”SILVESTRU D. VOINESCU - O VIAȚĂ PRINTRE CĂRȚI” și ”RADIOGRAFII ARTISTICE” - două noi expoziții la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 30 Septembrie 2024 12:19
În această săptămână, două expoziții de interes pentru publicul larg vor fi organizate în cadrul SALONULUI de C*ARTE - Ediție in memoriam „SILVESTRU D. VOINESCU” de la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.
Prima expoziție, intitulată ”SILVESTRU D. VOINESCU - O VIAȚĂ PRINTRE CĂRȚI”, este organizată și va putea fi vizitată în perioada 1 - 5 octombrie la Sala Colecții Speciale de la etajul al II-lea al bibliotecii. Expoziția este dedicată cărturarului Silvestru D. Voinescu (n. 2 ianuarie 1935, Călinești, Muscel - d. 13 septembrie 2005, Călinești, Argeș), fiind un omagiu celui care a fost directorul Bibliotecii Județene Argeș între anii 1964 - 2004.
Apare, la Editura Art Creativ, poemul în proză ”FACĂ-SE VOIA TA. 57 de formule ale acceptării”, autoare, DENISA POPESCU
Luni, 30 Septembrie 2024 12:17
Poetă, realizator TV, jurnalist, critic de artă. Și multe altele, care țin de viața culturală a urbei. Pe toate, Denisa Popescu le face și nu numai atât, ci le face cu măiestrie, cu dăruire, cu suflet. Iată că, deși alocând resurse interioare uriașe altor cauze, mai găsește timp și pentru sine. Al zecelea volum de versuri este la tipar, sub sigla prestigioasei edituri Art Creativ.
Despre această carte, Varujan Vosganian scrie, în prefaţă:
SALONUL de C*ARTE 2024 - Ediție in memoriam „SILVESTRU D. VOINESCU” LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 30 Septembrie 2024 12:08
În perioada 1 - 5 octombrie 2024, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş va organiza SALONUL de C*ARTE - Ediție in memoriam „SILVESTRU D. VOINESCU”, în cadrul căruia vor avea loc o suită de evenimente ce cuprind lansări de carte și dezbateri pe teme literare de actualitate - poezie, roman, filosofie, monografie, interviu, expoziție de carte tematică și de arte textile, prezentare de noutăți editoriale și sesiuni de autografe de la renumiţi autori.
Dan Rotaru, la al 48-lea volum de poezie!
Luni, 30 Septembrie 2024 12:06
Dan Rotaru, cunoscut poet al iubirii, este în fața unui nou volum, intitulat ”Ocheade”. Poeme care, inițial, au fost oferite prietenilor pe un site de socializare. Mereu tânăr, mereu arzând pentru următorul poem, Dan Rotaru a ajuns, iată, la un record greu de egalat: 48 de cărți de poezie. Și nu se oprește aici!
Cariera i-a fost, de-a lungul anilor recunoscută de numeroase foruri de specialitate. Iată numai câteva din premiile obținute: Premiul literar Argeș (1970), pentru Teama de final; Premiul Convorbiri literare(1971), Festivalul Național Mihai Eminescu, Iași, pentru volumul Plânsul oglinzilor; Premiul Uniunii Scriitorilor, Asociația Scriitorilor Craiova, pentru volumul Sunetul visării (1978), Premiul SLAST pentru poezie (1983), pentru volumul “Să-mi fii duminică în orice zi” (Tratat de iubire).
Concurs de toacă la parohia Sfântul Apostol Toma din Pitești
Miercuri, 25 Septembrie 2024 08:38
Eveniment inedit, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Biserica Sfântul Apostol Toma din Pitești a găzduit un concurs de toacă, la care au participat copiii din parohie, dornici să învețe cum anume se bate toaca, spre a chema credincioșii la slujbă. Preoții slujitori i-au învățat pe cei mici, le-au oferit daruri și i-au poftit la o masă frățească.
Dirijorul Andrei Tudor, invitat la Conferințele Filarmonicii Pitești
Miercuri, 25 Septembrie 2024 08:11
Continuă proiectul „Conferințele Filarmonicii Pitești” cu invitați de marcă. Primul din noua stagiune este dirijorul Andrei Tudor care va fi prezent vineri, 27 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Multifuncțional, Moderatorul evenimentului va fi Mădălin Voicu Jr.
”Declarat, în 1999, cel mai tânăr concurent la secțiunea creație a Festivalului de la Mamaia, Andrei Tudor a desluşit tainele compoziţiei încă din liceu colaborând, ca pianist, în diverse formule. Compozitor, aranjor, orchestrator, are în palmares numeroase trofee şi premii la festivalurile de gen.
SALONUL DE C*ARTE. Ediție IN MEMORIAM Silvestru D. Voinescu. PITEȘTI, 1 - 5 OCTOMBRIE 2024
Marţi, 24 Septembrie 2024 11:51
Tradițional și imperativ, în contextul schimbărilor esențiale și într-un ritm accelerat din zona de creație și de pe piața valorilor culturale în general, SALONUL DE C*ARTE din acest an aduce în prim-plan apariții editoriale recente, cu miză și perspectivă formativă, de interes atât pentru generațiile tinere, cât și pentru cei deprinși cu demersul clasic de valorizare a cărții.
Evenimentele din cadrul actualei ediții își propun să onoreze personalitățile trecutului recent și contribuția acestora la tezaurul de acte și artefacte culturale existente și să preia elementele de substanță, care pot asigura o continuitate vie în ceea ce privește atât de necesara predare de ștafetă celor ce ne urmează.
Walter Hilgers și André Parfenov, la Filarmonica Pitești
Marţi, 24 Septembrie 2024 11:51
Filarmonica Pitești a organizat, pe data de 19 septembrie, la Centrul Multifuncțional, al doilea concert simfonic extraordinar al lunii.
Alături orchestra simfonică a instituției au revenit dirijorul Walter Hilgers și pianistul André Parfenov, care a interpretat propria compoziție „Vals de concert pentru pian și orchestră” și „Suita de jazz pentru pian si orchestră” de Alexander Tsfasman. În partea a doua, publicul a audiat poemele simfonice „Vyšehrad”, „Vltava” și „Šárka” din ciclul „Má vlast” („Patria mea”) de B. Smetana.
ÎNCEPUTUL BUCUREȘTEAN AL ETERIEI
Marţi, 24 Septembrie 2024 11:51
Pentru că majoritatea cărților de istorie, mai ales ruse, consemnează că Eteria grecească, în traducere, societatea secretă a prietenilor, s-a înființat la 14 septembrie 1814, la Odesa, din inițiativa lui Nikolaos Skufas, Tănase Țekalov și Emanoil Xanthos, puțini știu că această mișcare de eliberare a grecilor de sub stăpânirea turcească s-a plămădit, mai întâi, la București, cu mult înainte, dovadă în acest sens fiind povestea adevărată a lui Rigas Feraios, de la sfârșitul secolului 18, mărturie a legăturilor dintre greci și români în lunga istorie comună, balcanică.
Din neamul Trușină, unul de păstorii de capre trăitori în Băneasa Pindului, cu turmele transhumante aduse iarna în câmpia de lângă Velestin, sat al Tesaliei, din apropierea orășelului Volos, a plecat în lume un tânăr, pe numele său Antonie, neștiutor de carte, care, de copil, alături de ai săi, păzea turmele, numai că, în taină, compunea versuri.
EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ. ”LIVIU REBREANU ÎN COLECȚIILE BIBLIOTECII - OMAGIU PRIN LECTURĂ”
Marţi, 24 Septembrie 2024 11:51
”Sufletul tău să fie totdeauna la fel cu gândul, gândul cu vorba și vorba cu fapta, căci numai astfel vei obține un echilibru statornic între lumea ta cea mică dinăuntru și lumea dinafară” (Liviu Rebreanu, „Pădurea spânzuraţilor”)
La 1 septembrie 2024 s-au împlinit 80 de ani de la moartea lui LIVIU REBREANU (n. 27 noiembrie 1885, Târlișua, Bistrița-Năsăud, România – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare-Podgoria, Ștefănești, Argeș, România) - prozator, dramaturg şi traducător român, membru titular al Academiei Române, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societății Scriitorilor Români şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Radiodifuziunii între anii 1933-1936.
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ
Marţi, 24 Septembrie 2024 11:51
20.09.1974 – 50 de ANI
Inaugurare,
Drum spectaculos,
Transfăgărăşanu`
E miraculos!
E şi supărare:
Pentru Băjenaru,
Ar fi fost frumos!
Concert sold-out cu soprana Irina Baianț, la Filarmonica Pitești
Marţi, 24 Septembrie 2024 10:51
Joi, 26 septembrie, Soprana Irina Baianț revine la Filarmonica Pitești, într-un concert vocal-simfonic extraordinar susținut alături de orchestra simfonică a instituției condusă, la pupitrul dirijoral, de Andrei Tudor. Se anunță o seară de poveste.
”Concertul se va desfășura la Centrul Multifuncțional, de la ora 19.00, cu casa închisă.
În program: A. Tudor - „A Tempo”, „September story” și „Vals”, F. Trindade - „Cancao do mar”, L. Dalla - „Caruso”, C. Chaplin - „This is my song”, L. Fabian - Je t’aime, S. Lama - „Je suis malade”, I. Cristinoiu - „Iartă”, A. Vilmany - „De-ar fi să vii”, V Cosma - „Le Bal des casses pieds”, N. Rota - „Parla piu piano” și P. di Capri - „Champagne”. Spectatorii pot face donații și din banii strânși vor fi cumpărate produse pentru copii. De asemenea, poti fi donate, la sediul instituției, alimente neperisabile.”, anunță Filarmonica Pitești.
EVENIMENT EDITORIAL LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”DINICU GOLESCU” ARGEȘ
Luni, 23 Septembrie 2024 11:56
Sâmbătă, 28 septembrie, începând cu ora 11:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș se va desfășura lansarea volumului de poezie ”RĂTĂCITOR, PE STRADA UNUI VIS” (Editura EURO PRESS, 2024), autor - Stancu Ovidiu GRIGORE. Evenimentul va fi moderat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa POPESCU-MARTIN. Intrarea este liberă.
Stancu Ovidiu GRIGORE s-a născut în data de 24 august 1958, în localitatea Caracal, județul Olt, unde a locuit până la vârsta de 5 ani, împreună cu părinții, Nicu, avocat, decedat în anul 2003 și Maria, profesoară de biologie, actualmente pensionară.
Maestrul Gheorghe Zamfir, scrisoare pentru piteșteni: ”Vă port în suflet, oriunde m-aș afla”
Joi, 19 Septembrie 2024 11:23
# Teatrul de Vară din Pitești va purta numele marelui artist
Din această toamnă, Teatrul de Vară din Pitești se va numi "Gheorghe Zamfir"! Marele naist s-a bucurat că numele său va fi legat de municipiul Pitești, atât de drag sufletului său și a trimis o scrisoare de prețuire piteștenilor.
Primăria Pitești a făcut publică scrisoarea marelui artist:
Dirijorul Walter Hilgers și pianistul André Parfenov, din nou la Filarmonica Pitești
Marţi, 17 Septembrie 2024 11:26
Joi, 19 septembrie, de la ora 19.00, Filarmonica Pitești organizează la Centrul Multifuncțional, al doilea concert simfonic extraordinar al lunii. În prim-plan vor fi dirijorul Walter Hilgers și pianistul André Parfenov. Publicul va fi încântat cu propria compoziție a lui Parfenov - „Vals de concert pentru pian și orchestră” și „Suita de jazz pentru pian si orchestră” de Alexander Tsfasman.
În programul artistic, în cea de-a doua parte, publicul va audia poemele simfonice „Vyšehrad”, „Vltava” și „Šárka” din ciclul „Má vlast” („Patria mea”) de B. Smetana.
Cronica de poezie. SPECTACOLUL PETALELOR ENIGMATICE
Marţi, 17 Septembrie 2024 11:23
Aria poetică în care ființează textele Denisei Popescu se raportează programatic la evanescență, la o feminitate estetizantă menită să modifice radical percepțiile obișnuite. Metamorfozele fac parte dintr-un ritual creator ale cărui detalii au potențialități fascinante. În volumul Scheletul meu de muselină (Ed. Tiparg, 2005) impresionează interdependența bazală dintre Eros și Thanatos. Enigmele fluidelor vitale vor fi mereu primordiale.
Totul se petrece sub influența tușelor hedoniste, veritabil "modus vivendi" ascensional. Subtilitatea patimilor este imediat recognoscibilă. Când vine vorba despre părăsirea lumii noastre, apele invadează orizontul fiorurilor expresioniste.
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ
Marţi, 17 Septembrie 2024 11:23
ZIUA DE CURĂŢENIE NAŢIONALĂ
Sunt deşeuri prin poieni,
Oare doar la Mioveni?!
Ca să protejăm natura
Hai să educăm...făptura!
Se întâmplă la Muzeul Golești, 27-29 septembrie, intrare liberă! Hai la Festivalul de meșteșuguri și produse tradiționale ”ROD CU SPOR”!
Luni, 16 Septembrie 2024 14:16
# Peste 85 de producători și meșteri artizani din Argeș și din țară, vor fi prezenți cu cele mai bune produse, preparate tradiționale și obiecte de artă populară autentică
Toamna se numără veștile bune! Se apropie cea de-a III-a ediție a Festivalului de meșteșuguri și produse tradiționale ROD CU SPOR!
Vă anunțăm cu bucurie că în perioada 27 - 29 septembrie 2024, Consiliul Județean Argeș organizează, la Muzeul Golești, o nouă ediție a celui mai frumos Târg de meșteșuguri și produse tradiționale din Argeș “ROD CU SPOR”!
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcţia Agricolă, AFIR, APIA, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și împreună cu Centrul Județean de Cultură și Arte, Teatrul „Alexandru Davila” și Muzeul Golești.
85 de ani de la asasinarea unui mare argeșean!
Luni, 16 Septembrie 2024 13:56
Armand M. Călinescu s-a născut la 22 mai 1893, în oraşul Piteşti. După absolvirea studiilor liceale, a urmat Facultatea de Filosofie din Bucureşti, a obţinut titlul de doctor în drept la Bucureşti şi apoi, în 1921, titlul de doctor în economie politică la Paris. A lucrat, pentru un timp, ca magistrat la Tribunalul Argeş, iar în 1919 a devenit membru al Partidului Ţărănesc. În anii 1928-1929, a fost prefect al judeţului Argeş.
La 28 decembrie 1937, este numit ministru de interne, fiind, totodată, ministru ad-interim la Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale (30 martie-4 aprilie 1938), ministru ad-interim la Ministerul Educaţiei Naţionale (iunie-decembrie 1938).
Biblioteca Județeană Argeș vă invită la o călătorie printre muzeele României interbelice
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:29
În luna septembrie, în holul etajului al II-lea al instituției amintite mai sus, cei interesați sunt invitați la o călătorie în trecut. Expoziția cuprinde reproduceri de fotografii cu muzeele din România interbelică, fotografii publicate în revista ”Boabe de grâu” (1930-1934). Intrarea este liberă.
Mai multe articole..
Pagina 4 din 136
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»