„Comunicarea mea cu oamenii pe Facebook nu e un rol, nu e ceva electoral, ci e un lucru normal”

# Interviu cu viceprimarul Piteștiului, Sorin Apostoliceanu

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu ne-a făcut o scurtă prezentare a proiectelor care urmează să fie implementate la Pitești în acest an, dar și situația unor probleme cu care se confruntă muncipalitatea. De altfel, vicele a vorbit și despre metoda sa de comunicare cu piteștenii, prin intermediul rețelelor de socializare. Apostoliceanu consideră acest aspect ca fiind unul normal, pentru a ajuta cetățenii să-și rezolve în timp record problemele.

 

 

# Cum va fi anul 2019 pentru municipiul Pitești?
- Anul 2019 este un an destul de important. O să aibă foarte multe proiecte finalitate, nu că anul viitor va fi unul electoral, ci pur și simplu, așa s-a întâmplat să fie. De exemplu, axa patru de finanțare pe fonduri europene a avut termen de depunere 31 decembrie 2018 și s-a prelungit până în martie 2019. O să depunem proiectele și sperăm ca în acest an să intre măcar în licitație sau chiar să ne apucăm să le facem. Dl. primar merge la București să caute fonduri, surse de fonduri nerambursabile pentru mai multe proiecte. Din păcate, nu avem bugetul așa mare încât să facem tot ceea ce ne dorim noi. În această perioadă se desfășoară licitații pentru mai multe lucrări la străzi. Pentru o parte dintre ele s-au făcut licitații și anul trecut, iar apoi s-au anulat. Au fost vreo 14 străzi care acum trebuiau să fie făcute deja. Am avut un ghinion foarte mare. De altfel, anul acesta o să avem primele contracte cu containere îngropate. Și anul trecut am încercat. Au fost contestații și mai multe probleme și din păcate a trebuit să anulăm și acea licitație. Anul acesta o să fie 67 de containere și cu o mașină specială care să le ridice. O să fie totul la pachet. E vorba despre un proiect pe fonduri de la bugetul local.
# Spuneați că a existat o problemă cu licitațiile pentru execuţia de lucrări de reabilitare a 14 străzi din municipiu. Consiliul Concurenţei chiar a declanşat o investigaţie în acest sens. Care este stadiul acestei anchete?
- Noi am anulat licitația respectivă și s-a făcut sesizare la Consiliul Concurenței, iar ei sunt în analiză în continuare. Durează destul de mult. Noi am reluat licitațiile. Sunt licitații în această perioadă. A putut participa oricine! Sunt vreo 17 străzi care vor fi realizate. Preconizăm că din primăvară, când va fi vremea bună, vom putea începe lucrările.
Totuși, faptul că licitația pentru aceste lucrări a fost anulată în 2018 a creat mai multe probleme. Dacă se făceau licitațiile atunci, acum aveam toate străzile și la bani mai mici. De când s-au făcut licitațiile de ADP, prețul la bitum a crescut cu 50%, iar ponderea lui în totalul fiecărei licitații era cam 70%. Așa se face că acum va trebui să dăm mai mulți bani ca anul trecut.

„Vor mai fi realizate două parcuri. Valoarea lor este de circa 6 milioane de euro”

# Spuneați că în acest an ar putea fi începute mai multe proiecte pe fonduri europene, care sunt acestea?
- Sunt foarte multe. Vorbim de autobuzele electrice, o licitație care o să fie făcută de Ministerul Dezvoltării. Vor fi 40 de autobuze, 20 electrice - 20 hibrid sau toate electrice. Ne-am gândit să facem o stație de încărcare mașini electrice la Teatrul Davila. O să mai fie ca proiect cele 99 de stații din Pitești care o să fie în totalitate reînnoite. De asemenea, un sistem de e-ticketing care să înlocuiască compostoarele acestea de fier. O să fie ceva frumos ca în străinătate cu cartele smart, panouri și în autobuze și în anumite stații de transport etc.
O să mai avem câțiva kilometri de piste de biciclete care or să plece din Ștrand și o să ducă până pe Bulevardul Petrochimiștilor, în Prundu, până la locul de joacă de la semafor, aproape de biserică. O să facă legătura și cu pista de biciclete de pe strada Basarabiei, apoi pe strada Lânăriei, Târgul din Vale și o să meargă până în Ștrand și Lunca Argeșului. Vor fi și patru zone unde se pot închiria biciclete, așa numitul bike sharing: în Parcul Petrochimistilor, în parcarea aferentă Parcului Ștrand, lângă Parcul Lunca Argeșului, iar cea de-a patra stație se va amplasa în Parcul Trivale. O să mai facem două parcuri: Parcul Lunca Argeșului 2 și Parcul Lunca Argeșului 3. Vor fi realizate pe malul râului Argeș, pe strada Depozitelor. Costurile lor se ridică la circa 6 milioane de euro amândouă. În acest moment, în locul unde se vor contrui acestea sunt zone părăsite pe malul râului Argeș, zone unde se duc gunoaie.
Vor mai fi pe fonduri europene grădinițe de anvelopat. Sperăm că ne acceptă proiectul, tot pe această axă 4, de modernizare a Liceului Armand Călinescu.
O să avem un proiect de regenerare urbană pentru zona Coremi și zona blocului G1 pentru persoane defavorizate. Avem și un proiect de eficiență energetică de 5 milioane de euro pe care așteptăm să îl semnăm, fiind la Ministerul Dezvoltării, în evaluare. Mai avem, un proiect pentru eficientizarea bazinului Olimpic, în jur de 16 milioane de lei.
Tot pe fonduri europene o să avem patru parcări, care o să fie cu barieră sau cel puțin cu senzori. Vor fi montate câteva panouri la intrare în oraș în care vor fi precizate câte locuri libere sunt la diferite parcări. Ne dorim și o aplicație care să fie descărcată pe telefonul mobil care să spună toate aceste lucruri. Vrem să facem o strategie de „smart city”, o îmbunătățire a vieții orașului, o digitalizare.

„40 de intersecții din Pitești vor fi semaforizate”

# Proiectele menționate vor începe anul acesta? Vor fi finanțate toate prin fonduri europene?
- Termenul depunerii acestora este până în martie, iar apoi se duc la Ministerul Dezvoltării în analiză. Sunt banii noștri, nu ne batem cu nimeni. Trebuie doar să depunem proiecte. Și ne-am dus cu 200% față de suma pe care o avem. Pentru Pitești, aveam undeva la circa 42 de milioane de euro. Noi avem proiecte undeva la 70-80 de milioane de euro pentru că sunt municipiii care nu pot să depună și atunci banii se redistribuie și astfel am putea să îi luăm noi. 
Mai avem un proiect, tot pe fonduri europene, cu 40 de intersecții din Pitești care vor fi semaforizate sau vor fi schimbate într-un fel sau altul. De exemplu, cum te urci la Kaufland înspre Găvana, unde este sensul giratoriu, se propune acolo de proiectant o semaforizare pentru desființarea sensului giratoriu. Pe bulevardul I.C. Brătianu, pe strada care vine din față de la prefectură, vor fi semafoare puse. Sunt 40 de intersecții care sunt regândite și reanalizate, făcute studii de trafic și date soluții de un proiectant.
# Ați vorbit despre proiecte foarte interesante. În Pitești sunt însă și proiecte care trebuiau realizate încă din vara anului 2018. Care este stadiul lucrărilor la Piețele de la Găvana și Trivale?
- Problema piețelor! O să fie cât de curând gata. Au fost tot feluri de probleme care nu au ținut de noi. La Găvana, acoperișul a trebuit să îl facem separat. Când s-au apucat de acoperiș au descoperit că stâlpii de susținere aveau fisuri și au trebuit refăcuți și ei. În Trivale, ne-am trezit că două persoane susțin că sunt proprietari pe spațiu și nu au vrut să îl elibereze. A trebuit să facem un proiect pe lângă spațiul lor. Ambele piețe vor fi gata cel târziu în această vară.

„Comunicarea mea cu cetățenii este o modalitate de a ajunge cât mai rapid la nevoile lor”

# De ceva timp, v-ați însușit acest rol de comunicator al Primăriei cu piteștenii pe rețelele de socializare, pe telefon etc. Cum merge treaba?
- Eu zic că merge bine. Nu e neapărat un rol, ci e un lucru normal care ar trebui făcut pentru că toți folosim telefonul, oamenii au Facebook și este o modalitate de a ajunge cât mai rapid la cetățeni,ca să le preiei acestora sesizările. Peste tot în afară, există programe prin care cetățenii pot face anumite sesizări. Am avut și noi producători cu astfel de softuri și ne-au cerut câteva mii de euro ca să le implementăm. Ori dacă noi puteam să le facem gratis de ce să nu le facem. Au fost voci care ziceau că stau toată ziua pe Facebook. Adevărul e că oamenii mă tăguiesc pe Facebook, și atunci sunt informat de aceste sesizări. Primesc multe mesaje și în privat. Eu le transmit sesizările mai departe și încercăm să intervenim. Mi se pare o normalitate. Este mult mai simplu decât cererile depuse la Primărie.
Piteștiul este un oraș foarte mare cu probleme foarte multe. Nu putem să fim în permanență peste tot și eu sunt foarte mulțumit că cetățenii au găsit o soluție ca să îmi transmită problemele lor, cât mai repede.
Au oamenii răbdare? Dvs. aveți răbdare cu ei?
- Și eu îmi mai ies din fire câteodată. Să știți că foarte mulți au răbdare și chiar dacă începem să ne certăm, la foarte mulți le-am scris în privat și le-am explicat toată treaba. Sunt unii care au alte interese, care incită, sunt și astfel de exemple. Dar vă asigur că nu e ceva electoral ceea ce fac. Repet, eu văd acest lucru ca pe unul normal și necesar!
Interviu realizat de Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea