Ionuț Butoi, din nou în lotul pentru Jocurile Invictus

# Plutonierul major a fost cel mai medaliat membru al echipei româneşti în ediția precedentă

În lotul României de 15 persoane pentru Jocurile Olimpice Invictus, olimpiada militarilor răniți în teatrele de operații, se află și doi argeșeni. Plutonierul major Ionuţ Claudiu Butoi, eroul muscelean rănit în 2008 în Afganistan, va participa la tir cu arcul, la fel ca şi anul trecut, când a fost cel mai medaliat membru al echipei româneşti, iar caporalul Valentin Ciolan-Uţă, din Piteşti, va concura la Sydney la mai multe discipline, printre care şi aruncarea greutăţii.

Ionuț Butoi a pornit plin de încredere spre Sydney. Aici, între 20-27 octombrie au loc Jocurile Invictus – întrecere ce este destinată persoanelor care au suferit accidente pe frontul de luptă.

La precedenta ediție - două medalii

La precedenta ediție din 2017, argeșeanul Ionuț Butoiu, cel care este plutonier major, a obținut două medalii. A fost aur pe echipe la tir cu arcul, respectiv argint la individual. Sportivul s-a aflat atunci la prima participare la o astfel de competiție.
„Să știți că este și norocul începătorului. Am obținut două medalii prețioase, aur și argint. A fost ceva frumos, o competiție disputată”  rememorează Ionuț Butoi, întrecerea de anul trecut.

Încredere maximă la ediția din Sydney

În acest an, lotul României este format din 15 persoane.  În total, la competiție iau startul 500 de militari din întreaga lume.
„Invictus înseamnă sport, sănătate, voință și autodepășire. Pentru mine, Invictus înseamnă România. Va fi destul de greu în acest an, toți sportivii vin foarte pregătiți. Mergem totuși cu speranțe că putem reedita performanțele de anul trecut. În primul rând, trebuie să fim o echipă unită pentru a putea spera la acest lucru. Și pe echipe și la individual sunt convins că putem obține medalii” mai spune plutonierul major.
În 2017, după rezultatele foarte bune de la Toronto, aici unde au avut loc Jocurile Invictus, militarii români au fost decorați de Președintele Klaus Iohannis. În acest fel, decorat a fost și Ionuț Butoi, cel care a dat mâna cu Președintele României, și care a primit astfel Ordinul și Medalia Meritul Sportiv.

2008 - momentul tragediei

Pentru Ionuț Butoi, viața s-a schimbat complet în 2008. Atunci, alături de colegii din Argeș, acesta se afla în misiune în Afganistan. Explozia de atunci l-a lăsat pe Ionuț Butoi, paralizat de la brâu în jos. Militarul a suferit însă răni grave și a fost chiar la un pas de a-și pierde viața.
A.I.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea