Un pas spre Cartea Recordurilor, în Argeș! Orașul Mioveni găzduiește cea mai mare paradă de port popular din România!

Miercuri, 07 Mai 2025 10:10

Duminică, 11 mai 2025, începând cu ora 16:00, orașul Mioveni va deveni capitala portului tradițional românesc, găzduind cea mai amplă paradă de costum popular din România – o inițiativă ce urmărește omologarea unui record în Cartea Recordurilor – Guinness World Records.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Argeș, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Primăria Orașului Mioveni și Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Peste 3.000 de participanți sunt așteptați să defileze pe traseul: Bulevardul Dacia (DN73D), de la blocul H (zona Racovița), până în Centrul Civic – platoul din fața Casei de Cultură.

Program Gershwin și Bernstein, la Filarmonica Pitești

Marţi, 06 Mai 2025 08:12

 

Joi, 8 mai, de la ora 19.00, la Filarmonica Pitești va avea loc concertul simfonic susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijor, Hermann Szabolcs, solist, pianistul Răzvan Dragnea.

În program: G. Gershwin – „Un american la Paris” și „Rapsodia albastră pentru pian și orchestră” și L. Bernstein – „Dansuri din West Side Story”.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe https://www.bilete.ro/.../concert-simfonic-dansuri-din.../ prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente.

 

In memoriam Constantin Gogu

Luni, 05 Mai 2025 14:10

# (Câmpulung, Muscel, 30 mai 1854 – Craiova, 30 ianuarie 1897). Membru corespondent al Academiei Române (3 aprilie 1889). # Matematician, astronom, profesor universitar

Încă din clasele primare pe care le-a urmat la Câmpulung, Constantin Gogu a dovedit înclinații deosebite pentru matematică. Fără îndoială că aplecarea spre științele exacte a moștenit-o din familie, mama sa, din două căsătorii, având patru copii, toți matematicieni. Liceul Matei Basarab, Bucureşti (1873), Facultatea de Matematică, Sorbona (1878), Şcoala de Astronomie, Observatorul din Paris (1881).

Aici este remarcat de profesorul Felix Tisserand, directorul Observatorului. Doctorat, matematici, astronomie, Sorbona, Franța (1882); specializare aprofundată, mecanică celestă. Teza sa de doctorat, susținută, așadar, la Sorbona (7 februarie 1882), a tratat studiul inegalităților de lungă perioadă în mișcarea Lunii, datorită acțiunilor perturbatoare ale lui Marte.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE STUDIO - ÎN CURÂND PE SCENA TEATRULUI DAVILA!

Miercuri, 30 Aprilie 2025 10:19

Teatrul „Alexandru Davila”, instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, organizează, în perioada 9-18 mai 2025, o nouă ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio, eveniment care reface tradiția unor manifestări de profil găzduite de acest teatru de-a lungul timpului.

Potrivit Doinei Papp, directorul festivalului și cunoscut critic de teatru, „Tema celei de-a XXVIII-a ediții este Fragilitate, considerând potrivit să vorbim în zilele noastre despre vulnerabilitățile omului contemporan, prins între zbaterile planetei și eforturile sale de adaptare. Spectacolele alese, fie că se referă la universul intim al ființei fragilizată de contextul vieții nesigure și agitate de azi, fie la inserția socială și relațiile interumane pe care le generează, sunt tot atâtea prilejuri de meditație asupra actualității.

 

LIBERTATEA PRESEI: PIATRA DE TEMELIE A DREPTURILOR OMULUI

Miercuri, 30 Aprilie 2025 10:19

# 3 MAI – ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI – EXPOZIȚIE DE ZIARE INTERNAȚIONALE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

”ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI” se intitulează noua expoziție tematică pe care Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat-o cu acest prilej în holul central, ce include o serie de ziare internaționale, care valorizează importanța libertății și a pluralismului media, elemente componente ale libertății de exprimare și ale liberului acces la informație, esențiale pentru consolidarea democrației și pentru funcționarea statului de drept. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 aprilie - 9 mai 2025 și este realizată de domnul bibliotecar Liviu MUȘUROI.

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Un violonist de succes se alătură orchestrei Filarmonicii Pitești

Miercuri, 30 Aprilie 2025 07:26

 

Pentru prima dată de la înființare, Filarmonica Pitești va avea un șef partidă V1. Violonistul Aron Cavassi are studii la Berlin și numeroase premii și reprezentații în lume.

”Bun venit în echipă lui Aron Cavassi un violonist cu un CV impresionant: reprezintă a cincea generație de muzicieni din familia sa, născut la Freiburg, în Germania, absolvent al Universității de Arte din Berlin, cu un masterat la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesorului Gabriel Croitoru.

Noul nostru violonist a câstigat premii naționale și internaționale în concursuri încă de mic, a avut colaborări cu TVR, Trinitas TV, Radio România Muzical și Institutul Cultural Român din Berlin, Graz și Paris, și a concertat în Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, iar în România la filarmonicile din București, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște și Pitești!

Mult succes!

Deși postul așa se numește, sunt convins că Aron va fi, de fapt, un lider!”, a scris managerul Filarmonicii, Gabriel Niță, pe pagina sa de socializare.

 

 

Istorii neconvenționale. Masacrul de la Fântâna Albă

Marţi, 29 Aprilie 2025 10:19

În sfârșit, după decembrie 1989 este aniversată cum se cuvine ziua de 27 martie 1918 când, în condiții catastrofale pentru țara noastră, Basarabia s-a unit cu România.

Atenția oarecum suspectă acordată acestei aniversări în acest an nu poate decât, paradoxal, să ne îngrijoreze, evidențiind o schimbare de atitudine în problema relațiilor dintre România și Moldova. Dezvelirea unei statui a reginei Maria la Chișinău făcută și în prezența a numeroase oficialități din stânga Prutului, dar în absența Maiei Sandu, deranjată se pare de faptul că regina ține în mână o Biblie, fapt ce nu ar corespunde cu filosofia de viață a președintei, influențată mai mult de noile ideologii ale stăpânilor de la Bruxelles decât de tradiția poporului român, a reprezentat o inițiativă mai mult decât lăudabilă.

Însă ea se înscrie pe linia tot mai evidentă a intențiilor unioniste care însă nu par a avea același izvor ca acum mai bine de o sută de ani. Sincer, mie îmi cam miroase a sânge și mă rog la Dumnezeu să nu fie așa. O unire a Basarabiei cu România ca urmare a intrării acesteia în Uniunea Europeană ar duce granița N.A.T.O. cu Rusia pe Nistru și s-ar schimba toate datele problemei.

E IARĂŞI ÎNVIERE

Marţi, 29 Aprilie 2025 10:19

Sunt dintre noi ce-aşteaptă Învierea

Că nici nu ştim cine e viu sau mort,

Nu poţi să n-ai de Biblie părerea

Că în credinţă-i singurul suport.


N-avem pe Fiul Omului la masă,

Nu-i mulţumim lui Dumnezeu mâncând

Şi se întâmplă trist în câte-o casă,

Să fie unul decât altul mai flămând.


A fost astfel de masă creştinească,

Iisus ştia care-i va fi urmarea,

El a plecat pe toţi să ne iubească

Și să primim prin fapte îndurarea.

 

Că noi vorbim mereu de Înviere,

Dar asta-nseamnă moartea unor miei

Şi-atunci Iisus trei zile numai, piere,

De tot ce facem noi ca şi mişei.

 

 

În Vinerea Mare, părintele Constantin Necula – în dialog cu Maria Axinte, fondatoarea Memorialului „Închisoarea Pitești”

Luni, 28 Aprilie 2025 11:46

În Vinerea Mare, părintele profesor Constantin Necula a avut-o invitată pe Maria Axinte, fondatoarea Memorialului „Închisoarea Pitești” la un interviu difuzat pe Doxologia.ro. Și nu întâmplător acest dialog a avut loc în cea mai neagră zi a creștinătății, căci subiectul discuției a fost despre foștii deținuți politici care au trecut de la moarte la viață, prin temnițele ororilor de nedescris. Maria Axinte a vorbit despre înființarea Memorialului „Închisoarea Pitești”, dar și despre cel mai recent proiect - Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în România, unde istoria totalitarismului este explicată celor mici cu blândețe, curaj și inteligență pedagogică.

”Maria Axinte a devenit una dintre cele mai importante voci care readuc la lumină una dintre cele mai întunecate pagini din istoria recentă a României: Experimentul Pitești — reeducarea prin tortură desfășurată între 1949 și 1951 în fostul penitenciar din Pitești.”, a explicat părintele Constantin Necula.

50 de ani de la moartea poetului câmpulungean Radu Gyr

Luni, 28 Aprilie 2025 11:44

”Dacă Iisus a spus că oricine întoarce pe cineva în numele Lui de pe o cale greşită, Apostol se va numi, oare cum se va numi Radu Gyr, care a scos atâtea suflete din disperare? De câte ori trebuie să se numească Apostol numai pentru acest fapt? Pentru că el a ajutat „n” număr („n” înseamnă infinitul în fond, un număr de necuprins cu imaginaţia). Un număr de necuprins de deţinuţi au aflat în poezia „Iisus în celulă” posibilitatea de a-şi găsi în palme urmele cuielor Lui. Oare puţin lucru este acesta?” – Aspazia Oţel Petrescu

Pe 29 aprilie se împlinesc 50 de ani de la plecarea în Veșnicie a poetului Radu Gyr – chip al grelelor pătimiri în închisorile comuniste. Un om cu totul remarcabil care a compus versuri tulburătoare în închisoare și pe care le-a memorat pentru că nu le putea scrie.

 

In memoriam Ion C. Brătianu și Gheorghe I.I.C. Brătianu

Luni, 28 Aprilie 2025 11:28

Se împlinesc, zilele acestea, 134 de ani de la trecerea în neființă a marelui om de stat Ion C. Brătianu și, totodată, 72 de ani de la uciderea, prin supunerea la regimul inuman de temniță, a nepotului acestuia, Gheorghe I.I.C. Brătianu. Două minți luminate ale acestei țări de care nu trebuie să uităm niciodată!

BRĂTIANU, Ion C.

(Pitești, Argeș, 2 iunie 1821 - Florica, Ștefănești, Muscel, 4 mai 1891). Membru de onoare al Academiei Române (19 martie 1885).

Decanul de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Politehnica București - Centrul Universitar Pitești, a predat în fața întregii țări

Miercuri, 16 Aprilie 2025 10:30

Săptămâna trecută, arheologul Constantin Bărbulescu, decan al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Politehnica București – Centrul Universitar Pitești a predat, în fața întregii țări, o lecție de istorie ancorată în prezent, mai precis în provocările cu care ne confruntăm astăzi.

Invitat la emisiunea Forța Ideilor, moderată de Mihaela Crăciun, pe TVR 2, Bărbulescu le-a vorbit liceenilor prezenți despre importanța educației și a cunoașterii istoriei:

 

Concert de Paște la Filarmonica Pitești

Miercuri, 16 Aprilie 2025 07:03

 

Joi, 17 aprilie, de la ora 19:00, la Filarmonica Pitești are loc evenimentul simfonic de Paște, susținut de orchestra de coarde a instituției, dirijor, Simon Edelmann, solist, Gruia Soare.

În program: G.Enescu – „Preludiu la unison”, J.S. Bach – „Concertul nr. 1 pentru pian în re minor” și F. Schubert, G. Mahler – „Moartea și Fata”.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe https://www.bilete.ro/concert-simfonic-de-paste.../ prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente., transmite instituția.

DESCOPERIREA DE LA FILIPPI

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

În 1965, în nord-vestul fostei provincii romane Macedonia, a fost scos la iveală, într-un sat de lângă anticul Filippi, epitaful unui soldat roman, ajuns veteran, retras proprietar rural, după pensionarea din armată. Numele său era Tiberius Claudius Maximus, originar din Dalmația, care, conform obiceiului, își poruncise epitaful încă de când se aflase în viață, să-i fie pus peste sarcofag, după moarte.

În partea de sus, în relief, epitaful reprezenta o scenă de luptă cu un călăreț în galop (de înțeles, răposatul titular), care se năpustește la atac, doborând la pământ un dușman, purtând ,,căciulă țuguiată cu vârf adus înainte” (evident un dac), căruia îi cade scutul.

Prin datele epigrafice găsite - în majoritate cu totul noi, față de cunoștiințele lacunare, puține, dar concrete, știute despre moartea ultimului rege dac, până atunci – se descoperea că Tiberius Claudius Maximus fusese soldatul care adusese la Ranisstorum, în nordul sau nord-estul Daciei, capul lui Decebal, să fie arătat trupelor romane.

 

80 de ani de la moartea lui Ion Pillat, nepotul lui Ion C. Brătianu

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

# A copilărit la Florica, iar opera sa a fost marcată de portretul bunicilor

Poetul Ion Pillat a copilărit la moșiile familiei de la Florica, iar în poemele sale nu a uitat Argeșul, și nici pe bunicul său din partea mamei, pe marele om politic Ion C. Brătianu. ”Pe Argeș în sus”, ”Odaia bunicului”, ”Odihna tatii”, ”Aci sosi pe vremuri” – sunt poeme care amintesc de copilăria la Florica.

Pillat a fost eseist, poet tradiționalist, antologist, editor și publicist, membru corespondent al Academiei Române. S-a născut la București casa din Calea Dorobanților 6. Tatăl său era moșier dintr-o veche familie de boieri de țară din ținutul Fălciului și parlamentar, iar mama sa, Maria Pillat, a fost a doua fiică a lui Ion C. Brătianu. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut la Florica, pe moșia bunicului. Aici a învățat în particular întreaga școală primară. Ulterior, a urmat cursurile școlii primare nr. 1 din Pitești, precum și primele trei clase ale cursului gimnazial, făcute la Pitești în particular.

Concursul Național de Lectură - Bătălia Cărților la a XII-a ediție

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

Cea de-a douăsprezecea ediție a Concursului Național de Lectură Bătălia Cărților a fost lansată cu entuziasm. Competiția organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, se va derula până în luna septembrie, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și va fi organizată în mai multe biblioteci publice din țară și la Chișinău, în Republica Moldova. Concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților.

 

ZIUA BIBLIOTECARULUI SĂRBĂTORITĂ PRIN DOUĂ NOI EXPOZIȚII, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

# ”Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate.” – Barbara Tuchman

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a ales să sărbătorească ziua de 23 Aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și Ziua Bibliotecarului din România, prin două noi expoziții de interes pentru publicul larg.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărții, a Drepturilor de Autor și a Zilei Bibliotecarului – 23 aprilie, publicul iubitor de carte este invitat pentru a consulta o selecție de publicații dedicate cărților, bibliotecarilor și lecturii. Prima expoziție ”AUTORI DE PE PATRU CONTINENTE - OMAGIU PRIN LECTURĂ” este organizată în vitrinele din holul central al instituției și reunește scriitori de pe patru continente (Europa, America, Africa și Asia).

Gala Galaction a tradus Sfânta Scriptură în limba română

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

# Defensor eclesiastic pentru eparhiile Râmnicului și Argeșului

”Trebuie învăţătură pentru toată lumea. După cum pâinea, haina, drumul de fier sunt pentru toată lumea, aşa să fie şi cartea şi biblioteca” – Gala Galaction.

Se împlinesc 146 de ani de la nașterea lui Gala Galaction, pe numele real Grigore Pișculescu, născut pe 16 aprilie 1879 în județul Teleorman. Tatăl său, de origine aromână, era arendașul Nicolae Pișculescu, iar mama sa - Chiriachia Ostreanu a fost fiica unui preot din Roșiorii de Vede. Gala Galaction a fost preot ortodox și chiar defensor eclesiastic pentru eparhiile Râmnicului și Argeșului în perioada 1909 – 1922.

 

La Filarmonică, Inteligența Artificială a fost lăsată pe mâna Inteligenței Umane

Marţi, 08 Aprilie 2025 10:07

Joia trecută, în Sala Multifuncțională s-a derulat primul episod dintr-o serie de prelegeri pe teme generale, numite „Dialogurile Filarmonicii Pitești”. Acest prim episod s-a purtat pe tema „Literatura și muzica, în era inteligenței artificiale”.

Invitații scriitorului Octavian Mihail Sachelarie au fost academicianul Gheorghe Păun și directorul Direcției Județene de Cultură Argeș, Cristian Cocea.

Sala a fost plină: foști și actuali bibliotecari, oameni de cultură din tot județul dar și o clasă de la Zinca Golescu, clasă coordonată de profesoara de limba și literatura română, Eugenia Zgreabăn. Elevii, din clasa a X-a, la curent cu tot ceea ce s-a dezbătut, s-au arătat realmente interesați. Semn că subiectul a fost unul de impact, iar invitații – de asemenea.

Facultatea de Istorie de la Pitești a făcut spectacol la Vâlcea!

Marţi, 08 Aprilie 2025 10:07

Săptămâna trecută, Facultatea de Teologie, Litere Istorie și Arte - POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești a organizat un eveniment de poveste la Consiliul Județean Vâlcea. Cu sprijinul Asociației Historia Renascita și a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, profesorii și studenții de la specializarea Istorie au predat o lecție interesantă despre mercenarii balcanici din timpurile domniilor fanariote.

Peste 350 de elevi și profesori de la colegiile și liceele din județul Vâlcea au avut parte de o conferință și o reconstituire istorică cu tema „Mercenari balcanici în slujba domnilor fanarioți: Arnăuții”.

 

Pagina 3 din 144

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea