Hidrocentrala Vidraru - modernizare de 80 de milioane de euro!

Hidroelectrica va demara procedurile de retehnologizare a centralei de la Vidraru adoptând metoda dialogului competitiv pentru acordarea contractului de peste 80 de milioane de euro.
”Prima dată au fost patru oferte, a doua oară au fost două. Ofertele au fost neconforme, din motive tehnice. În termen de o lună reluăm procedura, de data aceasta nu din nou prin licitaţie, ci prin dialog competitiv, pentru a lăsa ofertanţilor posibilitatea să vină cu propriile soluţii tehnice competitive”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea. Ultimele oferte care au fost respinse au venit din partea consorţiului Romelectro (România) – Litostroj Power (Slovenia) şi a companiei chineze PowerChina Huadong Engineering Corporation. Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, se va moderniza şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări.

Proiect 100% românesc

Barajul Vidraru, dat în folosinţă în anul 1966, este cel mai mare baraj în arc din România, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri înălţime, între primele cinci baraje în arc din Europa, ocupând locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, iar Barajul Vidraru a ajuns pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul dintre cele mai sigure.
Din 1961, când a început construcţia, şi până în 1966 (perioadă în care, în paralel, s-a lucrat şi la Hidrocentrala de pe Argeş) aici s-au cheltuit 1,47 miliarde lei (valoarea de la acea vreme), iar investiţia a fost amortizată în 28 de ani. S-au excavat 1.77 milioane mc de rocă, s-au forat peste 40 de kilometri de galerii subterane, s-au turnat peste 900 de mii de mc de beton şi au fost montate nenumărate echipamente electromecanice.
Proiectul a fost 100 % românesc, iar centrala a fost echipată cu cea mai bună tehnologie a momentului.
“De la punerea în funcţiune şi până în prezent, hidrocentrala Vidraru a produs circa 17.034 GWh, trecând prin turbinele sale peste 25 miliarde de metri cubi de apă”, aratau datele producătorului hidro cu trei ani în urmă. În centrala subterană, amplasată la 104 m sub nivelul albiei râului Argeș, se află cele 4 turbine Francis verticale de câte 55 MW.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea