Mai multe instituţii sanitare argeșene vor primi despăgubiri de la Hexi Pharma

#  Spitalul Județean de Urgență Pitești va fi despăgubit cu cea mai mare sumă, în Argeș
Pe 30 ianuarie, compania Hexi Pharma a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane de lei, pentru că a vândut dezinfectanți diluați spitalelor din România. Astfel, societatea a pus în pericol viața a milioane de pacienți care au beneficiat de asistență medicală din partea acelor unitați sanitare carora le fusese livrate biocide ineficiente în combaterea infecțiilor nosocomiale, se arată în motivarea judecătorului Tribunalului București, conform realitatea.net.

De asemenea, în urma hotărârii instanței, directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare, iar Mihail Leva, directorul de producție al companiei, a primit o sentință de 3 ani și 8 luni de închisoare.Tribunalul Bucureşti a mai dispus ca Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară. În Argeș, 14 unități sanitare au avut derulate contracte cu Hexi Pharma.

Șapte unități medicale din Argeș vor primi despăgubiri de la Hexi Pharma

Conform deciziei instanţei, compania a fost obligată să plătească 89 milioane lei către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar. În Argeș vor primi despăgubiri doar 7 unități medicale, care s-au constituit ca părți civile. Cea mai mare sumă o va primi Spitalul Județean Argeș - 1.334.520,55 lei.
# Muntenia Medical Competences - 398.623,00 lei
# Serviciul de Ambulanță Județean Argeș - 184.132,47 lei
# Spitalul Pneumoftiziologie Leordeni - 25.292,64 lei
# Spitalul Județean de Urgență Pitești - 1.334.520,55 lei
# Spitalul Orășenesc Regele Carol I Costești - 346.144,35 lei
# Spitalul Orășenesc Sf. Spiridon Mioveni – 11.104,40 lei
# Spitalul Pneumoftiziologie Sf. Andrei Valea Iașului - 190.331,25 lei

Sunt și spitale din Argeș care nu s-au constituit ca părți civile în dosar

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, bani obţinuți de companie de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar. În acest caz, cele mai mari sume confiscate de la Hexi Pharma, în județul Argeș, sunt pentru produsele neconforme comercializate către Spitalul Municipal Curtea de Argeș - 135.055,68 lei.
# Penitenciar Spital Colibași - 5.022,00 lei
# Spitalul Municipal Curtea de Argeș - 135.055,68 lei
# Spitalul de Boli Cronice Călinești - 6.150,40 lei
# Spitalul de Pediatrie Pitești - 36.481,00 lei
# Spitalul Municipal Câmpulung - 72.614,93 lei
# Spitalul de Recuperare Brădet - 2.418,00 lei
# Spitalul Dr. Ion Crăciun Călinești - 2.876,80 lei

Spitalul Județean de Urgență Pitești și Serviciul de Ambulanță Argeș au declarat apel în dosar

Pe lângă persoanele condamnate au fost și unități sanitare care au făcut apel în urma hotărârii Tribunalului Argeș. Este și cazul Spitalului Județean Argeș sau al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș.
„Este doar o declarație formală de apel pentru că deocamdată nu avem motivarea de la hotărârea Tribunalului. În momentul în care o primim vom aprecia asupra apelului. Obligația de plată a acestor sume a fost stabilită în sarcina unuia dintre inculpați, nu și în sarcina celorlalți, de aceea s-a formulat apel. Spitalul Județean va primi acei bani înapoi (nr. 1.334.520,55 lei) în momentul în care hotărârea va fi definitivă”, ne-a precizat Adriana Molfea,  managerul Spitalului Județean Argeș.
Tribunalul Bucureşti a condamnat Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Tribunalul a mai hotărât dizolvarea companiei, după ce decizia instanţei va rămâne definitivă.
În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare “prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea