La Mănăstirea Râncăciov, monument istoric de importanță națională, hramul s-a ținut printre schele

Mănăstirea Râncăciov, monument istoric de categorie ”A”, lăcaș de cult a cărui vechime se pierde în negura vremurilor, și-a prăznuit, săptămâna trecută, hramul. De Înălțare, numeroși credincioși au căutat liniștea sufletească în curtea și în incinta localizate într-un punct destul de îndepărtat față de centrul comunei. Cei care au venit pe jos, s-au bucurat de flori, de aerul curat. Cei cu mașina au mai păcătuit, din cauza drumului plin de gropi. Cu toții s-au simțit, însă, în timpul slujbei, mai aproape de Dumnezeu, mai liniștiți, mai curați.
Trist este faptul că evenimentul s-a ținut printre schele, printre proptele și mortar, toate lăsate locului de aproape 30 de ani, de când a început renovarea. Doar a început, pentru că, cel desemnat să o și termine, a abandonat lucrarea. Numeroși preoți din zona Călinești au ținut să fie prezenți, la final, cu toții, oficiind o slujbă de pomenire a eroilor. Jandarmeria Română, prin reprezentații zonali, a fost prezentă, jandarmii, ca în fiecare an dealtfel, trăgând, în semn de omagiu, salve de foc.
A fost prezent primarul PSD al localității, căruia preoții i-au mulțumit pentru implicare. La cum arată monumentul sus menționat, mulțumirile au fost, probabil, de politețe (Drag PSD, partid aflat la guvernare, în județ, de numai 30 de ani, vede cineva cum arată Mănăstirea Râncăciov?!).  Nu și mulțumirile șoferilor, care au fost sută la sută reale. Primarul a participat la slujbă cu cămașa scoasă din pantaloni, pentru că așa este la modă, demonstrând, dacă mai era nevoie, că este capul la primărie...
Din una din pisaniile mânăstirii, rezultă că seismul din 1940 a afectat-o destul de puternic, motiv pentru care, în perioada 1942-1944, s-au făcut unele lucrări de consolidare, singurele de altfel, deoarece după seismele din 1977, 1986 şi 1990 nu s-a mai făcut nici o intervenţie de consolidare sau restaurare, iar avariile s-au agravat în timp.
A urmat, joia trecută, în încheiere, un praznic creștinesc, la care toți cei prezenți au fost bine-veniți, praznic pentru care călugării au trudit, pregătind bucate alese, incluzând mult suflet.
De-a lungul hramului, fiind un prilej de bucurie, nu s-a făcut vorbire despre starea lăcașului de cult, despre nevoia disperată de reparații, de atenție din partea autorităților. Alegerile europarlamentare au trecut, aleșii se pregătesc, intens, pentru salariul de mii de euro lunar, pentru avion și cazare decontate, la Bruxelles. Mănăstirea Râncăciov se pregătește, de acum, pentru un nou an de uitare. Să nu o uităm!
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea