Dosarul terenurilor din Pădurea Trivale, cumpărate de evrei de la Ivănescu, amânat pentru că unul dintre pârâți e de negăsit

Continuă la Tribunalul Vâlcea dosarul în care trei firme de afaceri evreiești se judecă cu Statul Român și cu Direcția Silvică Argeș privind posesia unor terenuri din Pădurea Trivale.  Direcția Silvică Argeș a câștigat în instanță, pe fond, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru 32,8 ha de teren din Pădurea Trivale. Este vorba despre terenurile teleportate de la Rătești în Pădurea Trivale și vândute de către Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu) omului de afacerii Nicolae Ivănescu, care la rândul lui a vândut o parte dintre ele unor firme evreiești.

Stoian Valerica, citată prin publicitate

Dosarul este departe de a fi soluționat, din lipsă de procedură cu pârâta Stoian Valerica, fost administrator al uneia dintre firmele evreiești. De altfel, dosarul s-a amânat de cinci ori până prezent. Cauza a fost chiar suspendată pentru: „neîndeplinirea obligaţiilor referitoare la efectuarea demersurile necesare aflării domiciliului pârâtei Stoian Valerica”. La termenul din 22 februarie, Tribunalul Vâlcea a stabilit din nou amânarea cauzei:  „în vederea citării pârâtei Stoian Valerica, prin publicitate”. Următorul termen al procesului se va desfășura pe 5 aprilie.

Tribunalul Argeș a decis anularea contractelor de vânzare-cumpărare

Tribunalul Argeș a decis pe 20 martie 2018 anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 ha de teren din Pădurea Trivale. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş, aşa cum a fost completată. Admite cererea de intervenţie formulată de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă pârâţii să lase în deplină proprietate şi posesie terenul situat în U.P. II Trivale, u.a. 17A%, 17B, 17C, 17A, 13A%, 44A, 44B, 44D, 44AR1, 44R2, aflat pe raza administrativ teritorială a mun. Piteşti. (…) Cu apel în 30 de zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Cele trei firme evreiești riscă să rămână fără pădure

Orly Forest, KNA Big Investments și Gov Estate & Investment sunt firmele, patronate de oameni de afaceri din Israel, care au cumpărat mai multe terenuri în Pădurea Trivale de la omul de afaceri Nicolae Ivănescu.
Totul a început în 2006, când Ilenei Brătianu i s-au retrocedat, de către autorităţile din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Terenul din Trivale, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut, în cele din urmă, de Ileana Brătianu omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care a plătit 350.000 de lei pentru 29,8 hectare din suprafața forestieră. Ulterior, Ivănescu a vândut, către trei firme, suprafețe din teren cu sume de zeci de ori mai mari. Conform datelor din dosarul care a fost judecat, în primă instanță, la Tribunalul Argeș reiese că firmele evreilor au achiziționat 22,3 hectare de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro. După anularea contractelor de vânzare-cumpărare aceștia riscă să rămână și fără bani, dar și fără pădure.

Ce spune, pe fond, Tribunalul Argeș

În sentința Tribunalului Argeș, pe fond, se arată că nu au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește cele 32,8 ha din Pădurea Trivale.
„Motivul nulității absolute parțiale a titlului de proprietate a fost aceea că terenul cu vegetație forestieră în suprafață de 32,8 ha nu reprezintă vechiul amplasament al pârâtei, iar anterior anului 1945 pădurea menționată era recunoscută ca făcând parte din proprietatea de stat, fiind administrată de Casa Autonomă a Pădurilor Statului. (…) Având în vedere că pârâții Ivănescu Nicolae, Paraschiv Victor Ionuț și Ungureanu Nicolae nu au dobândit în proprietate terenul în litigiu, nefiind vorba de cumpărare de bună credință, nu aveau cum să transmită ceva ce nu aveau în patrimoniul lor. Mai mult decât atât, prin contractele încheiate ulterior, respectiv, 2009, 2010, 2011, 2012 și 2014, prezumția bunei credințe este răsturnată și de împrejurarea că terenul făcea obiectul unui litigiu în dosarul nr. 9455/280/2009, cauză în care s-a invocat tocmai nulitatea titlului de proprietate ce a stat la baza încheierii contractelor de vânzare cumpărare. Urmare a constatării nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare pârâții nu mai justifică niciun drept de proprietate asupra terenului în litigiu, terenuri domeniu public stăpânit fără drept de pârâți. Tribunalul urmează a obliga pârâții să lase reclamantului în deplină proprietate și posesie terenurile”, se arată în sentința Tribunalului Argeș.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea