Dosarul fostului primar de la Nucșoara s-a întors la Parchet

# Instanța a stabilit că rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Corneliu Berevoianu, fiind acuzat de delapidarea bugetului Primăriei Nucșoara, a fost neregulamentar întocmit
Corneliu Berevoianu, fostul primar pedelist de la Nucşoara, a fost trimis în judecată, în luna iunie 2018, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru delapidare în formă continuată și angajare a cheltuielilor din buget peste limita creditelor bugetare aprobate. Alături de acesta a fost trimis în judecată și Mihai Tița, fostul inspector cu atribuții financiar contabile al Primăriei Nucșoara, dar și omul de afaceri Florin Petrescu. La 8 luni distanță, în februarie 2019, Tribunalul Argeș a decis, printr-o hotărâre definitivă, restituirea la parchet a cauzei în baza art. 346 alin.3 lit. a) pentru că: „rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. 3 (nr. în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecății”. Pe 4 aprilie 2019, Judecătoria Curtea de Argeș a stabilit scoaterea cauzei de pe rol.

Ce acuzații li se aduc acestora

Necazul fostului edil, dar și a celorlalte persoane implicate, a pornit de la concesionarea islazurilor și a pășunilor alpine către două asociații din Nucșoara. Procurorii ar fi susținut că fostul primar și fostul angajat al Primăriei, în cursul anului 2011, au încheiat contracte de achiziții publice și au dispus efectuarea integrală a plăților către societățile câștigătoare care fie nu au executat obligațiile asumate  prin contract, fie au executat parțial obligațiile contractuale. Prin aceste fapte s-ar fi creat un prejudiciu Unității Administrativ Teritoriale Nucșoara de 396.824,32 lei.

Fostul edil condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe fond, în alt dosar

Tribunalul Argeş l-a condamnat, pe 11 octombrie, pe Cornel Berevoianu, fostul primar al comunei argeşene Nucşoara, la trei ani de închisoare cu suspendare. Acesta împreună cu un alt funcţionar al primăriei şi alte două persoane au obţinut ilegal de la APIA fonduri în valoare de 987.616,54 lei. Şi ceilalţi trei inculpați au fost condamnaţi odată cu fostul edil, la pedepse cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare, tot cu suspendare. Inculpații au fost obligați și la plata prejudiciului. Decizia instanţei a fost atacată cu apel. Următorul termen al procesului va avea loc la Curtea de Apel Pitești pe 18 aprilie.
Cele patru persoane sunt cercetate pentru fapte săvârșite între 2011-2013. Conform procurorilor DNA: „Inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localităţii Nucşoara, a dispus efectuarea unor menţiuni false în registrul agricol al comunei Nucşoara, respectiv deschiderea poziţiei de rol agricol pentru Obştea Scărişoara Mică. Deoarece Obştea Scărişoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obţine nici sprijin financiar pe suprafaţă de la APIA. Drept urmare, la iniţiativa inculpatului Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărişoara Mică să fie obţinute fonduri europene, prin intermediul unei alte obşti, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreşedinte şi contabil. În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (dintre cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărişoara) să încheie cu preşedintele obştii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafaţă, deşi aceştia nu o deţineau în totalitate. Ca urmare a încheierii acestui contract de comodat, inculpatul Bălăianu Nae a formulat o cerere la primăria Nucșoara prin care a solicitat transferul suprafeței de 133 ha de la Obștea Scărișoara Mică la cealaltă obște, cerere care a fost aprobată favorabil de inculpatul Berevoianu Corneliu.
În baza noilor mențiuni necorespunzătoare realității din registrul agricol al comunei Nucșoara, referitoare la încheierea contractului de comodat, inculpatul Berevoianu Corneliu a dispus eliberarea unei adeverințe de rol agricol pentru obștea respectivă, pe care a și semnat-o, care conține mențiuni false, fiind întocmită pe baza contractului de comodat ce conține date necorespunzătoare realității și a mențiunilor false din registrul agricol“.
În dosar, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 987.616,54 lei.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea