Dosarele „Cheresteaua”, afectate de decizia CCR privind protocoalele SRI-Parchet General

# În dosarul lui Ion Andrei, zis „Brânză”, au fost emise deja adrese către Parchetul Tribunalului Argeş pentru a se comunica dacă au fost aplicate protocoalele

Pe 1 aprilie se împlinesc 3 ani de când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat dosarul numit generic ”Cheresteaua 1” și au trimis cauza pe rolul instanței. Este vorba despre dosarul în care liderul grupării cercetate este Ion Andrei, zis ”Brânză”, patronul firmei Andris. Alături de acesta au fost trimişi în judecată membrii clanului ”Brânză”, angajaţi ai firmei Andris și mai mulţi funcţionari de la Ocolul Silvic Valea Oltului, în total fiind 16 inculpați. Dosarul a fost deschis încă din anul 2011, fiind trimis în judecată în 2016. Procurorii Parchetului Tribunalului Argeș au arătat în rechizitoriu un adevărat măcel comis în pădurile din judeţ: „23.000 de copaci tăiaţi fără drept de pe o suprafaţă de 504 ha de teren forestier”.
Cu toate acestea, dosarul pare departe de a fi soluționat. O bună parte din bunurile puse sub sechestru de procurori au fost chiar restituite inculpaților, provizoriu, de instanță, în urma acestei perioade lungi de judecată. Recent, s-a împlinit chiar un an de când instanța a revocat și măsura controlului judiciar față de toți inculpații din dosar.

Tribunalul Argeș urmează să stabilească dacă în dosar au fost aplicate protocoalele cu SRI

La ultimul termen al procesului, pe 19 februarie, a fost adus în discuție subiectul privind protocoalele încheiate între SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Urmează ca procurorii Parchetului Tribunalului Argeș să comunice dacă în acest dosar au fost aplicate aceste protocoale încheiate în 2009 și 2016. Instanța a admis cererea de suplimentare a probatoriului, formulată de avocatul inculpatului Ion Andrei.
Mai precis, se solicită mai multe informații: activităţile concrete desfăşurate în legătura cu prezentul dosar în conformitate cu prevederile protocolului din 2009; dacă s-a procedat la constituirea de echipe operative comune SRI-Parchet; dacă există informaţii, documente sau materiale clasificate; dacă SRI a furnizat probe parchetului etc.

CCR: „Protocolul din 2009 cu SRI a afectat securitatea juridică a persoanei”

Curtea Constituțională a publicat luni, 11 martie 2019, motivarea deciziei privind protocoalele cu SRI, în care arată că instanțele judecătorești „vor verifica”, în cauzele în curs, dacă probele au fost administrate cu respectarea legii. „Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, precum și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unitățile subordonate vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, și vor dispune măsurile legale corespunzătoare”, se arată în decizia Curții. CCR a mai arătat că protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și SRI a afectat „securitatea juridică a persoanei” şi a creat riscul încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Astfel, judecătorii și procurorii care au încă pe rol dosare în care au fost implicați ofițeri SRI, fie prin efectuarea unor interceptări, fie prin efectuarea unor expertize, nu trebuie să mai țină seama de aceste probe. Mai mult, ele ar trebui să fie excluse cu totul din dosare astfel încât judecătorii care vor decide definitiv în aceste cazuri să nu fie influențați de existența probelor respective.

Interceptările din dosarul Cheresteaua ar putea fi anulate

Așadar, în dosarul Cheresteaua vor fi cercetate și probele transmise Parchetului de către SRI. Reamintim că în rechizitoriul procurorilor Parchetului Tribunalului Argeş apar mai multe interceptări ale inculpaților. De exemplu, într-o înregistrare din rechizitoriul procurorilor se arată cum Ion Andrei, patronul firmei Andris i-ar fi spus unuia dintre angajaţii săi să taie arbori de fag, deşi în momentul respectiv se derula o restricţie de exploatare:
„Angajat: Acu ce ziceţi dumneavoastră, dacă dumneavoastră daţi ordin să ne băgăm, da.
Andrei Ion: Băgaţi-vă bă, dă-l dracu’ ce să mai... A mai rămas ceva lemne?
A.: A mai rămas (...) Şi-atunci, noi ce facem, ne băgăm în aia de fag?
A.I.: Băgaţi-vă-n aia, dă-l dracu’!
A.: Acolo el ne-a..., bă e cu restricţie, nu pot.
A.I.: Lasă, bă, lasă dracu’ restricţia ta...”, se arată în rechizitoriu.

În dosarul „Cheresteaua” procurorii susțin că: „În perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL... a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești”. Următorul termen al procesului va avea loc pe 26 martie, urmând a se vedea dacă au fost aplicate protocoalele și în acest dosarș

Vor fi afectate și dosarele din „rețeaua Cheresteaua” aflate în lucru

Din „rețeaua Cheresteaua” a fost trimis în judecată până în prezent un singur dosar, cel în care este implicat, printre alții, Ion Andrei, patronul firmei SC Andris SRL. Se mai află în cercetare, la unitățile de parchet argeșene, alte două dosare complexe, deschise încă din anul 2013, privind tăierile ilegale de lemne din județ. Este vorba  de „Cheresteaua 2” în care e implicat Paul Andreescu, administratorul firmei Stania Bar din Coșești, dar și „Cheresteaua 3”, în care e implicat Ion Ghilencea de la SC Trei Brazi SRL din Pietroşani. Se pare că procurorii au întâmpinat probleme în soluționarea lor. Rapoartele de expertiză nu sunt complete. În afară de problema expertizelor, dosarele ar putea fi afectate și de decizia CCR privind protocoalele SRI-Parchet General, fapt care ar amâna, din nou, soluționarea lor.A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea