Consiliul Județean Argeș, sumă uriașă de plată către firma fostului patron de la Dinamo

# Administrația județeană, obligată de instanță să plătească peste 55.000 de euro către firma defunctului Vasile Turcu # Romconstruct Holding Grup va primi și penalități în valoare de aproape 122 lei/zi (pentru perioada 2017-2018, suma se ridică la circa 89.000 lei)
Consiliul Județean Argeș este bun de plată! Romconstruct Holding Grup, firma defunctului Vasile Turcu (foto), a dat în judecată CJ Argeș pentru recuperarea unor sume de bani ca urmare a realizării lucrării de reabilitare a complexului muzeal Golești. Pe 12 noiembrie a.c., Curtea de Apel Pitești a dat câștig de cauză societății condusă de moştenitorii milionarului Vasile Turcu.

Fiul lui Vasile Turcu a reclamat CJ Argeș în instanță

Romconstruct Holding Grup a intrat în insolvență la câteva luni de la moartea omului de afaceri Vasile Turcu. Marius Ionuț Turcu, fiul fostului acţionar al clubului Dinamo, în calitate de administrator special al societății, s-a adresat Tribunalului Argeș, pe 7 septembrie 2017, pentru recuperarea unor datorii provenite în urma realizării unei lucrări de amenajare peisagistică în județ. Fiul fostului afacerist împreună cu administratorul judiciar al firmei au dat în judecată Consiliul Judeţean Argeş, ca beneficiar al investiției. Totuși, în urma celui de-al treilea termen, desfăşurat pe 20 noiembrie 2017, Tribunalul Argeş a decis să respingă cererea formulată de Romconstruct Holding Grup pentru că aceasta a fost „formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală”. Acțiunea a fost redeschisă pe 5 decembrie 2017, tot la Tribunalul Argeș. Instanța a respins, din nou, solicitarea pe 23 februarie 2018: „Admite excepţia autorităţii de lucru judecat. Respinge acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Argeș.

Romconstruct Holding Grup a câștigat procesul la recurs

Romconstruct Holding Grup, prin administrator judiciar SCP PDA Insolvency SPRL, a depus recurs, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești. În cele din urmă, pe 12 noiembrie 2018, instanța a admis recursul, iar partea pârâtă în proces – Județul Argeș, reprezentat prin președintele Consiliului Județean Argeș - Dan Manu – a devenit bună de plată. CJ Argeș a fost obligat la plata unor pretenții în valoare de peste 260.000 lei, echivalentul a circa 55.000 de euro.
„Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 121.866,21 lei reprezentând amenajare peisagistică conform facturii fiscale nr.200/29.06.2016 şi penalităţi aferente acestei sume, în procent de 0,1% /zi de întârziere, calculate conform prevederilor Contractului de execuţie nr.2324/191/18.02.2015, de la data de 01.01.2017 şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei de plată, precum şi suma de 139.352,45 lei reprezentând materiale puse în operă, recepţionate în procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr.8013/25.05.2016 şi neachitate. Respinge în rest acţiunea. Definitivă”.

CJ Argeș, obligat la penalități de aproape 122 lei/zi

O decizie a conducerii Consiliului Județean Argeș, din vara anului 2016, va face ca administrația județeană, condusă de președintele Dan Manu, să plătească penalități către Romconstruct Holding Grup în valoare de 121,86 lei pe zi, de la 1 ianuarie 2017 şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei de plată. După un calcul simplu, CJ Argeș va plăti penalități, pentru perioada 2017-2018, în valoare de circa 89.000 lei.

Alisa Ciobanu, director Direcția Juridică: „Este o hotărâre judecătorească pe care noi o punem în aplicare și nu putem să o comentăm”

”A fost vorba de două tipuri de cheltuieli, cu două sume. Ce pot să vă spun este că ei (n.r. Romconstruct Holding Grup) nu au făcut lucrările în termenul contractual, iar noi nu le-am achitat având în vedere că ei nu au respectat prevederile contractuale. Instanța a fost mai permisivă. Este o hotărâre judecătorească pe care noi o punem în aplicare și nu putem să o comentăm”, a precizat Alisa Ciobanu, director executiv – Direcția Juridică, Administrație Publică Locală.

Firma defunctului Vasile Turcu a realizat „Amenajarea complexului muzeal Golești”

Romconstruct Holding Grup, societatea înfiinţată de Vasile Turcu, a efectuat, de-a lungul timpului, o serie de lucrări în Argeș. Ultimul proiect realizat în județ de firma fostului acționar de la Dinamo, respectiv cel pentru care a fost chemată administrația județeană în instanță, a fost „Amenajarea complexului muzeal Golești – reabilitarea, conservarea și punerea în valoare”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional, DMI 5.1 "Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe". Lucrarea a avut o valoare totală de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă, 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul național – 594.452,94 lei; cofinanțarea eligibilă a beneficiarului – UAT județul Argeș – 155.819,91 lei).
Contractul de lucrări a fost atribuit în urma procedurii de cerere de ofertă cu fază finală electronică. Câștigătorul a obținut primul loc în urma aplicării algoritmului de punctare, ofertând cel mai mic preț dintre ofertanți. Pe 18 februarie 2015 s-a semnat contractul pentru execuția lucrărilor cu SC Romconstruct Holding Grup SA, iar procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor a fost încheiat pe 25 mai 2016.
Obiectivul general al proiectului a constat în conservarea, reabilitarea și protejarea Complexului muzeal Golești, un ansamblu arhitectural medieval din cadrul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii aflat pe raza localității Golești, în vederea valorificării potențialului turistic cultural local pe piața turistică națională și internațională. Obiectivele ce au fost reabilitate în cadrul proiectului au fost: clădirea conacului, muzeul etnografic, zid de incintă cu 4 turnuri de colț, parc alăturat incintei (împrejmuire), parcul din jurul conacului, amenajare alei.

Romconstruct Holding Grup, cea mai importantă firmă din portofoliul defunctului Vasile Turcu

Baza averii lui Vasile Turcu a constituit-o grupul său de firme din domeniul construcţiilor, Romconstruct. El a intrat în 2004 în acţionariatul clubului de fotbal Dinamo şi a fost membru în consiliul de administraţie al clubului. Vasile Turcu a încetat din viață pe 9 martie 2017, la opt zile de la tentativa de sinucidere prin spânzurare. Omul de afaceri a fost găsit spânzurat în sala de fitness a vilei sale din Capitală. Dus de urgență la Spitalul de Urgență Floreasca, Turcu a mai trăit opt zile. Romconstruct Holding Grup SA Bucureşti, cea mai importantă firmă din portofoliul defunctului Vasile Turcu, a intrat în insolvenţă pe 31 mai 2017, la câteva luni de la decesul său.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea