Victor Ponta – (foarte!) micul Titulescu!
Marţi, 18 Martie 2025 10:09
Ați văzut cum toți ateii, după vârsta de 60 de ani, apucă pe drumul credinței? Persoană cu ceva inteligență, Victor Ponta a început să creadă mai devreme. Doar e an electoral! Înscris la președinție, ne uimește cu aplecarea sa spre Dumnezeu, cam de când a observat că lui Călin Georgescu i-a priit. Resuscitat de PSD, după ce a fost în comă cu Partidul Pro România, a primit, cadou, în 2024, un fotoliu de deputat.
Și, ca un câine serios, imediat a mușcat mâna stăpânului. Și-a depus candidatura ca independent, așteptând să fie dat afară din PSD, fără ca el să-și dea demisia. Și, de aici, circul! Credință nestrămutată în Dumnezeu, la fel ca Georgescu. Ba, mai mult, ca să se poată cățăra către alegătorii primului, a declarat chiar că l-ar pune pe Georgescu premier, în cazul în care ar câștiga fotoliul de președinte.
Istorii neconvenționale. Cele trei misiuni militare franceze
Marţi, 18 Martie 2025 10:09
Prima misiune militară franceză a venit în România în 1860, trimisă de împăratul Napoleon al III-lea, la cererea principelui Alexandru Ioan Cuza. Șef al acestei misiuni a fost colonelul de cavalerie Zenon Eugene Lamy care, împreună cu ofițeri și subofițeri de stat major, s-au ocupat de instruirea tinerei oștiri române.
A doua și cea mai importantă misiune militară franceză a sosit în România la 3 octombrie 1917. Decizia Franței de a trimite în România o misiune militară a fost luată ca urmare a cererii exprimate de guvernul Brătianu. Sosirea militarilor francezi avea loc într-un moment extrem de dificil al armatei române. Ofensiva de eliberare a Transilvaniei, de-a lungul întregii frontiere muntoase cu Austro-Ungaria, se împotmolise.
Istorii neconvenționale. Piața Lenin, zisă Milea
Marţi, 04 Martie 2025 10:03
Iosif Cerbureanu, fost secretar al Primăriei: „Lucrez din 1990 în Primărie și cunosc foarte bine situația. Chiar atunci, în decembrie 1989, sau dacă nu atunci, în primele zile ale lui 1990, Consiliul Frontului Salvării Naționale de la Pitești ar fi emis o hotărâre prin care piața centrală din Pitești s-a numit «Piața Vasile Milea».
Numai că, această hotărâre nu există nicăieri: noi, la primărie, nu avem. În plus, Comitetul Frontului Salvării Naționale nu avea această atribuție, de a da denumiri străzilor sau piețelor. Din punct de vedere legal, nu există nicio hotărâre care să ateste că se numește «Piața Vasile Milea», dar așa este cunoscută de toată lumea. Chiar și de către instituțiile care se află localizate la această adresă.
Istorii neconvenționale. Cloșca cu puii de aur
Marţi, 25 Februarie 2025 10:06
Dintr-un motiv care ne scapă, Cloșca cu puii de aur nu a făcut parte din artefactele trimise în Olanda, altfel sigur lipsea și ea la apel. Am argumente suficiente să afirm că pierderea nu ar fi fost atât de importantă decât dacă am fi luat în calcul, poate, doar valoarea ei artistică și greutatea în aur. Față de coiful de la Coțofenești, Tezaurul de la Pietroasa aparține vizigoților, niște alogeni care au trecut pe teritoriul țării noastre într-un anumit moment istoric. Coiful și brățările ne aparțin. Sunt ale strămoșilor noștri, ale noastre. Sunt aproape sigur că aceasta au avut în vedere și cei care stau în spatele furtului și care, acum, ne întorc spatele cu aroganță. Să ne întoarcem însă la Cloșcă.
Doi pietrari, oameni simpli, Ion Lemnaru și ginerele său, Stan Avram, au găsit, în octombrie 1837, în timp ce săpau la poalele muntelui Istrița, o comoară imensă de aur, care se estimează că ar fi avut aproximativ 40 kg.
Istorii neconvenționale. Povestea coifului de la Coțofenești
Marţi, 18 Februarie 2025 10:07
Se mai vorbește despre coiful de la Coțofenești? Mai nimic. Totul a intrat într-un con de umbră, deși olandezii ne dădeau speranțe anunțând că au reușit să-i aresteze pe făptași. Cu cât trec zilele, cu atât și șansa de a-l vedea în vitrina Muzelui Național de istorie devine din ce în ce mai iluzorie. A fost, în primele zile de la aflarea veștii, o ezplozie de indignare, s-au cerut demisii, s-a vorbit chiar și de măsuri penale, iar acum demisia președintelui Iohannis parcă a șters cu buretele problemele generate de furtul coifului atât de drag nouă.
S-a intrat în acea normalitate care, de peste treizeci de ani, roade, ca un cancer, societatea românească. Desigur, majoritatea dintre noi mai speră că, o dată și o dată, coiful vedetă al artefactelor getice să se reîntoarcă la Muzeul Național de Istorie, aflat de mulți ani în colaps. Tăcerea suspectă care vine dinspre Olanda nu mă face să fiu, însă, prea optimist.
Au apărut, peste noapte, specialiști care l-au purtat cu o siguranță demnă de o cauză mai bună prin mai multe epoci și pe la mai multe popoare: daci, sciți, geți. Însă, mai presus de toate acestea, primul lucru care a contat a fost greutatea sa, 770 de grame aur pur.
Atac împotriva cancerului
Marţi, 18 Februarie 2025 10:07
Trebuie o ofensivă împotriva cancerului? Trebuie sau ne trebuie, trebuie ca mai întâi să luptăm împotriva noastră, pentru că noi purtăm cancerul în ventrele noastre slăbănoage și păcătoase. Care ar fi principalele arme de atac împotriva cancerului?
Eliminarea proteinelor de origine animală.
Postul obișnuit și postul negru, abstinența totală sub control.
Excluderea alimentelor rafinate și a aditivilor.
În timpul vieții noastre sosește o zi ca să ne punem la punct strategia alimentară împotriva cancerului și a altor boli.
Trebuie să dăm dovadă de determinare și să hotărâm trecerea la un regim alimentar ales, după sfatul medicului (nutriționist) și să începem chiar de azi, fără amânare!
Istorii neconvenționale. Trenul morții. Catastrofa de la Ciurea
Marţi, 11 Februarie 2025 10:01
Catastrofa de la Ciurea a intrat în istorie ca cel mai grav accident feroviar din istoria României și al treilea din lume. Nenorocirea a avut loc chiar în noaptea de Anul Nou a anului 1917 și s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de oameni și rănirea a câteva sute.
Sfârșitul anului 1916 rămâne în istorie ca una dintre cele mai negre perioade prin care au trecut românii. Primul Război Mondial s-a declanșat, după cum știm, în 1914. Deși conflictul era la graniță, în România toată clasa politică susținea că este o oportunitate excepțională în ceea ce privește întregirea țării, desigur, cu condiția ca la sfârșitul războiului să se găsească în tabăra învingătorilor. În Consiliul de Coroană de la Sinaia din 21 iulie 1914 a avut câștig de cauză tabăra care se pronunța pentru intrarea în război de partea Antantei (Franța, Rusia, Anglia), însă pe drept cuvânt România nu era pregătită să intre în razboi la acel moment.
Istorii neconvenționale. Acarul Păun
Marţi, 04 Februarie 2025 10:02
„De n-ai apă și lumină
Tot Păun este de vină,
Când n-ai pâine și tutun
Vinovat e tot Păun”
A devenit, în timp, un personaj important al mentalului comun românesc, fiind asociat cel mai des cu omul cinstit care muncește din greu, lipsit de apărare și personajul ideal care să plătească oalele sparte din vina și prostia mai marilor săi. În aceste zile marcate de emoția dispariției coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice, nu este exclus să apară și „acarul Păun” și, cum mai spune o altă expresie celebră, „să se pună batista pe țambal”.
Istorii neconvenționale. REBELIUNEA LEGIONARĂ
Marţi, 28 Ianuarie 2025 10:05
Anul 1941 debuta, pentru români, în circumstanţe deloc favorabile. Mariajul dintre Antonescu şi legionari sfârşi prost, inflamând capitala spre finele lunii ianuarie: demonstraţii de forţă, lupte de stradă, clădiri incendiate, tancuri pe străzi, morţi şi răniţi, război civil în toată regula!
Legionarii, ajunşi în sfârşit la guvernare după ani de zile de lupte (cele mai multe duse în afara cadrului politic democratic) constatau cu disperare că pălăria e prea mare pentru ei. Lipsa liderilor politici şi a experienţei de guvernare, sălbatica dorinţă de răzbunare (în special a morţii Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu) le-a întunecat minţile, determinându-i să adopte formula „totul sau nimic”. Pe de altă parte, Antonescu, după ce l-a obligat pe regele Carol al II-lea să abdice s-a trezit în imposibilitatea de a forma noul guvern, liderii P.N.Ţ. şi P.N.L. refuzând să-şi asume responsabilitatea, oferindu-se în schimb să sprijine orice guvern democratic.
Istorii neconvenționale. Șarja de la Robănești
Marţi, 14 Ianuarie 2025 10:14
Cavaleria a fost considerată, de la începuturi, o armă de elită. Pregătirea exemplară a ostașilor, dar și mobilitatea ei mare făceau să fie folosită în manevrele decisive, care să ducă la victoria finală.
Calitățile prin care, în timp, cavaleriștii și-au sporit faima au fost curajul, deseori sfidând limitele rațiunii umane, demnitatea și onoarea, vitejia și solidaritatea de corp și, nu în ultimul rând, credința nestrămutată în victorie.
Apariția armelor de foc, în special a celor automate, a pus în mare dificultate cavaleria. La început, cavaleriștii s-au adaptat învățând să tragă cu arma din galopul cailor. Mitralierele, însă, au dat lovitura mortală cavaleriei, creînd o discriminare ce elimina din start orice egalitate de șanse despre care vorbește cel mai mare ideolog al războiului, Sun Tzu, în celebra sa lucrare ”Arta războiului”.
Istorii neconvenționale. Taica Poetaș
Luni, 23 Decembrie 2024 18:56
După dezastrul de la Turtucaia și eșecul manevrei de la Flămânda din toamna anului 1916, trupele Triplei Alianțe trec la ofensivă pe ambele fronturi, atât în Transilvania, cât și în Dobrogea. Cei mai vestiți generali germani sunt desemnați să comande aceste trupe: Falkenhayn în Transilvania și Mackensen, supranumit „spărgătorul de fronturi„, în Dobrogea. Situația armatei române, după ofensiva victorioasă de la sfârșitul lunii august, devenise dintr-o dată foarte grea.
În acele momente erau necesare comportamente exemplare, erau necesari comandanți neînfricați, care să ridice moralul trupei. Unul dintre aceștia a fost generalul Stan Poetaș. Stan Poetaș nu era omul jumătăților de măsură. Adeseori sfida moartea cu un curaj considerat de mulți confrați drept nesăbuit.
Istorii neconvenționale. Meniul de Crăciun al lui dom’ Pascale
Marţi, 17 Decembrie 2024 10:27
„Ou sont les neiges d-antan?” se întreba poetul francez Francois Villon în celebra sa poezie „Balada doamnelor de altădată”... Ei bine, de mai bine de o jumătate de mileniu, celebrul vers a devenit leit-motivul tuturor nostalgicilor care se plâng că nimic nu mai e ca altădată. Ca să nu mai vorbim de zăpezi, pentru că chiar nu mai sunt... cuvântul troiene a cam dispărut din vocabularul copiilor noștri. Asta e, zăpada a a devenit privilegiul celor bogați.
Și, ca să pun paie pe foc, dar și ca să vă binedispun, iată cum petreceau sărbătoarea Nașterii Mâtuitorului, cei strigați la începutul celebrului colind: „Sculați, sculați, boieri mari...”. Pentru aceasta, de vom folosi de meniul de Crăciun făcut de dom’Pascale, negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor, şi de doamna sa, Uţa, băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.
Istorii neconvenționale. Regele era om și el...
Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05
O veche anecdotă spune că există un loc unde chiar şi regii devin oameni. Există, e adevărat, o lege universală, prin care regele este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pentru locuitorii regatului său. Ştim că, în antichitate, faraonii egipteni erau consideraţi reprezentanţii zeului suprem Amon Ra pe Pământ.
Exista chiar şi un ritual special, care avea ca scop să înlesnească viitorului faraon întâlnirea cu Amon Ra chiar înainte de a fi numit pe tron. Întâlnim această cutumă şi în istoria noastră, încă de la primii voievozi Basarab şi Dragoş, sub denumirea de „unsul lui Dumnezeu”. La instalarea pe tron exista un serviciu religios special, înfăptuit de mitropolit şi de capii Bisericii, în urma căruia viitorul domn căpăta nu numai însemnele puterii, ci şi harul Duhului Sfânt.
Istorii neconvenționale. Cuza și Carol al II-lea, asemănări și deosebiri
Joi, 28 Noiembrie 2024 11:05
Multe capete încoronate, oameni şi ei, n-au fost nici pe departe „uşă de biserică”, înfruptându-se din plin din plăcerile vieţii. Dacă în privinţa altor vicii istoricii au evitat a le descrie, considerându-le lumeşti, nu la fel au procedat cu adulterul, străduindu-se a consemna cu lux de amănunte consecinţele, mai toate nefaste, ale păcatelor trupeşti. Nu sunt basme consemnările despre aventurile amoroase ale lui Ştefan cel Mare, păcate iertate ulterior de biserica ortodoxă, care l-a sanctificat de parcă ar scrie undeva în ce condiţii eşti iertat de adulter. Sau poate, mai ştii, înaltele feţe bisericeşti cunosc şi alte canoane interzise nouă, muritorilor de rând.
Desele infidelităţi îşi aveau cauza şi în căsătoriile din interes, care aveau ca scop menţinerea domniei, a diverselor alianţe pe plan intern sau extern, în numeroase cazuri, viitorii soţi cunoscându-se doar cu câteva zile înaintea nunţii.
Istorii neconvenționale. Alegerile, acum o sută de ani
Marţi, 19 Noiembrie 2024 11:05
Întotdeauna, campaniile electorale căpătau dimensiuni caricaturale, excelentul memorialist Constantin Argetoianu redând, ca nimeni altul, atmosfera de circ: „…Milcoveanu, pe lângă că era escroc, era şi jumătate nebun. A adus pe Averescu la Craiova, cu câteva zile înainte de alegeri şi l-a plimbat de la gară la prefectură şi de la gară la sala Belle-Vue (unde îi pregătise o întrunire) într-un camion automobil, aşezându-l în dosul şoferului, pe un scăunel, între două ţaţe cu marame.
În spatele lor, o ceată de derbedei, împănată cu cruci de verdeaţă, cânta cântece patriotice. În coada camionului asuda şi scârţâia un taraf de lăutari. Nemişcat ca o momâie, Averescu a defilat astfel în faţa mulţimii, ca un fel de Tutankamon naţional, spre nedumerirea oamenilor care îl priveau. Unii îşi făceau cruce, alţii râdeau”.
Istorii neconvenționale. Ion Gheorghe Maurer - comunistul dandy al anilor ’50
Joi, 14 Noiembrie 2024 11:05
Îi plăcea vânătoarea și traiul îmbelșugat. Plăcerile îi erau satisfăcute de Secția Gospodărie a C.C. al P.M.R./P.C.R., mai puțin femeile. Era curtat și avea acces la cele mai frumoase și spirituale doamne din capitală. Comunismul a schimbat multe și a impus cu forța noi reguli, dar în fața frumuseții și eleganței doamnelor s-a dovedit neputincios, ele rămânând intangibile.
Consuma băuturi fine și foarte scumpe aduse din afară. Apa minerală, de exemplu, era adusă din Franța. Se îmbrăca numai de la casele de modă celebre din Paris și Milano, aceasta în condițiile în care, Gheorghe Gheorghiu-Dej, șeful său, secretar general al P.M.R. își trimitea șeful de cabinet, pe Paul Sfetcu cu pantofii la pingelit, să nu facă risipă.
Aoleu educațional! Pandemia analfabetismului funcțional atacă generația «click & scroll». Cine mai vrea să fie salvat? Sau evacuăm?
Joi, 14 Noiembrie 2024 11:05
Avertisment: urmează ceva ce vă poate afecta... educațional! De data asta, spre deosebire de ediția anterioară, ne lepădăm de mănuși, exact așa cum au făcut-o miniștrii, guvernele și cioporul de politicieni timp de 30 de ani, când vine vorba despre...educație.
La începuturile pandemiei Covid, unii nu credeau, iar alții nu cred nici acum. Ei bine astăzi, “pandemia” noastră care nu țintește plămânii, ci direct neuronii, e alta: avem o invazie de analfabeți funcționali (AF), unii sărind din băncile școlilor, pe altii îi vedem în trafic, în sălile de teatru, în dosul ghișeelor sau sclipind în interviurile de angajare sau dezbateri electorale.
Istorii neconvenționale. Regina spionajului românesc din Primul Război Mondial
Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23
Dacă Eminescu s-ar fi născut la Metz, în Franța, iar Paul Verlaine la Botoșani, notorietatea celor doi ar fi fost alta. Despre Mata Hari s-au scris cărți, s-au făcut filme în timp ce despre Maria Bălan se știu foarte puține lucruri. Acest fapt cred că puteți să-l confirmați și dumneavoastră. Cu toate acestea, Maria Bălan i-a dat clasă lui Mata Hari la mai toate capitolele, în special la frumusețe și pragmatism, calități foarte importante pe care le vom analiza în cele ce urmează.
S-a născut în familia preotului român Ioan Bălan, în localitatea Vărșeț, Banatul de Sud. Cum era de așteptat, a primit de mică o educație religioasă plină de rigoare, dar se va vedea în curând că Mariei i-a plăcut mai mult partea cu liberul arbitru, înțeleasă bineînțeles în felul ei.
Aoleu educațional! Între cauză și efect stă copilul meu de clasa I (și o culegere misterioasă de matematică)!
Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23
Deunăzi, după ce-mi recuperez cu greu telefonul din mâinile lipite de butoane ale lui Radu (pe care tot eu, ca un părinte parșiv i-l dădusem, ca să mă lase să lucrez), îl trimit la teme. După 5 minute mă strigă, că nu înțelege nimic la matematică. Prima reacție? Să-i dau înapoi telefonul, gândindu-mă cu o vinovată satisfacție: “Eh, nu toți copiii trebuie să fie deștepți!”.
Dar o doză de conștiinciozitate, cuplată cu frică de maică-sa, mă împinge să iau în silă culegerea doamnei învățătoare. Și ce să vezi? Nu înțeleg nimic, nici măcar ce se cere! "Eh, nu toți părinții trebuie să fie deștepți!", îmi spun cu resemnare. Dar stai! Nu-i corect! Eu chiar predau matematică! Oare m-au prostit în așa hal studenții mei/din ziua de azi ,cât să nu înțeleg matematica de clasa întâi? Dar haideți să ne gândim un pic. Câți elevi din clasele I-IV își rezolvă singuri temele? (cei mari, oricum, nu si le mai fac).
Comunism, venim?!
Miercuri, 30 Octombrie 2024 12:36
Guvernanții noștri, cu capetele umflate de febra alegerilor au început, din nou, colinda. Pentru că, până acum, a mers. Se dau subvenții la orice, se pregătesc panglici strălucitoare pentru tăiere. TOT, tot ceea ce se dă este tot din buzunarul nostru, însă începe să pară că primim, ceva, de pomană. Și un deștept - de partid – aruncă, exact ca pe o gumă mestecată îndelung, propunerea bombă: plafonarea prețului tuturor alimentelor! Adaosul comercial să nu sară de 20% că îi ajunge comerciantului un 20%, ce dracu! Să fie stabilit un mercurial, e simplu, care să taie mâna lungă a capitalistului - care nu se mai satură să încaseze! Măsură care, desigur, nu are nici o logică, nici o urmă de neuron. Doar populism de colțul blocului. Măsură care, desigur, va duce la închiderea majorității magazinelor mici, de cartier, care au cheltuieli mult mai mari, per produs, decât un lanț de supermarket. Nu-i nimic, se ocupă statul, se ocupă ministerul...
Mai multe articole..
Pagina 1 din 14
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»