Angajați ai Primăriei Priboieni, condamnați în dosarul fraudelor electorale din 2012

# Infracțiuni  la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu

Curtea de Apel Pitești a dat soluția finală într-un dosar privind falsificarea documentelor și evidențelor electorale într-o comună din Argeș, în urma organizării referendumului național din 29 iulie 2012 pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu. Este vorba despre un dosar cu 14 inculpați, o parte dintre ei foști sau actuali angajați ai Primăriei Priboieni.

14 persoane, trimise în judecată

Întreaga anchetă penală a fost pornită de la suspiciunea că în comuna Priboieni a fost un procentaj ridicat de prezență la referendum, comparativ cu restul țării și alte comune. În localitate, pentru referendumul din 2012, prezența la vot în cele două secții a fost de 88,83%. Astfel, anchetatorii au luat la puricat secțiile de votare din Comuna Priboieni, mai exact secțiile cu nr 442 și 443, iar neregulile au început să apară, la scurt timp. Inițial au fost efectuate verificări cu privire la mai multe persoane despre care erau suspiciuni că au votat de 2 ori, fie că le-a fost falsificată semnătura pe lista electorală permanentă sau cea suplimentară. La Parchetul Curții de Apel Pitești au fost deschise mai multe dosare cu privire la infracțiunile săvârșite, în  tot județul Argeș, cu ocazia referendumului pentru demiterea președintelui României. În 2013, s-a dispus declinarea competenței la Parchetul Judecătoriei Topoloveni pentru două dosare în care se făceau cercetări cu privire la secțiile de vot din Priboieni, acestea fiind conexate într-o singură cauză. La începutul anului 2016 au fost trimiși în judecată președinții secțiilor de votare nr. 422 și nr. 423 din Priboieni, precum și toți membrii biroului electoral al celor două secții, pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (art.391 NCP).

Au riscat să facă închisoare pentru câteva voturi în plus

La secția de votare nr. 442 din comuna Priboieni au funcționat în calitate de președinte al biroului electoral de secție inculpata Ionela Marin – referent la Primăria Priboieni și în calitate de membri alte 6 persoane, printre ei regăsindu-se funcționari ai primăriei sau studenți. Aici, la referendum au participat 1.294 de persoane, pe lista electorală permanentă fiind înscrise 1.481 de persoane.
La secția de votare nr. 423 președinte al secției de votare a fost profesorul Ion Iulian Enache și alte 6 persoane – funcționari publici sau studenți. Potrivit procesului verbal, la această secție de votare numărul total al persoanelor înscrise pe lista electorală permanentă aferentă era de 1.520 de persoane, la referendum fiind prezent un număr de 1.372 de persoane.
Concluzia cercetărilor: la cele două secții s-a recurs la falsificarea semnăturilor de pe listele electorale permanente sau suplimentare a peste 10 persoane, inculpații introducând în urnă, în mod fraudulos aceste buletine. În urma cercetărilor s-au descoperit persoane care au votat de două ori, fie în ambele secții din Priboieni, fie în Priboieni și în localitatea unde acesta alesese să voteze, în realitate.
„La secția de votare 422 Priboieni, președintele și membrii biroului electoral au recurs la falsificarea semnăturilor a cel puțin 4 persoane, urmate prin introducerea în urnă, în mod fraudulos a unui număr de 4 buletine”, se arată în rechizitoriul procurorilor. În schimb la cealaltă secție au fost introduse fraudulos în urnă 7 buletine: „Pentru a ajunge la numărul total de participanți, președintele și membrii biroului electoral din Secția 423 Priboieni au recurs la falsificarea semnăturii de pe lista electorală permanentă, acțiuni urmate de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puțin 7 buletine de vot”, mai arată procurorii. Astfel, inculpații au riscat să facă închisoare pentru câteva voturi în plus.

O persoană a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru falsificarea documentelor și evidențelor electorale

Pe 2 aprilie 2019, Curtea de Apel Pitești a soluționat definitiv acest dosar. O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare! Recent, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Topoloveni au pus în executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Topoloveni, pentru Camelia Ban, de 50 de ani, din Priboieni, condamnată la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor privind falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. Femeia a fost condamantă la un an de închisoare în acest dosar, dar instanța a revocat măsura suspendării.
„Condamnă pe inculpata B. C. , la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 391 alin. 1 ...dispune revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatei prin sentinţa penală nr.939/03.05.2011 pronunţată de Judecătoria Piteşti, definitivă prin nerecurare la data de 24.05.2011 şi adaugă această pedeapsă la pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă, inculpata executând pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. Dispune executarea acestei pedepse prin privare de libertate, în condiţiile art. 60 C.pen”, se arată în hotărârea instanței.
Unsprezece persoane, inclusiv președințele secției de vot nr 422 Ionela Marin, au fost condamnate la câte un an de închisoare cu suspendare pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. În schimb, față de președintele secției de vot nr. 423, Ion Iulian Enache, s-a încetat procesul penal. În dosar a existat și o achitare, instanța precizând că „nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea”.
Curtea de Apel Pitești a dispus desfiinţarea tuturor înscrisurilor falsificate.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea