Istorii neconvenționale. Regele era om și el...

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

O veche anecdotă spune că există un loc unde chiar şi regii devin oameni. Există, e adevărat, o lege universală, prin care regele este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pentru locuitorii regatului său. Ştim că, în antichitate, faraonii egipteni erau consideraţi reprezentanţii zeului suprem Amon Ra pe Pământ.

Exista chiar şi un ritual special, care avea ca scop să înlesnească viitorului faraon întâlnirea cu Amon Ra chiar înainte de a fi numit pe tron. Întâlnim această cutumă şi în istoria noastră, încă de la primii voievozi Basarab şi Dragoş, sub denumirea de „unsul lui Dumnezeu”. La instalarea pe tron exista un serviciu religios special, înfăptuit de mitropolit şi de capii Bisericii, în urma căruia viitorul domn căpăta nu numai însemnele puterii, ci şi harul Duhului Sfânt.

Istorii neconvenționale. Cuza și Carol al II-lea, asemănări și deosebiri

Joi, 28 Noiembrie 2024 11:05

 

Multe capete încoronate, oameni şi ei, n-au fost nici pe departe „uşă de biserică”, înfruptându-se din plin din plăcerile vieţii. Dacă în privinţa altor vicii istoricii au evitat a le descrie, considerându-le lumeşti, nu la fel au procedat cu adulterul, străduindu-se a consemna cu lux de amănunte consecinţele, mai toate nefaste, ale păcatelor trupeşti. Nu sunt basme consemnările despre aventurile amoroase ale lui Ştefan cel Mare, păcate iertate ulterior de biserica ortodoxă, care l-a sanctificat de parcă ar scrie undeva în ce condiţii eşti iertat de adulter. Sau poate, mai ştii, înaltele feţe bisericeşti cunosc şi alte canoane interzise nouă, muritorilor de rând.

Desele infidelităţi îşi aveau cauza şi în căsătoriile din interes, care aveau ca scop menţinerea domniei, a diverselor alianţe pe plan intern sau extern, în numeroase cazuri, viitorii soţi cunoscându-se doar cu câteva zile înaintea nunţii.

 

 

Istorii neconvenționale. Alegerile, acum o sută de ani

Marţi, 19 Noiembrie 2024 11:05

Întotdeauna, campaniile electorale căpătau dimensiuni caricaturale, excelentul memorialist Constantin Argetoianu redând, ca nimeni altul, atmosfera de circ: „…Milcoveanu, pe lângă că era escroc, era şi jumătate nebun. A adus pe Averescu la Craiova, cu câteva zile înainte de alegeri şi l-a plimbat de la gară la prefectură şi de la gară la sala Belle-Vue (unde îi pregătise o întrunire) într-un camion automobil, aşezându-l în dosul şoferului, pe un scăunel, între două ţaţe cu marame.

În spatele lor, o ceată de derbedei, împănată cu cruci de verdeaţă, cânta cântece patriotice. În coada camionului asuda şi scârţâia un taraf de lăutari. Nemişcat ca o momâie, Averescu a defilat astfel în faţa mulţimii, ca un fel de Tutankamon naţional, spre nedumerirea oamenilor care îl priveau. Unii îşi făceau cruce, alţii râdeau”.

Istorii neconvenționale. Ion Gheorghe Maurer - comunistul dandy al anilor ’50

Joi, 14 Noiembrie 2024 11:05

 

Îi plăcea vânătoarea și traiul îmbelșugat. Plăcerile îi erau satisfăcute de Secția Gospodărie a C.C. al P.M.R./P.C.R., mai puțin femeile. Era curtat și avea acces la cele mai frumoase și spirituale doamne din capitală. Comunismul a schimbat multe și a impus cu forța noi reguli, dar în fața frumuseții și eleganței doamnelor s-a dovedit neputincios, ele rămânând intangibile.

Consuma băuturi fine și foarte scumpe aduse din afară. Apa minerală, de exemplu, era adusă din Franța. Se îmbrăca numai de la casele de modă celebre din Paris și Milano, aceasta în condițiile în care, Gheorghe Gheorghiu-Dej, șeful său, secretar general al P.M.R. își trimitea șeful de cabinet, pe Paul Sfetcu cu pantofii la pingelit, să nu facă risipă.

 

 

Aoleu educațional! Pandemia analfabetismului funcțional atacă generația «click & scroll». Cine mai vrea să fie salvat? Sau evacuăm?

Joi, 14 Noiembrie 2024 11:05

 

Avertisment: urmează ceva ce vă poate afecta... educațional! De data asta, spre deosebire de ediția anterioară, ne lepădăm de mănuși, exact așa cum au făcut-o miniștrii, guvernele și cioporul de politicieni timp de 30 de ani, când vine vorba despre...educație.

La începuturile pandemiei Covid, unii nu credeau, iar alții nu cred nici acum. Ei bine astăzi, “pandemia” noastră care nu țintește plămânii, ci direct neuronii, e alta: avem o invazie de analfabeți funcționali (AF), unii sărind din băncile școlilor, pe altii îi vedem în trafic, în sălile de teatru, în dosul ghișeelor sau sclipind în interviurile de angajare sau dezbateri electorale.

 

Istorii neconvenționale. Regina spionajului românesc din Primul Război Mondial

Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23

Dacă Eminescu s-ar fi născut la Metz, în Franța, iar Paul Verlaine la Botoșani, notorietatea celor doi ar fi fost alta. Despre Mata Hari s-au scris cărți, s-au făcut filme în timp ce despre Maria Bălan se știu foarte puține lucruri. Acest fapt cred că puteți să-l confirmați și dumneavoastră. Cu toate acestea, Maria Bălan i-a dat clasă lui Mata Hari la mai toate capitolele, în special la frumusețe și pragmatism, calități foarte importante pe care le vom analiza în cele ce urmează.

S-a născut în familia preotului român Ioan Bălan, în localitatea Vărșeț, Banatul de Sud. Cum era de așteptat, a primit de mică o educație religioasă plină de rigoare, dar se va vedea în curând că Mariei i-a plăcut mai mult partea cu liberul arbitru, înțeleasă bineînțeles în felul ei.

 

Aoleu educațional! Între cauză și efect stă copilul meu de clasa I (și o culegere misterioasă de matematică)!

Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23

Deunăzi, după ce-mi recuperez cu greu telefonul din mâinile lipite de butoane ale lui Radu (pe care tot eu, ca un părinte parșiv i-l dădusem, ca să mă lase să lucrez), îl trimit la teme. După 5 minute mă strigă, că nu înțelege nimic la matematică. Prima reacție? Să-i dau înapoi telefonul, gândindu-mă cu o vinovată satisfacție: “Eh, nu toți copiii trebuie să fie deștepți!”.

Dar o doză de conștiinciozitate, cuplată cu frică de maică-sa, mă împinge să iau în silă culegerea doamnei învățătoare. Și ce să vezi? Nu înțeleg nimic, nici măcar ce se cere! "Eh, nu toți părinții trebuie să fie deștepți!", îmi spun cu resemnare. Dar stai! Nu-i corect! Eu chiar predau matematică! Oare m-au prostit în așa hal studenții mei/din ziua de azi ,cât să nu înțeleg matematica de clasa întâi? Dar haideți să ne gândim un pic. Câți elevi din clasele I-IV își rezolvă singuri temele? (cei mari, oricum, nu si le mai fac).

Comunism, venim?!

Miercuri, 30 Octombrie 2024 12:36

Guvernanții noștri, cu capetele umflate de febra alegerilor au început, din nou, colinda. Pentru că, până acum, a mers. Se dau subvenții la orice, se pregătesc panglici strălucitoare pentru tăiere. TOT, tot ceea ce se dă este tot din buzunarul nostru, însă începe să pară că primim, ceva, de pomană. Și un deștept - de partid – aruncă, exact ca pe o gumă mestecată îndelung, propunerea bombă: plafonarea prețului tuturor alimentelor! Adaosul comercial să nu sară de 20% că îi ajunge comerciantului un 20%, ce dracu! Să fie stabilit un mercurial, e simplu, care să taie mâna lungă a capitalistului - care nu se mai satură să încaseze! Măsură care, desigur, nu are nici o logică, nici o urmă de neuron. Doar populism de colțul blocului. Măsură care, desigur, va duce la închiderea majorității magazinelor mici, de cartier, care au cheltuieli mult mai mari, per produs, decât un lanț de supermarket. Nu-i nimic, se ocupă statul, se ocupă ministerul...

 

Jignire, insultă sau ofensă!

Miercuri, 31 Iulie 2024 17:23

 

Aşa, câteodată sau mai des, unora dintre noi ne vine câte-o poftă nebună de a jigni, insulta sau ofensa, cele trei stări nefericite de nebuneală care se înmănunchează, de altfel într-o singură ipostază, numită pe drept cuvânt: batjocură!

Cine n-a batjocorit niciodată pe cineva şi nici chiar pe sine, - aşa din snobism -, este un om fericit, să zicem. Iar cine a suferit mizeria batjocurii aruncată de semenul său precum gunoaiele în tomberon, fără să riposteze, este un fericit, potrivit Evangheliei.

 

Expoziția absolvenților Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești

Marţi, 13 Iunie 2023 20:03

 

Galeria Națională de Artă Naivă a Muzeului Județean Argeș găzduiește, începând din 9 iunie 2023, expoziția absolvenților Liceului de Arte ”Dinu Lipatti” din Pitești. Profesorii coordonatori ai acestei generații sunt Emanuel Fleancu, Daniel Predut și Marius Ivanovici.

”Mă simt bine aici, în mijlocul dumneavoastră. Consiliul Județean sprijină genul acesta de activități. Nu am cum să uit faptul că ori de câte ori am apelat la bunăvoința celor de la Liceul de Artă au ieșit lucruri frumoase, așa cum a fost la Spitalul de Pediatrie sau Baza Nautică Bascov-Budeasa. Sunt convins că cea mai mare parte dintre dumneavoastră veți deveni un nume în zona dvs de activitate. Vă urez multă sănătate, inspirație, putere de muncă” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

 

Dansul și îmbrățișarea: sănătate pentru Creier

Marţi, 09 Mai 2023 07:44

M-am bucurat mult când am citit, și nu pentru prima oară, despre dans și îmbrățișare. Când eram mic, o verișoară, nepoata mamei, mă îmbrățișa cu multă sârguință. Eram un copil sfios și cam dolofan, fiind iubit de toată lumea, zic eu acum!

Tatăl meu m-a învățat să „joc” sau să dansez, cum se mai spune. Mare artist! Și eu, la rândul meu, am învățat pe colegii mei, băieți și fete. Cu fetele, o mai scoteam la capăt, dar cu băieții era mai greu. Dansam după tabla de scris! Mamă, mamă! De câte ori s-a răsturnat tabla peste capetele colegilor, că stăteau la rând. De atunci am tot dansat! Cu cine? Cu mătura, lopata, măturoiul, coasa, grebla, cazmaua, când mergeam cu oile și alte bovine și cabaline.

 

Depresia nu este o glumă

Luni, 03 Aprilie 2023 16:53

Ca să scăpăm de depresie, și cine n-a încercat o stare de depresie, trebuie, negreșit, să ne adresăm specialiștilor, de la Sigmund Freud, numiți psihoterapeuți, acei miraculoși hăruiți care pot diagnostica încercările de neputință, prin care am trecut și trecem cu toții.

Chiar și eu am trecut prin astfel de stări când am fost internat în câteva spitale din România și din afară.

Există la români proverbe celebre adunate de expriența zilnică, proverbe care ajută ca și cele mai bune medicamente.

 

 

Gustați și nu vă clătinați

Luni, 06 Februarie 2023 21:15

Se mai știe, dar ca să știe tot omul voi spune: înainte de a gusta un dezinfectant (o țuică – două, dacă poți duce!) trebuie să mănânci ceva și dacă nu ai, iei o felie de pâine sau un măr, că altcum stă pe așezătură.

Cu gustatul vinului la fel, iei ceva de mâncare și apoi 1-2 pahare de vin. Oricum, potriviți cantitățile și după ce le serviți, nu mai umblați pe drumuri. Ținta, acasă! Și nu se iese din casă, până nu iese beutura, dacă s-a confundat măsura!

 

Câte ceva despre prietenie!

Luni, 17 Octombrie 2022 23:31

Marii înţelepţi ai tuturor timpurilor au avut doar cuvinte înaripate atunci când a fost şi este vorba despre acea stare unică de spirit, numită: Prietenia!

Când sunt prieteniile cele mai gingaşe şi mai rezistente?

Tudor Arghezi ne spune că: „Prieteniile condiţionate de suferinţe comune sunt cele mai gingaşe şi mai rezistente” şi că: „Puţini sunt oamenii care au învăţat să preţuiască prietenia!”

 

 

PSD Argeș - PNL Argeș: două partide, aceeași impotență!

Marţi, 29 Iunie 2021 19:33

Spiridon Voinescu.
Nu vă gândiți la prostii. Prima explicație în DEX pentru impotență este ”lipsit de vigoare; neputincios”. Și exact așa par a fi cele două mari partide ce joacă (prost!) pe scena politică a județului. PSD-ului i s-au ofilit trandafirii, PNL-ului i-a căzut săgeata... (de ce vă gândiți, din nou, la ceva cu conotații sexuale?!). Așadar, în județ, impotență generalizată. Nu pentru beneficii personale, unde potență e destulă, ci doar pentru ceea ce este de oferit!...

Argeș: adunări, dar mai mult adunături!...

Marţi, 27 Aprilie 2021 08:19

Spiridon Voinescu.
„Ce cautã aceste elemente nesãnătoase în viața publicã a statului? Ce cautã acești oameni care pe calea statului voiesc sã câstige avere si onori, pe când statul nu este nicăieri altceva decât organizarea cea mai simplã posibilã a nevoilor omenești? Ce sunt aceste pãpuși care doresc a trăi fãrã muncã, fãrã științã, fãrã avere moștenitã, cumulând câte trei, patru însãrcinãri publice dintre care n-ar putea sã împlineascã nici pe una în deplină conștiințã? …Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi caretrăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui… De acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat şi goana înverşunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale ţării...”.

Cuvintele de mai sus aparțin marelui Mihai Eminescu și sunt scrise cu peste 140 de ani în urmă. Cât adevăr, câtă actualitate. Ce nemișcare în obiceiurile și năravurile unui popor român ce vrea, totuși, să se înalțe…

 

Penelistul Miuțescu a înfrânt superb și se laudă cu asta!

Luni, 05 Octombrie 2020 22:21

Spiridon Voinescu.
Argeșul este, din nou, roșu. Liberalii, ațipiți pe laurii victoriei de la europarlamentare și-au pus speranțele, înainte de a se culca, în victoria lui Apostoliceanu. Pentru care i-au sacrificat, senini, pe Ana Stan, pe Mihai Coteț, pe Tibi Irimia. Au pierdut orașele cu scoruri rușinoase, au refuzat alianțe pentru că erau, ei, prea mari. Iar acum, după ce au înfrânt, se fălesc cu procentele mai bune împușcate prin consilii locale sau prin consiliul județean. Liberali vechi cer demisia lui Miuțescu, demisie pe care un șef de partid sănătos și-o scria singur, văzând procentele.

PSD se întărește, PNL se înmoaie... și susține PSD!

Luni, 15 Iunie 2020 23:37

Spiridon Voinescu.
Am asistat, săptămâna trecută, la o demonstrație de forță a PSD care, pe un text de pandemie, a reunit toată spuma cântăreților de COVID 19 din țară, într-un loc frumos și plin de istorie, la Muzeul Golești. Cum va arăta viața după pandemie? Ce vom face în perioada următoare? La toate aceste întrebări și la multe altele au răspuns: acad. Ioan Aurel Pop– președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel – manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof. univ. dr. Alexandru Rafila – expert OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, acad.

 

Mai știe cineva de politicienii noștri?

Luni, 04 Mai 2020 21:50

Spiridon Voinescu.
”Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale” – spunea Ion I.C. Brătianu, acum 100 de ani.
Ei bine, în Argeș nu este așa. Politicienii au în mână, după această sută de ani,  doar propriul card de salariu, salariu gras, de la statul român, un stat care, acum, se zbate să supraviețuiască.

Epidemie de corona 20 în Argeș!

Luni, 16 Martie 2020 22:13

Spiridon Voinescu.
A început campania electorală. Internetul, cât este el de încăpător, s-a umplut cu politicienii argeșeni împărțind urări de bine, dorind fericirea aproapelui. Toți, în această primăvară, se vor poza alături de copii, de câini, de pisici. Veți vedea, grija lor pentru sănătate va atinge cote alarmante, vor împărți măști de coronavirus, vor oferi consultații medicale gratuite, vor căuta babele la văz, școlarii la mâini curate, femeile vor fi consultate cu atenție maximă pentru cancerul la sân, vor fi oferite, cu larghețe, prezervative, pe Strada Mare.

 

Pagina 1 din 14

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea