“Artă şi tradiţie populară românească - Meşteşugurile, o poartă spre viitor”

Miercuri, 28 August 2013 12:03

# Simona Şerban, directorul Centrului de Cultură „Brătianu”. Simona Şerban, directorul Centrului de Cultură „Brătianu” şi managerul proiectului “Artă şi tradiţie populară românească - Meşteşugurile, o poartă spre viitor” vorbeşte în interviul acordat ziarului nostru despre promovarea artei tradiţionale româneşti într-o manieră modernă şi aplicată.

Meşteşugurile Argeşului, puse în valoare de Şcoala Populară de Arte şi Meserii

Miercuri, 28 August 2013 11:43

În ciclul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului,  săptămâna trecută, complexul Turistic „Cornul Vânătorului” a găzduit Tabăra de Meșteșuguri a Școlii Populare de Arte şi Meserii  Piteşti.   Meșteri populari și  elevi ai secțiilor externe ale Școlii Populare de Arte și Meserii, dar şi invitaţi din America şi Turcia au făcut adevărate demonstraţii de măiestrie, iar creaţiile lor au putut fi admirate de iubitorii tradiţiilor populare, până vineri, 23 august. Micii vizitatori care nu s-au rezumat la a  privi lucrările  expozanţilor au putut lua, aici, lecţii de iniţiere în tainele meşteşugurilor tradiţionale. „Este o sărbătoare pentru întreg judeţul Argeş, iar ceea ce vedeţi aici, costume populare, războaie de ţesut, sculptură religioasă, împletituri de nuiele, pictură şi  nu numai reprezintă o valoare.Toate meşteşugurile judeţului sunt valorificate!”a explicat Gabriela Pendiuc,  director, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Cristina Stancu

 

Preoții din ”Haiducii Vlădicii” pregătesc un nou album

Miercuri, 28 August 2013 11:14

Haiducii Vlădicii muncesc de zor la un nou album, cu muzică populară, normal. Este vorba despre piese culese din manualele de folclor ale lui Rădulescu Codin sau din manualele de folclor din zona Argeș-Muscel. Și ca să păstreze laitmotivul  grupului, piesa-vedetă, din cele 14 care vor compune noul album, se numește „Dorul meu e numai dor”. Grupul vocal bărbătesc, format din preoți, condus de rapsodul Grațian Bădescu, din zona Topoloveni, speră ca totul să fie gata în toamnă, însă piesele sunt foarte grele, așa că, primăvara noului an este este cel mai sigur termen-limită al acestui nou proiect. Iar pe cont propriu, Grațian Bădescu a pus pe muzică Imnul Transfăgărășanului, dedicat împlinirii a celor 39 ani de  când celebrul drum a fost dat în folosință. Piesa a putut să fie ascultată în interpretarea copiilor de la Galeș, în cadrul unui eveniment organizat la Arefu. Ana Luca

Premii în bani oferite la Festivalul 3Fest

Luni, 19 August 2013 14:03

Cel mai haios festival internațional pentru tineri se va desfășura în Pitești, în perioada 26-27 august, în clubul Hush, începând cu ora 17.00. În urmă cu șase ediții, a plecat de la un festival de film de trei minute, pentru ca anul acesta să-și adauge deja alte trei domenii de concurs: teatru, fotografie și muzică. În acest an, tema este ”Hollywood” și se anunță cea mai tare ediție de până acum. 15 dintre invitați au confirmat prezența la secțiunea scurt-metraj, iar printre aceștia se numără tineri  din Anglia și Franța. La secțiunea Fotografie, vor fi concurenți din Pitești, Râmnicu Vâlcea și București, iar secțiunea Muzică vine cu o surpriză. E vorba despre trupa de rock franceză Agorphos (foto). Se anunță premii în bani oferite de Consiliul Județean Argeș, premii în tatuaje, ba chiar și premii oferite de public, anunță Ania Cazan, directorul festivalului.  Ana Luca

 

Artistul care umple încăperea cu vocea lui!

Luni, 19 August 2013 14:00

# Amza Angheluș cântă fără stație de amplificare și nici nu remarci acest lucru. O voce puternică, bărbătească, domină sala Casei de Cultură Bascov. Este unul dintre soliștii instituției, Amza Angheluș. Numele lui nu este cunoscut mai deloc pe scenele din țară, și nici din emisiunile de gen din media. Am aflat și de ce: un cunoscut realizator de emisiune de folclor i-a cerut, ca să-l promoveze, nu mai puțin de 10.000 lei. A făcut Școala Populară de Artă, iar în prezent are 37 de ani de activitate artistică. A fost unul dintre colaboratorii cunoscutului interpret și om de spectacol Constantin Tică Sorescu.

Meşteșugurile, o poartă spre viitor

Luni, 19 August 2013 13:51

Centrul de Cultură “Brătianu” este beneficiarul unei finanţări nerambursabile de la Institutul Cultural Român  pentru realizarea proiectului “Artă şi tradiţie populară românească - Meştesugurile, o poartă spre viitor”. Proiectul a fost câştigat de Centrul de Cultură “Brătianu”, instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.  Proiectul cultural se va desfăşura de la data de  01/06/2013 până la data de 30/11/2013.
Echipa de proiect care va asigura managementul proiectului “Artă şi tradiţie populară românească-meşteşugurile, o poartă spre viitor”, este formată din:

 

Plaja din Costinești, încinsă de dansatorii Casei Studenților din Pitești

Luni, 19 August 2013 13:47

Casa Studentului din Pitești a încins atmosfera la Costinești. Dansatorii lui Daniel Ionescu au partcipat la concursul organizat între toate casele studențești din țară și au adunat peste 600 de spectatori. Dansuri exotice, dansatoare frumoase și jonglerii cu foc i-au ținut pe cei prezenți cu ochii țintă pe Star Fix. Până și alți directori de case studențești din țară au venit să-i vadă la mare. Nici consilierul ministrului Tineretului și Sportului și director al Complexului ”Lia Manoliu”, Irinel Ciocioc, n-au lipsit de la spectacole. Două săptămâni de dans și distracție au întreținut piteștenii noștri la Costinești, iar acum se antrenează pentru încă o rundă, la mare sau la munte. Ana Luca

„Poarta către tine” mai sexy și mai sălbatică de la an la an

Luni, 19 August 2013 13:41

Sabina Laiber s-a dat de trei ori peste cap, ca voinicul din poveste, și a găsit sponsori și pentru cea de-a doua ediție a festivalului de promovare a artiștilor argeșeni, “Poarta către tine”.  Anul acesta, vedeta expoziției a fost o motocicletă făcută integral din lemn, la care artistul a lucrat timp de trei ani. Este vorba despre Nicolae Ioana și este din Stâlpeni. Creația lui este unică, cel puțin la nivel național. Atât de mult a dorit autorul ca motocicleta repectivă să semene cu una reală, încât i-a creat până și număr de înmatriculare, ba chiar și cască. Și tot anul aceasta, expoziția găzduită în spațiul de la Casa Cărții s-a bucurat de prezența celor mai frumoase artiste, în special

 

Muzeul Goleşti primeşte 11 milioane lei pentru reabilitare, conservare şi punere în valoare

Luni, 12 August 2013 00:00

# Filofteia Pally, directorul Muzeului Goleşti: “Tot ce este semnificativ în legătură cu istoria unor locuri, a unor personalităţi, a mărturiilor autentice pe care le promovează Muzeul trebuie să străbată timpurile”. Proiectul ce vizează Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii  presupune renovarea clădirii conacului de la Goleşti, reabilitarea muzeului de etnografie, refacerea zidului de incintă cu  patru turnuri de colţ, a turnului porţii, precum şi a parcului din jurul conacului şi a celui alăturat.
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii în aer liber de la Goleşti este considerat unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee etnografice din România, întâiul dedicat

Arta confecţionării păpuşilor se învaţă la Goleşti

Luni, 12 August 2013 00:00

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează, în perioada 12-23 august 2013, atelierul de creaţie Arta confecţionării păpuşilor, ediţia a III-a, sub coordonarea creatoarei populare Ştefania Crişan din Galaţi, eveniment inclus în calendarul Sărbătorilor Argeşului şi Muşcelului, ediţia a VII-a.
Tema actualei ediţii a atelierului constă în cunoaşterea portului popular românesc, realizându-se tipologia costumului tradiţional din zonele etnografice importante. Păpuşile, îmbrăcate în costume populare, vor fi realizate în tehnicile tradiţionale (ţesut, cusut, brodat) şi confecţionate din materiale naturale.

 

Tabără de şah la Centrul de Cultură “Brătianu”

Luni, 12 August 2013 00:00

În perioada 12-16 august 2013, Consiliul Judeţean Argeş prin Centrul de Cultură “Brătianu” va organiza a-IV- a ediţie a Taberei de şah. Aceasta se va desfăşura la Vila Florica din Ştefăneşti, în zilele mai sus amintite, între orele 15-17. Această tabără face parte din acţiunile organizate în cadrul Sărbătorilor Argeşului şi Muşcelului  ediţia a VII-a. Scopul organizării unei astfel de tabere este acela că şahul poate influenţa dezvoltarea inteligenţei celor care practică acest joc al minţii, îmbunatăţind, cu siguranţă memoria, datorită problemelor complexe pe care le oferă spre rezolvare. Copii, parinţi şi bunici, vă puteţi înscrie la tabără la numărul de telefon 0248-266.703.

Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, ediție jubiliară, în cadrul celei de-a șaptea ediții a ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”

Luni, 05 August 2013 00:00

Sămbătă, 10 august, debutează cea de-a șaptea ediție a ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, o serie de evenimente cultural-artistice, sportive și științifice organizată de Consiliul Județean Argeș, în colaborare cu instituțiile subordonate, care se va desfășura în perioada 10 - 13 august a.c.
Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, Dracula Fest - la Cetatea Poenari, Dracula Bike la Arefu, Pre Cupa Mondială la Parapantă de la Stoenești, Festivalul Fanfarelor, Raliul ”Trofeul Argeșului”, Festivalul de muzică, teatru și film ”3Fest” și Festivalul de teatru pentru copii ”Așchiuță”, Memorialul ”Nicolae Dobrin”, expoziții, tabere și ateliere

 

Sărbătorile Argeșului și Muscelului

Luni, 05 August 2013 00:00

# CONSILIUL JUDEŢEAN ARGEŞ. SĂRBĂTORILE ARGEŞULUI ŞI MUSCELULUI, ciclu de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice, ediţia a VII-a, 10 – 31 august 2013.

10 - 15 AUGUST 2013 – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CARPAŢI” – EDIŢIA A XXX-A
Sâmbătă, 10 AUGUST– PITEŞTI – PIAŢA VASILE MILEA - Deschiderea Festivalului Internaţional Carpaţi - ediţia a XXX-a
TEATRUL AL. DAVILA  -  PIAŢA VASILE MILEA

Interiorul tradițional românesc, promovat de Elena Stoica și micii pictori de la Corbeni

Luni, 05 August 2013 00:00

# Profesoara de desen din Corbeni a iniţiat în tainele picturii nu doar români, ci şi americani, francezi portughezi şi macedoneni. Pe 12 august este programată, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii  de la Goleşti, deschiderea Taberei de pictură pentru copii “Elena Stoica și micii pictori de la Corbeni” – ”Interiorul tradițional românesc”. Inimoasa profesoară, devenită deja celebră prin lucrările discipolilor săi, a promovat desenul şi pictura nu doar în ţară, ci şi dincolo de graniţe, iar micii pictori de la Corbeni, cărora le-a sădit în suflete dragostea pentru artă, au devenit, la rândul lor, dascăli pentru  europenii şi americanii iubitori de frumos.

 

Proiectul - Tabăra de creaţie ,,Lemn şi creativitate la Mioveni” a adunat aproximativ 100 elevi dornici să se întreacă în diferite meşteşuguri

Luni, 05 August 2013 00:00

Orașul Mioveni și Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni au organizat în acest weekend, Tabăra de creație ”Lemn și creativitate la Mioveni”, ediția I, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Activitățile din cadrul proiectului au fost desfășurate de 5 meșteri populari: Manoli Constantin,Țanea Constantin, Mândrila Sorin, Ene Vasile și Rodoș Ion.
Tema taberei a fost ”Jucării de altă dată”, iar cele 5 ateliere, conduse de câte un meșter popular, s-au întrecut în confecționarea jucăriilor de odinioară.

Doina Argeșului - amenințată de Doina Bascovului

Luni, 05 August 2013 00:00

Faptul că activitatea culturală este în Bascov din ce în ce mai înfloritoare, nu mai este un secret pentru nimeni. Ceea ce nu știu mulți este că și o orchestră cu ștate vechi, cum este Doina Argeșului, se simte amenințată de activitatea casei de cultură din Bascov. În mod normal, la zilele de comune, aceștia încasează bani frumoși pe acompaniamentul muzical al soliștlor, dar de data aceasta vor pierde din cauza Doinei Bascovului. Artiștii de aici nu prea sunt cu nimic mai prejos decât cei ai Doinei Argeșului. În plus, există zvonuri conform cărora chiar câțiva soliști, angajați ai acesteia din urmă, ar dori să figureze pe ștatul de plată de la Bascov, după ce au văzut cât de mediatizată și ce bine merge activitatea aici. Că vor reuși sau, nu, să sperăm că nu Sorin Mazilescu este acela care va decide. Ana Luca

 

O lună de …PATIMĂ ŞI VICIU, ARTĂ ŞI FUM

Luni, 29 Iulie 2013 00:00

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti găzduieşte din  25 iulie – 25 august 2013, expoziţia de fotografie PATIMĂ ŞI VICIU, ARTĂ ŞI FUM - O istorie a fumatului în România. Vizitatorii au prilejul să descopere obiecte şi tabieturi specifice fumatului, care prezintă o altfel de istorie a unui obicei controversat, povestită prin intermediul imaginilorpuse la dispoziţie de Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca şi Asociaţia Clujul de Altădată.
Totodată, expoziţia aduce în faţa publicului fotografii care reprezintă reclamele interbelice la ţigarete pentru femei, ciubuce ale boierilor, lungi de peste un

Tabăra de olărit de la Muzeul Golești și-a premiat participanții

Miercuri, 24 Iulie 2013 13:45

# Micii olari au primit diplome de participare și obiecte ceramice. Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti au organizat, în perioada 8 - 19 iulie 2013, atelierul de creaţie populară Arta olăritului – Ceramica de Cucuteni, ediţia a III-a, sub coordonarea artistului plastic Ion Mitroi, din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman. Alături de acesta, tinerii dornici de instruire au fost îndrumați și de soția artistului, Cristina, dar și de fiica sa, Corina. Așadar, o familie de artiști, a căror ”mână” s-a văzut în toate creațiile rezultate.

 

Istoria, prin intermediul familiei Brătienilor

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:43

Pentru judeţul Argeş, evenimentul cultural al săptămânii trecute  a fost, fără doar şi poate, lansarea, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“, a volumului omagial ”Constantin Bălăceanu-Stolnici, la 90 de ani”. Evenimentul a fost organizat la trei săptămâni de la aniversarea (6 iulie) omului de știință român,  medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească.

Alex Andrei Pîrvu, premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional Delfinul de Aur

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:38

Piteşteanul Alex Andrei Pîrvu, în vârstă de 10 ani, elev al Liceului de Artă Dinu Lipatti şi al Şcolii Populare de Arte, ne-a reprezentat cu succes în această perioadă la  trei  importante festivaluri destinate copiilor și tinerilor, festivaluri care s-au desfășurat la malul mării.
În cadrul Festivalului Internaţional Delfinul de Aur, care a avut loc la Năvodari , Alex a obţinut premiul al II-lea şi premiul pentru cea mai bună interpretare, melodia interpretată - ” You raise me up” fiind cea cu care a fost desemnat şi câştigator în luna mai al Trofeului de Platină al Festivalului Ursuleţul de Aur – Baia Mare. Preşedintele juriului a fost domnul Horia Moculescu.

 

Pagina 117 din 131

«ÎnceputAnterior111112113114115116117118119120UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea