Conacul Miceşti, lăsat în paragină

La câţiva kilometri de Piteşti, pe raza comunei Miceşti, se află fosta vilă a boierului Istrate Micescu. Imobilul a aparţinut, înainte de 1989, fostei gospodării de partid şi a fost , ani la rând, gazda protocoalelor lui Ceauşescu, devenită, după Revoluţie, locuşor de nebunii comise discret de guvernanţii locali şi clientela acestora. După Revolutie, conacul de la Miceşti a trecut în proprietatea Regiei Autonome a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAPPS). De administrarea efectivă a vilei se ocupă şi în ziua de azi, Sucursala de Reprezentare-Patrimoniu (SRP) din Olăneşti, judetul Vâlcea. De-a lungul anilor, mai multe personaje cu influenţe în sferele de la vârful politicii româneşti au încercat, prin diverse tertipuri, să pună mâna pe conacul de la Miceşti. Deocamdată, însă, vila a rămas în proprietatea SRP Olăneşti şi administrarea domnului Dascălu Nicolae.

La intrarea pe domeniu: “Bine aţi venit!”

La intrare ne întâmpină un banner mare cu “Bine aţi venit!” şi o reclamă a pensiunii de 3 stele care oferă cazare, restaurant, piscină, dar şi teren de tennis, bannere care dau ca nuca în zid, puse pe monumentul de la intrarea pe acest domeniu. Drumul spre vilă este rupt şi scările care duc la aleea principală sunt pline de frunze şi iarbă crescută printre crăpături, iar în stânga şi în dreapta scărilor tronează nişte felinare care sunt acoperite de buruienile netăiate de mult timp. Statuia zeiţei Maia este ruptă şi acoperită de muşchi. Pentru a nu se vedea în ce stadiu de degradare a ajuns această statuie, cei care administrează acestă vilă au considerat că e mai bine să lase buruienile să crescă în jurul ei, nu că pe restul domeniului s-ar fi omorât cu tăiatul ierbii.

Vila este păzită de o haită de câini

Pe aleea principală, în faţa vilei se plimbă o haită de câini, care apără şi paznicul care este angajat. Acesta este supărat pe ceea ce se întâmplă cu acest domeniu, dar nu comentează nimic, mulţumindu-se cu faptul că încă mai este angajat. Au rămas angajaţi doar doi paznici şi domnul director. La puţinele evenimente care se mai organizează, vin oameni de la Olăneşti cu tot ce trebuie.

Conacul are nevoie de reparaţii capitale

Nu avem voie să intrăm în conac, aşa a a lăsat vorbă domnul director. Ne conformăm şi ne plimbăm prin curte. Acoperişul balconului mai are puţin şi o să cadă, tencuiala de pe pereţi este căzută în mare parte, dar în spatele vilei tronează grătarele care se încing când mai vin prietenii domnului director, prin vizită pe la dânsul, că doar se simt ca la ei acasă.  Piscina, plină cu apă, este o desfătare pentru broaştele care orăcăie pe malul ei. Terasa de vară, cea care a găzduit mute evenimente importante este şi ea într-un stadiu avansat de degradare. “Se mai aranjează când sunt evenimente”, spune paznicul.

Păcat, păcat, păcat

Păcat de asemenea frumuseţi că sunt lăsate în paragină. Am înţeles că nimeni nu mai investeşte, întrucât acest conac este încă în litigiu. Ţinând cont de mulţii bani negri pe care i-a făcut actualul director al vilei, Nicolae Dascălu, acesta, măcar pentru a mai face ceva bani, ar fi putut să dea o mână de var pe pereţi şi să taie iarba din faţa vilei, că în rest e prea multă muncă şi nu e cazul să se obosească.  Nu pot să nu fac o comparaţie cu Vila Florica, care arată ireproşabil, adevărat că şi aceasta este cu circuit închis. Nu beneficiază oricine de o cafea pe terasa plină de flori a acestui frumos conac. L.C.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea