Joi, 3 aprilie, ora 15, la Filarmonica Pitești, un academician și doi oameni de cultură dezbat o temă de actualitate
Luni, 31 Martie 2025 11:32
# Literatura și muzica în era inteligenței artificiale.
Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești. niște minți luminate se întâlnesc să discute despre literatura și muzica în era inteligenței artificiale. Este vorba de academicianul Gheorghe Păun și de scriitorii Mihail Sachelarie și Cristian Cocea. O dezbatere interesantă, cu oameni interesanți.
Gabriel Niță, directorul instituției: ”Vom avea și dialoguri la Filarmonica Pitesti, instituție ce a devenit principalul punct de reper cultural al Piteștiului și Argeșului, indiferent că vorbim despre concerte, conferințe, dialoguri, proiecții de film! Și cine putea dezvolta mai bine acest nou proiect decât Octavian Sachelarie, sociolog, fost manager al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș?!
Adrian Nour, în premieră, solistul concertului de jazz de la Filarmonica Pitești
Miercuri, 26 Martie 2025 09:34
Concert extraordinar de jazz, la Filarmonica Pitești. Vineri, 28 martie, de la ora 19.00, Trio Jazz&Pop Pitești, chitaristul Ciprian Pop și solistul Adrian Nour vă dau întâlnire vineri la Centrul Multifuncțional.
În program: „L.O.V.E”, And I love her”, „Yesterday”, „My baby just care”, „La bohème”, „Blue Skies”, „Mona Lisa”, „Higher Ground” .
Absolvent al Facultății de Arte (secţia Actorie) de la Universitatea „Dunǎrea de Jos” din Galaţi, Adrian Nour este un artist complet, care s-a dedicat muzicii și dansului într-o manieră originală. Unul dintre cei mai activi interpreți de pe scena artistică românească, s-a remarcat la show-ul TV „Vocea României”, cântând, ulterior, alături de „Trio Zamfirescu” și „Cantaloop”. Dintre spectacolele în care a jucat menționăm: „My Fair Lady”, „Fantoma de la Operă”, „Carusel”, „Paris, mon amour”, „Necuvinte”, „Noi”, „Romeo și Julieta”, „Burghezul gentilom”. Este în premieră la Filarmonica Pitești.
„Afrodita”, la Filarmonica Pitești
Marţi, 25 Martie 2025 10:47
Joi, 27 martie, la Filarmonica Pitești are loc un eveniment de excepție - concertul simfonic „Afrodita”, susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijoare, în premieră, Maria Bazou (Grecia).
În program: Franz Liszt - Poemul simfonic „Prometeu”, Michalis Economou - „Concerto grosso”, Yannis Constantinidis - Suita nr. 1 „Dodecanesienne”, Calliope Tsoupaki - „Thin Air”, Nikos Skalkotas - „Cinci dansuri grecești” („Epirotikos”, „Kretikos”, „Tsamikos”, „Arkadikos”, „Kleftikos & Peloponnisiakos”).
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ
Marţi, 25 Martie 2025 10:08
PONTA-MICUL TITULESCU
De mă votați președinte
Pemier va fi Georgescu,
Nu vreau dinte pentru dinte,
Că semăn cu Titulescu...
Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești. Un academician și doi oameni de cultură dezbat o temă de actualitate
Luni, 24 Martie 2025 12:29
# Literatura și muzica în era inteligenței artificiale.
Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești, niște minți luminate se întâlnesc să discute despre literatura și muzica în era inteligenței artificiale. Este vorba de academicianul Gheorghe Păun și de scriitorii Mihail Sachelarie și Cristian Cocea. O dezbatere interesantă, cu oameni interesanți.
Gabriel Niță, directorul instituției: ”Vom avea și dialoguri la Filarmonica Pitesti, instituție ce a devenit principalul punct de reper cultural al Piteștiului și Argeșului, indiferent că vorbim despre concerte, conferințe, dialoguri, proiecții de film!
Omagiu marelui scriitor român Mircea Eliade (13 martie 1907 - 22 aprilie 1986)
Luni, 24 Martie 2025 12:24
La 118 de ani de la naștere, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș omagiază memoria marelui filosof român Mircea Eliade, scriitor cu o pasiune desăvârșită pentru scris încă de la vârste fragede, fiind preocupat de studiul limbilor străine, științele naturii, ocultism și antropologie.
Scriitor, istoric al religiilor, filozof și profesor român, Mircea Eliade s-a născut pe 13 martie 1907 la București. Urmează cursurile liceale la Liceul “Spiru Haret”, iar din 1925 devine student al Facultății de Litere și Filozofie din București. După susținerea tezei de licență, studiază sanscrita și filozofia hindusă la Universitatea din Calculta, locuind o perioadă în casa profesorului Dasgupta, unde o cunoaște pe fiica acestuia, Maitreyi. Experiența trăită în India o valorifică în capodopera “Maitreyi” (1933), cel mai izbutit roman de dragoste exotic românesc.
Ion Barbu și poezia fabulativă ”După Melci”
Luni, 24 Martie 2025 12:20
Anul acesta, pe 18 martie, s-au împlinit 130 de ani de la nașterea lui Dan Barbilian, matematician și unul dintre cei mai importanţi poeţi români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.
S-a născut în anul 1985 la Câmpulung Muscel, fiind singurul copil al magistratului Constantin Barbilian şi al Smarandei. A făcut studiile elementare și gimnaziale la Câmpulung, Davideşti, Stâlpeni, Piteşti iar liceul la Bucureşti. Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publicând remarcabile contribuţii în revista Gazeta matematică. Tot în acest timp, Barbilian îşi dezvoltă şi pasiunea pentru poezie. În timpul liceului îl cunoaşte pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care îl va lega una din cele mai lungi şi mai frumoase prietenii literare.
”CREAȚIA CULTURALĂ FRANCOFONĂ” - EXPOZIȚIE DE CARTE DEDICATĂ FRANCOFONIEI LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 24 Martie 2025 12:18
În fiecare an, la 20 martie, 88 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) sărbătoresc ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI, o instituție dedicată, din 1970, promovării limbii franceze și cooperării politice, educaționale, economice și culturale între cele 88 de țări membre ale OIF. Toate statele francofone organizează în această lună diferite activități menite să promoveze limba franceză, dar și să stabilească un nivel ridicat de cooperare, de solidaritate între aceste state-surori.
Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia).
IN MEMORIAM. S-au împlinit nouă ani de la primirea argeșeanului Vladimir Streinu în Academia Română
Luni, 24 Martie 2025 12:09
# STREINU, Vladimir/IORDACHE, Nicolae S. (Teiu, Argeş, 23 mai 1902 - Bucureşti, 26 noiembrie 1970). Membru postmortem al Academiei Române (24 martie 2006).
Scriitor, traducător, profesor, editor.
Vladimir Streinu, pseudonim al lui Nicolae Iordache, a absolvit școala primară din satul natal în 1912, după care intră la Liceul Ion C. Brătianu din Pitești, unde promovează primele patru clase.
În anul școlar 1916/1917, prin suspendarea cursurilor pe teritoriul țării, ocupată de trupele germane, întrerupe școala și se refugiază în Moldova. În aprilie 1917, la 15 ani, declarându-se mai mare ca vârstă, se înscrie voluntar în armată. Între 1 octombrie 1917 - 21 iunie 1918, a urmat cursurile unei școli militare, primind gradul de sergent.
ASOCIAȚIA CULTURALĂ „Gheorghe Ionescu - Gion”
Marţi, 18 Martie 2025 10:09
În ziua de joi, 13.03.2025, a avut loc întâlnirea unui grup al membrilor Asociației, începând cu ora 16.00, la Braseria FREZ, de pe Strada Crinului, Pitești.
Președintele, Constantin Mîndruță, a prezentat principalele evenimente ale lunii martie.
Nicolae Perniu a citit articolul semnat de prof. Viorel Guțu – Lecția de Istorie – Sentința în procesul Caragiale – Caion, 11 Martie 1902, prezentat în Cenaclul internațional literar „Stele căzătoare, stele nemuritoare” și epigrame semnate de Constantin Mîndruță.
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ
Marţi, 18 Martie 2025 10:09
ALEGERI PREZIDENȚIALE
Îmi pare pentru candidați
Că e o joacă
Și ei se fac că nu sunt frați
Pe-aceeași troacă!
139 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu
Luni, 17 Martie 2025 12:55
# Casa Memorială de la Nămăiești – amintirea din Argeș a marelui poet
”Dacă la vreo șezătoare literară apărea pe scenă Topîrceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admirație cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulțumire și plăcere...” - Demostene Botez.
Pe 20 martie se împlinesc 139 de ani de la nașterea lui George Topârceanu, personalitate importantă a literaturii române – poet, prozator, publicist și memorialist, dar și fiu al Argeșului. Ne-a rămas amintire peste veacuri Casa Memorială de la Nămăiești, din comuna Valea Mare Pravăț - o casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată la începutul lui 1900, loc în care poetul George Topîrceanu și-a petrecut 8 ani din viață. Aici a scris, aici s-a bucurat de frumusețile locului.
Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” revine în 2025!
Luni, 17 Martie 2025 12:54
Acest eveniment de tradiție al județului Argeș, organizat de Consiliul Judetean Arges, împlinește 50 de ani de la prima ediție, organizată în 1975 pe stadionul din Curtea de Argeș.
Adrian Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș: ”Pentru că este o ediție jubiliară, sunt convins că publicul din Pitești, Topoloveni, Costești, Mioveni și Curtea de Argeș va avea parte nu doar de culoare și energie, ci și de surprize foarte plăcute, deoarece vrem să aducem în prim-plan elemente noi, atipice și mai puțin cunoscute pe meleagurile noastre.
Selecția ansamblurilor nu s-a încheiat încă, dar important este că avem intenții de participare inclusiv din țări din Africa sau America Latină și vom vedea cu siguranță mai multe elemente inedite decât în edițiile precedente.”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, SĂRBĂTORITĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 17 Martie 2025 12:52
Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită, în întreaga lume, pe data de 21 martie. Declarată de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii creativi în sfera poetică din întreaga lume contribuie la rafinarea cunoașterii și sensibilității universale, aceasta urmărește să susțină creația poetică și să promoveze poezia ca artă deschisă.
Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș va organiza, joi, 20 martie, începând cu ora 13:00, în Sala de Conferințe, o întâlnire literară ce îl va avea ca invitat special pe scriitorul Vianu MUREȘAN. Manifestarea va fi moderată de poeta Denisa POPESCU - membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Scriitor profund și original, Vianu MUREȘAN a debutat la 27 de ani, cu un eseu metafizic, ”Lanțul Sofiei”, apărut în 1997 la Editura ”Decalog” din Satu Mare.
Puternici împreună: Centru de instruire pentru incluziune digitală la Biblioteca Județeana Dinicu Golescu Argeș
Luni, 17 Martie 2025 12:49
Început de an cu proiecte îndrăznețe. Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a câștigat proiectul „Puternici împreună: Centru de instruire pentru incluziune digitală”, finanțat de Fundația Orange, un proiect dedicat celor care doresc să dobândească abilități digitale și financiare esențiale pentru integrarea pe piața muncii și pentru o viață mai bună.
Acest proiect își propune să diminueze diferențele de competențe printr-o educație adaptată și accesibilă, având un impact semnificativ asupra incluziunii digitale și economice în comunitățile din județul Argeș. Obiectivul principal este de a spori integrarea socială și adaptabilitatea la tehnologiile moderne, prin oferirea de sesiuni de formare în domeniul educației digitale și financiare.
„La nuit et l’amour”, la Filarmonica Pitești
Luni, 17 Martie 2025 10:13
Joi, 20 martie, de la ora 19:00, la Filarmonica Pitești are loc un concert simfonic extraordinar susținut de orchestra simfonică a instituției și soliștii Oxana Corjos și Ștefan Doniga. La pupitrul dirijoral se va afla, în premieră, Nathalie Marin (Franța).
În program: Augusta Holmès – „La nuit et l’amour”, Francis Poulenc – „Concertul pentru două piane și orchestră”, L.v. Beethoven - Uvertura „Coriolan” și F. Schubert –„Simfonia nr. 8, Neterminata”.
Pe scenă vor fi, pentru prima oară, două piane la care vor cânta Oxana Corjos și Ștefan Doniga.
DIN TAINELE SNAGOVULUI
Marţi, 11 Martie 2025 10:06
Așezată pe ostrovul înconjurat de apele liniștite ale lacului, dintre minunatele păduri seculare ale vestitului Codru al Vlăsiei, Mânăstirea Snagov, cu mănunchiul ei de turnuri, este o construcție medievală plină de noianul tainelor ferecate de scurgerea timpului.
Încununată de aură voievodală, asupra mânăstirii plutește, de multă vreme, enigma ctitorilor, plecată din existența unor surse istorice care-i identifică diferit.
După Stoica Ludescu, cronicarul Cantacuzinilor, autorul cronicii Țării Românești, cuprinsă în LETOPISEȚUL CANTACUZINESC, Mânăstirea Snagov a fost întemeiată de Vlad Țepeș, care ,,au făcut cetatea de la Poienari și au făcut sfânta mânăstire ot Sneagov”, numai că, o confruntare a acestei mențiuni cu hrisovul, fără dată, prin care Mircea cel Bătrân (1386-1418) dă egumenului mânăstirii, popa chir Lazăr, satul Ciulnița, pe Buzău, scutit de toate slujbele și dăjdiile, în afară de ,,oastea cea mare”, duce la concluzia că așezământul monahal a existat înainte de vremea acestui mare domnitor.
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ. OPT AL LUI MARTIE (Ziua sexului frumos)
Marţi, 11 Martie 2025 10:06
Trebuie să scriu frumos
Despre mame și femei,
Cine să îmi dea idei?
Numai chipu-ți luminos!
Doi istorici argeșeni – două cărți importante de istorie
Luni, 10 Martie 2025 14:09
Recent, au ieșit de sub tipar două volume foarte interesante. Este vorba de ”Istorii neconvenționale”, autor, prof. dr. Cornel D. Carp, Pitești, Paralela 45 și ”Boieri argeșeni. Căsnicii, certuri, prigoniri, despărțiri”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, autor, dr. Spiridon Cristocea, București, Ed. Semne.
”Istorii neconvenționale”, autor, prof. dr. Cornel D. Carp
Cornel Carp a fost directorul Arhivelor Militare ale României. Și nu a trecut prin funcția deținută ca un politician (a se citi ca gâsca prin apă), ci ca un istoric veritabil. A citit mult, s-a documentat, pentru că adevărul, și aici, este greu de aflat. ”Istoria este a învingătorilor, de aceea crează foarte multe probleme istoricilor. Uneori, sunt atât de complexe, încât rezolvarea lor intră în sarcina institutelor de cercetări și academiilor. Sunt și multe capcane. Aprofundând un domeniu în care deții informația te crezi invincibil când, de fapt, ești ca împăratul din basmul lui Andersen...”, notează autorul în Cuvânt înainte.
Mareșalul Alexandru Averescu - 166 de ani de la nașterea sa
Luni, 10 Martie 2025 14:04
La 9 martie 1859, în localitatea Babele, din raionul Ismail, regiunea Odesa (Ucraina) se năștea Alexandru Averescu, viitorul mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, creditat pentru succese militare ale României. A fost, de asemenea, cel de-al 24-lea prim-ministru al României în trei cabinete separate, ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918.
În 1881 a absolvit cursurile Școlii militare de la Târgoviște și a dobândit gradul de sublocotenent. A urmat apoi cursurile Școlii Superioare de Război din Torino, al cărei absolvent este în 1886. Tot atunci obține și brevetul de ofițer de stat major. A fost comandant al Școlii Superioare de Război, între 1894-1896, apoi atașat militar al României la Berlin (1896-1898) - una dintre cele mai importante funcții pentru relațiile militare ale României, având în vedere tratatul cu Tripla Alianță din 1883 și șef al Marelui Cartier General (1911-1913).
Mai multe articole..
Pagina 4 din 143
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»