Argeşeni, vi se pregăteşte ceva!!!

# Deputatul PDL Mircia Giurgiu cere pedeapsa cu închisoarea pentru cămătărie # Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, numeroase case de amanet din Argeş vor intra sub incidenţa acesteia
Deputatul PDL Mircia Giurgiu a depuns în Parlament  la sfârşitul lunii trecute (număr de înregistrare 507/20-05-2010) un proiect de lege împotriva cămătăriei, care prevede pedepsirea cu închisoare a persoanelor fizice care dau bani împrumut, indiferent de dobânda percepută.
Proiectul de lege are doar trei articole şi prevede pedepsirea cu închisoare de la un an la trei ani a unei persoane neautorizate care dă bani cu dobândă.
"În sensul prezentei legi, prin camătă se înţelege dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut. Prin cămătar se înţelege persoana care da împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană fizică neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani", se arată în proiect.
În expunerea de motive, Giurgiu a precizat că foarte multe persoane apelează la cămătari pentru obţinerea banilor necesari într-o afacere sau pentru acoperirea unor datorii scadente, deşi băncile şi-au diminuat dobânzile percepute în special în cazul creditelor oferite persoanelor fizice.
"Fără giranţi şi multitudinea de acte pe care le solicită banca, anunţurile de la mica publicitate prin care se oferă împrumuturi cu dobândă mică, nespecificându-se dacă pe lună sau pe an, par, la prima vedere, ispititoare, devenind o soluţie salvatoare pentru nevoiaşi. Persoanele care împrumută bani pot oferi chiar şi iluzia seriozităţii", se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.
Potrivit deputatului democrat-liberat, în spatele cămătăriei "se ascund, totuşi, multe capcane". "Apelând la ajutorul cămătarilor, aparent interesaţi doar de câştigurile rezultate din dobândă, mulţi români au rămas fără case sau chiar mai rău, au fost bătuţi, unii pierzându-şi viaţa", a subliniat Giurgiu.

Casă de amanet unde poţi pune gaj casa, maşina sau te miri ce. A fi sau a nu fi... cămătărie

Problema intervine însă în momentul în care trebuie făcută dinstincţia între o instituţie de credit şi un cămătar. Legea, atât de permisivă în ultimii ani, a lăsat nerezolvat spaţiul acesta. Linia de demarcaţie rămâne în continuare una foarte subţire, cămătăria îmbrăcând diferite forme, mai mult sau mai puţin mascate. În Piteşti de exemplu, casele de amanet au trecut la forme mult mai avansate de acordare a împrumuturilor. În afară de tradiţionalele bijuterii din aur şi argint, acum câţiva ani pasul înainte l-a constituit primirea articolelor electronice şi electrocasnice – telefoane mobile, cd-playere, televizoare, laptop-uri etc. Iată că, de un an-doi, casele de amanet pot acorda împrumuturi primind ca garanţie spaţii comerciale, apartamente, case, maşini. Am sunat la o astfel de casă, situată pe B.dul I.C. Brătianu, întrebând de tarifele practicate. Persoana de la telefon ne-a spus că nu mai primeşte ca garanţie spaţii comerciale şi apartamente însă da, primeşte maşini. Dobânda practicată ? Păi... 13%. Pe lună !!! Adică peste 150% pe an. Este cămătărie ? Părerea noastră că da. Alţii spun însă că şi băncile fac acelaşi lucru, cu dobânzi puţin mai mici însă, cerând totodată zeci şi sute de acte în plus.

La casa de amanet mulţi lasă, puţini mai iau înapoi

Un calcul simplu te face pur şi simplu să te sperii. Iată de ce:
În primul rând ajung la casa de amanet cu apartamentul, casa sau maşina cei care nu pot apela la bănci. Pentru că nu au venituri stabile iar băncile consideră că ei nu pot plăti ratele. Dacă însă ei nu se califică la bancă, se califică imediat la... casa de amanet. Aici nu este nimeni interesat de mărimea veniturilor. Totul este să ai ce ipoteca, pe o sumă mai mică, de obicei, de jumătate din valoarea reală a garanţiei. Actele se fac la notariat, se perfectează imediat un antecontract de vânzare cumpărare. Cei mai mulţi renunţă la speranţa de a recupera bunul după plata a două trei rate. Dacă laşi garanţie, să zicem, o maşină pe care iei 10.000 euro, numai dobânda lunară este de 1.300 euro, adică circa 55 milioane lei vechi. La care se adaugă obligativitatea de a înapoia suma împrumutată iniţial. Care sumă a fost, bineînţeles, cheltuită pe ceva, altfel nu ar fi călcat nimeni pragul unor astfel de « instituţii financiare ». Finalul ? După o lună de întârziere la plată, casa de amanet devine stăpână pe bunul tău imobil, pe care îl va vinde la un preţ absolut satisfăcător. Cămătărie ? Nuuuuuu...

Final nefericit

Din nefericire, iniţiativa legislativă prezentată mai sus nu acoperă suficient de bine acest vast domeniu. Cămătarii marchează împrumuturile acordate sub forme bine acoperite legal : contracte notariale de vânzare cumpărare, antecontracte, donaţii etc. Dobânda este trecută de la bun început cumulată la suma care apare în acte, astfel încât cei ce dau bani apar ca nişte îngeraşi dezinteresaţi. Iar sărăcia şi criza face ca victimele să fie, chiar şi aici în Piteşti, din ce în ce mai numeroase... Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea