ISJ Argeș și Școala nr 16 au dat în judecată Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

# Protestul organizat împotriva unui elev în școală are încă impact deși au trecut doi ani de la acest episod nefericit pentru unitățile școlare din Argeș

S-au împlinit exact doi ani de la incidentul de la Şcoala Gimnazială „I.L. Caragiale” Piteşti (fosta Şcoală 16), atunci când elevii unei clase, sprijiniți de părinții lor, au organizat un protest, în unitatea de învăţământ, după ce au refuzat să mai intre la cursuri din cauza unui „elev problemă“. Cu toate acestea, episodul nefericit are încă impact, deși au trecut doi ani, iar elevul respectiv a ajuns la liceu. Inspectoratul Școlar Județean Argeș și conducerea Şcolii Gimnaziale I.L. Caragiale din Piteşti au cerut, în instanță, anularea actului administrativ prin care instituțiile au fost sancționate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu amenzi în valoare totală de 5.000 lei și mai multe avertismente.

Amenzi de 5.000 lei acordate de CNCD

În 2016, cazul, cu mare impact emoțional, a împărțit opinia publică, în două tabere, una care se opunea protestului considerând că elevul a devenit victima unor fapte de discriminare, iar alta care era alături de cei 29 de colegi de clasă ai băiatului și de părinții acestora. Motivul protestului era legat de faptul că de luni întregi unul dintre colegi are un comportament antisocial, agresând fizic, verbal şi în scris colegii şi întrerupându-i des pe profesori.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluționat sesizările formulate în acest caz abia la începutul anului 2018, acordând în total 3 amenzi şi 5 avertismente. „Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) obține o victorie strategică, cu impact pe termen lung în jurisprudența națională în cazul lui Ionuț, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din Județul Argeș la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională unei școli publice din România pentru neadaptare curriculei școlare la nevoile lui Ionuț. Mai mult, Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Pitești primește amenzi multiple și avertizări prin directorul instituției, domnul Vlad Alin. De asemenea, cu amendă contravențională și avertismente este sancționat și Inspectoratul Școlar al Județului Argeș pentru declarațiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuț și pentru pasivitate și lipsa de promptitudine in soluționarea situației grave in care s-a aflat Ionuț. Reamintim faptul că în luna octombrie 2016, CEDCD depunea deopotrivă plângere la CNCD și Parchet în cazul lui Ionuț, un elev diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, împotriva căruia profesorii și părinții s-au coalizat și au organizat greve și grupuri defăimătoare în spațiul online”, se arăta într-un comunicat de presă emis de Mădălina TURZA, președinte CEDCD, în mai 2018.
Au fost date sancţiuni în valoare de 2.000 de lei pentru Şcoala I.L Caragiale, 1.000 de lei pentru directorul Alin Vlad, 2.000 de lei pentru Inspectoratul Judeţean Şcolar Argeş. Au primit avertismente inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, psihologul şcolii, inspectorul care a făcut cercetarea şi alţii. Aceștia au cerut la Curtea de Apel Pitești anularea actului administrativ privind hotărârea nr. 32/17.01.2018. Primul termen al procesului, în care pârât este CNCD, a avut loc în septembrie atunci când a fost introdusă în cauză și mama elevului împotriva căruia s-a creat protestul, în calitate de intimată. ISJ Argeș și conducerea Şcolii Gimnaziale I.L. Caragiale cer, așadar, anularea sancțiunilor aplicate. Următorul termen al dosarului va avea loc pe 20 noiembrie a.c.

Directorul de la Şcoala „I.L Caragiale”: „Eu vreau să uit acest episod”

Am stat de vorbă cu reprezentanții părților reclamante în dosar. Directorul de la Şcoala „I.L Caragiale”, profesorul Alin Vlad, nu a mai dorit să comenteze despre acest subiect precizând că de dosar se ocupă avocatul său. „Eu vreau să uit acest episod. De toată această problemă se ocupă avocatul meu. Pentru noi, ca școală, vrem să fie un subiect închis pentru că am tras foarte mult și nu are sens să mai discutăm. Ne-am făcut datoria cum trebuie, băiatul e acum la liceu. E un episod închis pentru noi”, ne-a precizat directorul Alin Vlad.

Mihaela Crișan, inspector adjunct ISJ Argeș: „Considerăm că nu a fost exprimată realitatea față de ceea ce s-a întâmplat în fapt acolo”

În schimb, Mihaela Crișan, inspectorul adjunct în cadrul ISJ Argeș susține că prin acest demers se încearcă să se arate că instituția a urmat pașii normali în acest caz. „Personal nu cunosc stadiul procesului. Elevul a terminat școala, este la liceu. Înțeleg că starea lui este mai bună. Eu am văzut materialul trimis de cei de la Consiliul Național. Cred că nu au fost întemeiate acele amenzi. Practic, toate concluziile dânșilor au fost copiate, cuvânt cu cuvânt, după sesizare. Toate documentele depuse de școală și inspectorat nu au fost luate în calcul. Și cred că la o analiză mai atentă se vede că a fost o totală implicare și dorință de a rezolva problema și din partea noastră și din partea școlii. Categoric, noi din primul moment am acționat. Acum sperăm că vor fi ridicate aceste sancțiuni în instanță. Considerăm că nu a fost exprimată realitatea față de ceea ce s-a întâmplat în fapt acolo. Așteptăm decizia instanței”, susține inspectorul general adjunct Mihaela Crișan. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea