Un erou al comunei Râca și-a dat viața și numele unei localități din județul Arad

Acum 100 de ani, Caporalul Alexe Ion și-a lăsat în urmă familia și satul natal – comuna Adunați, actulamente sat component al comunei Râca - și a plecat să apere viețile românilor din Ardeal. În data de 7/20 aprilie 1919, însă, a căzut la datorie, la numai 22 de ani, împușcat pe drumul dintre Pâncota si Cherechiu, din județul Arad, de o patrulă maghiară, în timp ce-i escorta pe intelectualii satului Cherechiu (preoţii, învăţători, notar) care merseseră în întâmpinarea armatei române.
Pe crucea lui Ion Alexe din curtea bisericii din Pâncota este scris: „Aici odihneşte caporalul Alexe Ion, din comuna Adunaţi, judeţul Teleorman, Regimentul 2 Vânători, Regina Elisabeta, Compania a V-a, Contingentul 1916, mort pentru ţară, fiind împuşcat mişeleşte în drum spre Cherechiu de garda roşie ungurească în ziua primă a Sfintelor Paşti 7/20 aprilie 1919. Martirule erou, odihneşte-te în pace!”.
În onoarea sa, în anul 1926, autoritățile locale au decis să schimbe denumirea satului din Chercheriu în Caporal Alexa. Localitatea, cu un număr de 1.248 de locuitori, este componentă a orașului Sântana din județul Arad, oraș aflat la 28 de kilometri de municipiul Arad.
În data de 14 aprilie a.c., comunitatea din Caporal Alexa și autoritățile publice locale și județene au dezvelit un bust al Eroului din Râca, în parcul central al localității, iar la ceremonie a participat și o delegație argeșeană, condusă de primarul Georgel Burcea.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea