar de pămînt – boier, moşier. Prezintă o mare varietate de stiluri arhitecturale.

Expoziţie în memoria lui Silvestru Voinescu la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 12 Ianuarie 2015 00:00

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş organizează în perioada 5-13 ianuarie 2015, în holul instituţiei,  o expoziţie omagială dedicată personalităţii omului de cultură (poet, prozator, epigramist, istoric) Silvestru Voinescu, cel care a condus destinele Bibiotecii Judeţene Argeş timp de patru decenii.
Pe 2 ianuarie 2015 s-au împlinit 80 de ani de la naşterea celui care şi-a dedicat 40 de ani din viaţă bibliotecii, instituţie în care a reuşit să creeze atât un

 

S-a terminat vacanța! Reîncep cursurile la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 12 Ianuarie 2015 00:00

Pe perioada sărbătorilor de iarnă, cursanții de la Centrul Cultural Mioveni au beneficiat de vacanță în perioada 20 decembrie 2014 – 7 ianuarie 2015. Vacanța a luat sfârșit, astfel că, de miercuri, 7 ianuarie, cei peste 900 de copii și tineri, înscriși la unul sau mai multe din cele 20 de cursuri şi-au reluat activitatea..  Orarul cursurilor nu a fost modificat! De asemenea, începând cu această dată, cei care doresc, se pot înscrie la aceste cursuri puse la dispoziție, gratuit de către Centrul Cultural Mioveni.

”Umor din culpă” marca Daniel Militaru

Luni, 12 Ianuarie 2015 00:00

Atitudine în Argeş şi-a propus să vă descreţească frunţile, prezentându-vă, în serial, creaţiile talentatului umorist argeşean Daniel Militaru, membru al Cenaclului Umoriştilor al Uniunii Scriitorilor, laureat al mai multor concursuri de satiră şi umor,  cel care a reuşit să aducă zâmbetul pe buzele românilor în “Epoca de aur” şi continuă să o facă şi astăzi. Iată câteva aforisme, de data aceasta  din volumul “Fabrica de Gânduri”

 

Concert simfonic dedicat Zilei Culturii Naţionale

Luni, 12 Ianuarie 2015 00:00

În 15 ianuarie a.c., de la ora 19.00, Filarmonica Piteşti reia stagiunea a VIII-a prin organizarea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a concertului simfonic dedicat Zilei Culturii Naţionale (ziua de naştere a lui Mihai Eminescu). În program, George Enescu - Preludiu la unison din Suita nr. 1 pentru orchestră şi Balada pentru vioară şi orchestră, Ciprian Porumbescu - Balada pentru vioară şi orchestră, Amédée-Ernest Chausson - Poem pentru vioară şi orchestră şi Franz Liszt - Poemul simfonic Idealurile. Dirijor, Dorin Frandeş, solist, la vioară, Cosmin Horaţiu Stoica.

Lansarea volumului criticului Nicolae Manolescu - „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“

Luni, 29 Decembrie 2014 00:00

# Dublu eveniment la Biblioteca Județeană Argeș # Lansarea a marcat, totodată, cei 20 de ani de existență ai Editurii Paralela 45

Luni, 22 decembrie, ora 13.00,  Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a fost gazda unui eveniment editorial de excepție. Cunoscutul critic și istoric literar  Nicolae Manolescu și-a lansat volumul „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“. Este una dintre cele mai aşteptate cărţi, care a fost lansată la Târgul de Carte Gaudeamus de anul acesta. Lucrarea este publicată de Editura Paralela 45, lansarea volumului încadrându-se în evenimentul aniversar intitulat ”20 de ani împreună cu Editura Paralela 45”.

 

Aurora Liiceanu a vorbit despre dilemele psihologilor la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş

Luni, 22 Decembrie 2014 22:36

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat în parteneriat cu Editura Polirom conferinţa publică „Lumea în prezent. Neliniştea si dilemele psihologilor”, susţinută de Aurora Liiceanu.
Publicul prezent la acest eveniment a fost format din profesori, studenţi, presa de specialitate, publicul cititor al lucrărilor Aurorei Liiceanu şi cel interesat să cunoască reperele teoretice trasate de aceasta cu privire la noile realităţi existenţiale.

Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu vine la Biblioteca Judeţeană Argeş

Luni, 22 Decembrie 2014 22:33

Luni, 22 decembrie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş vă invită la un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” (Editura Paralela 45, 2014), autor criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, care va avea loc cu ocazia împlinirii a 20 de ani existenţă a Editurii Paralela 45.
„Această carte se adresează tuturor copiilor şi copiilor lor. Odată ieşiţi de pe băncile şcolii, puţini sunt cei care mai ţin o carte în mână. Una de literatură,

 

Momente din istoria mişcării esperantiste la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 22 Decembrie 2014 22:26

Luni, 15 decembrie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş, în parteneriat cu Muzeul Judeţean din Slatina – Olt, au organizat o întâlnire specială cu membrii Asociaţia Esperantiştilor din România cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la naşterea fondatorului limbii esperanto, L.L. Zamenhof.
La eveniment au fost prezenţi jurnalistul Cristian Sabău, secretarul Asociaţiei Esperantiste din România, Marian Vochin,  membru al Asociaţiei Feroviarilor Esperantişti din România, Emil Tudorache, muzeograful Doru Neagu de la Muzeul Judeţean din Slatina, poetul Gheorghe Mihail.

In memoriam. Eroii Argeșului care au căzut la Revoluția din decembrie 1989

Luni, 22 Decembrie 2014 14:10

Se împlinesc, zilele acestea, 25 de ani de la Revoluția din 1989. Ani marcați de schimbări, unele dramatice, unele fericite, însă schimbări. România și-a urmat, deși pe drumuri pline de gropi, calea europeană, a intrat în NATO și în UE. Avem comisari europeni, televizoare color, mașini străine, magazine pline cu mâncare. Dar avem și șomaj, sărăcie, coloși industriali prăbușiți. Avem de toate. Și, slavă cerului, unii mai au și memorie. Și recunoștință pentru cei căzuți atunci, în zilele cruntului Decembrie 1989, sub gloanțe. Încă nu se știe cine a tras. Poate nu se va ști niciodată. Eroii trebuie însă cinstiți

 

Expoziţie de gravură şi acuarelă la Galeria Rudolf Schweitzer - Cumpăna

Luni, 22 Decembrie 2014 13:17

# Talentatul artist  olandez Leo van Sluis  expune la Piteşti.

Galeria de Artă ,,Rudolf Schweitzer – Cumpăna“ a Muzeului Judeţean Argeş găzduieşte, până pe 31 ianuarie 2015, o expoziţie de gravură şi acuarelă a artistului olandez Leo van Sluis.
Cartea de vizită a artistului olandez este impresionantă: a studiat la Academia „Artibus“, Utrecht, Studiu Estetic, Artă Monumentală șiDecorativă, între anii 1961-1967 și la „Gerrit Rietveld Academie“, Desen și Istoria Artei. A expus în galerii din Olanda, Italia, S.U.A, Germania, lucrările sale aflându-se în

Alora Albulescu: ”Biblia rămâne cartea mea de căpătâi şi îndreptarul de viaţă”

Luni, 15 Decembrie 2014 14:43

# Poetă, artistă, profesoară şi mamă, toate la superlativ.

Cunoscuta profesoară şi poetă Alora Albulescu  – preşedinta Fundaţiei literare „Liviu Rebreanu” măruriseşte că Biblia este îndreptarul  său de viaţă. Motto-ul existenţei sale este dat de câteva versete biblice: ”Căci am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat, Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut, am fost străin şi M-aţi primit, am fost gol şi M-aţi îmbrăcat, am fost bolnav şi am venit să Mă vedeţi, am fost în temniţă şi aţi venit pe la Mine”.

 

Exponatul lunii decembrie la Muzeul Județean Argeș: geoda de ametist

Luni, 15 Decembrie 2014 14:42

# Muzeul Judeţean Argeş invită vizitatorii să admire şi să afle câteva date interesante despre exponatul lunii decembrie, Geoda de ametist.
GEODĂ provine din grecescul geoides care înseamnă plăcerea pământului; sunt adevărate fenomene ale naturii, misterioase modelări ale pământului de formă sferică sau alungită, din rocă, ce conţin în interior o scobitură (cavitate) căptuşită cu cristale dispuse cu vârful spre interior. Fiecare geodă este unică în compoziţie şi mărime, iar formaţiunile de cristale din interiorul său au forme şi culori diferite.

Te uită cum ninge, decembrie!

Luni, 15 Decembrie 2014 14:19

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti organizează, până pe 18 decembrie 2014, ediţia a IV-a a programului educaţional pentru grădiniţe şi şcoli, sub genericul “Te uită cum ninge, decembrie!”
În cadrul acestuia, se vor desfăşura două ateliere de meşteşuguri tradiţionale: Masca populară şi Decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, coordonate de restauratoarea Malvine Mocenco. De asemenea, între 15 și 18 decembrie, se va desfășura manifestarea tradițională de colinde Deschide ușa creștine!, eveniment aflat la a X-a ediție.

 

Concert umanitar de Crăciun la Filarmonica Pitești

Luni, 15 Decembrie 2014 14:13

Filarmonica Piteşti organizează joi, 18 decembrie a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, concertul vocal-simfonic umanitar de Crăciun. Orchestra Filarmonicii Piteşti, dirijată de Vlad Agachi, va interpreta valsuri şi polci din cele mai celebre opere muzicale vieneze şi colinde de Crăciun româneşti şi pe mapamond. 
Alături de artişti consacraţi, soprana Irina Iordăchescu, mezzosopranele Iulia Merca şi Adina Sima, tenorul Mario Vasiliu, va evolua şi Alex Pârvu (11 ani),

Cristian Bădiliță și ghidul său pentru credincioșii secolului XXI

Luni, 15 Decembrie 2014 14:11

Publicul argeșean l-a întâmpinat din nou cu entuziasm, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, joi, 11 decembrie, pe omul de spirit Cristian Bădiliță. De această dată, poetul și eseistul s-au retras în fața istoricului creștinismului timpuriu care, la sugestia directoarei Muzeului Viticulturii și Pomiculturii de la Golești, Filofteia Pally, și cu sprijinul nemijlocit al acesteia, a întocmit lucrarea ”Teme, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești – un ghid pentru credincioșii din secolul XXI”.

 

Concursul “Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre 2014” promovat la Facultățile de Jurnalism din Pitești

Luni, 15 Decembrie 2014 14:09

Miercuri, 10 decembrie, coordonatoarea Centrului Europe Direct Argeș, Mihaela Voinicu, a participat alături de Amelia Dumitru de la Agenţia Chelgate, colaborator al Reprezentanţei Comisiei Europene în România la două întâlniri cu studenţii de la Facultăţile de Jurnalism din cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu şi Universităţii de Stat din Piteşti. Cu acest prilej, a fost prezentat programul „Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre”, o competiţie lansată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, care se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor de la facultăţile de jurnalism, comunicare şi relaţii publice. Aceştia sunt invitaţi să abordeze şi să prezinte publicului larg un subiect de interes în domeniul afacerilor europene.

Aurora Liiceanu vine la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 15 Decembrie 2014 14:08

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş, împreună cu Editura Polirom, vă invită la conferinţa publică intitulată „Lumea în prezent – neliniştea şi dilemele psihologilor” susţinută de Aurora Liiceanu. Evenimentul va avea loc miercuri, 17 decembrie, de la ora 13.00, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş.
„Din ce în ce mai mult ne gândim la lumea în care trăim. Desigur că schimbările, ritmul agitat al vieţii, suflul cald în ceafă al supravieţuirii, al pericolelor care pândesc şi despre care aflăm mereu ne face să fim neliniştiţi, anxioşi şi adesea neîncrezători faţă de viitor. Se erodează mituri şi cad tabu-uri; cum să

 

Sunetul muzicii, la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Luni, 15 Decembrie 2014 14:07

Luni, 8 decembrie, de la ora 17.30, şi marţi, 9 decembrie de la ora 18.30, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat două concerte de muzică dedicate sărbătorilor de iarnă.
Primul concert, care a avut loc în sala de conferinţe, a fost susţinut de elevi şi profesori ai Liceului de Arte Dinu Lipatti din Piteşti. Această manifestare artistică face parte din proiectul de parteneriat educaţional „Sunetul muzicii la Biblioteca Judeţeană Argeş”. Proiectul îşi propune să promoveze tinerele

Stradivarius şi Guarneri la al patrulea duel, vineri, la Filarmonica Pitești

Luni, 15 Decembrie 2014 14:06

Vineri, 19 decembrie a.c., de la ora 19.00, la Filarmonica Piteşti va avea loc un duel al viorilor celebre: Stradivarius vs. Guarneri. Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru se vor duela pentru a patra oară, „arbitraţi” fiind de pianistul Horia Mihail. 
În program, lucrări celebre aparţinând lui Rachmaninov, Paganini, Bloch, Schubert, Saint-Saëns, Chopin, Wieniawski şi Piazzolla.
Fiind un recital extraordinar, preţul biletelor este 50 de lei, respectiv 30 de lei, în funcţie de categoria locului. Abonamentele rămân valabile.

 

Pagina 101 din 131

«ÎnceputAnterior101102103104105106107108109110UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea