O vatră și obiecte de ceramică, vechi de mii de ani, descoperite de arheologii Muzeului Județean Argeș

În perioada iunie–iulie 2019, arheologii din cadrul Muzeului Judeţean Argeş au executat lucrări de cercetare, la solicitarea unui operator economic, pentru descărcarea de sarcină a unui teren din județul Olt, în vederea construirii unui imobil supraetajat. Un teren din municipiul Slatina, pe care urmează să se contruiască o clădire, a ascuns obiecte vechii de mii de ani, din perioada neolitică.

Obiectele descoperite urmează a fi restaurate și expuse la Muzeul Județean Argeș

Au fost descoperite o vatră intactă, dar și obiecte de ceramică, care ar data din mileniul 4 sau 5 înainte de Hristos. Descoperirile au fost făcute de Dragoş Măndescu, responsabil ştiinţific al şantierului, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş, împreună cu Cornel Popescu, managerul Muzeului, și cu arheologii  Ion Dumitrescu şi Andi Ioan Piţigoi, Marius Păduraru, respectiv Aurelia Grosu, arheolog și fost director al Muzeului Judeţean Olt.  „Acest sit este chiar la intrarea în municipiul Slatina. S-au efectuat săpături acolo. Deși, inițial, nu aveam mari speranțe că vom găsi ceva în zona respectivă, în urma săpăturilor efectuate au fost scoase la iveală o serie de artefacte. S-a descoperit chiar și o vatră intactă. Din păcate, acesta, după ce s-a îndepărtat pământul, s-a surpat. Au fost găsite și mai multe obiecte ceramice. Aceste descoperiri au o formă de unicat pentru această parte geografică a țării”, ne-a precizat managerul Muzeului Județean Argeș, lect. univ. dr. Cornel Popescu.
În urma săpăturilor efectuate pe terenul care în documente figurează ca fiind situat în zona de protecţie au fost descoperite două locuinţe de suprafaţă, un bordei şi mai multe gropi. Fragmentele ceramice de culoare neagră descoperite printre dărâmăturile locuinţelor vechi le-au indicat arheologilor că este vorba de cultura Vădastra, descoperită pentru prima dată în sudul judeţului Olt, în localitatea Vădastra, astfel stabilindu-se că dovezile de locuire sunt din perioada 5 500 - 4 500 î.e.n. Obiectele descoperite au intrat în posesia Muzeului Județean Argeș. „Toate aceste obiecte au fost aduse la Pitești, la sediul Muzeului Județean. Urmează a fi inventariate, selectate, iar o parte din ele restaurate. Încercăm să vedem dacă vatra va mai putea fi restaurată pentru să s-a spart în bucăți foarte multe”, a mai adăugat Cornel Popescu.

Căutările arheologice continuă în Argeș

Iar căutările arheologice vor continua în acest an și în cele patru șantiere arheologice sistematice din județul Argeș: „În această vară vom deschide șantiere arheologice, cele clasice. Practic șantierele noastre sistematice de la Castrul Jidova din Câmpulung, termele de la Voinești – comuna Lerești, șantierul arheologic pentru perioada medievală din Câmpulung. Ultimul șantier sistematic va fi în octombrie, în comuna Țițești, unde vorbim de o așezare preistorică. De asemenea, mai avem și cercetări arheologice curente. Fiecare localitate trebuie să actualizeze sau să realizeze Planul Urbanistic General. O anexă a PUG-urilor este și studiul arheologic.
În momentul în care cineva va vrea să construiască într-o anumită zonă va vedea pe  PUG-ul comunei. Sunt foarte multe localități care ne contactează pentru a realiza studiul arheologic în vederea actualizării PUG-ului. Bineînțeles, sunt și lucrări de arheologie care pot fi neprevăzute. Vorbim despre descoperirile arheologice făcute, întâmplător, de persoane. Aceștia trebuie să anunțe autoritățile competente, imediat ce au descoperit astfel de obiecte. Altfel, este infracțiune”, ne-a mai precizat directorul Muzeului Județean Argeș.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea