Subvenții mai mari pentru agricultori

Comisia Europeană a revizuit normele privind ajutoarele de stat în sectorul agricol, așa-numitele ajutoare de minimis, majorând cuantumul maxim pe care autoritățile naționale îl pot utiliza pentru a-i sprijini pe fermieri. Acest tip de subvenționare va crește în mod semnificativ, făcând posibilă o mai mare flexibilitate și mai multă eficiență, în special în perioade de criză și în situații care necesită o reacție rapidă din partea autorităților publice.
Cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit pe fermă pe o perioadă de trei ani va crește de la 15.000 de euro la 20.000 de euro. Pentru a evita orice posibilă denaturare a concurenței, fiecare țară din UE dispune de un cuantum național maxim pe care nu îl poate depăși. Fiecare plafon național va fi stabilit la 1,25 % din producția agricolă anuală a țării pe aceeași perioadă de trei ani (o creștere față de valoarea de 1% prevăzută în normele actuale). Aceasta reprezintă o majorare a plafonului național cu 25%. Dacă o țară nu cheltuie mai mult de 50% din pachetul național total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora și mai mult ajutoarele de minimis pe fermă, până la 25.000 de euro, iar plafonul național la 1,5% din producția anuală. Aceasta reprezintă o creștere cu 66% a plafonului per fermier și o creștere cu 50% a plafonului național. Plafoanele majorate intră în vigoare la 14 martie și se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condițiile.

Gabriela Zoană: „Nu va mai există o plafonare a subvenției”

Europarlamentarul argeșean Gabriela Zoană, membră a comisiei de agricultură din PE, a declarat că au fost purtate negocieri foarte dure cu reprezentanții Franței, Belgiei, Italiei pentru plafonarea subvențiilor. „Am o veste foarte bună pentru agricultori. În urma ultimelor negocieri și mai ales a ultimelor amenințări din partea Belgiei, Franței, Italiei, nu va mai există o plafonare a subvenției, ci va există plafonarea voluntară. Asta înseamnă că decizia va fi luată de fiecare stat membru UE. O altă veste bună, cresc subvențiile. Între 17 și 22% primesc fermierii în viitorul mandat. Agricultorii Franței primeau o subvenție aproape dublă față de ceea ce primeau agricultorii români.”, a declarat Gabi Zoană.
M.M.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea