Dezastru produs de pesta porcină la Vlădești: 44 de porci au fost sacrificați

Săptămâna trecută, au fost confirmate noi cazuri de pestă porcină în Argeș. De această dată a fost afectată o exploatație non-profesională și o gospodărie din comuna Vlădești, care aparțin aceleași persoane. Circa 10 porci au murit din cauza virusului, iar alți 44 au fost sacrificați de autorități. De asemenea, a mai fost afectată o exploataţie nonprofesională din comuna Băiculeşti. Un alt focar a fost declarat și pe teritoriul fondului de vânătoare 24 Mâzgana, din comuna Vultureşti, la un porc mistreţ găsit mort în pădure.

Crescător de porci din Vlădești, distrus de pesta porcină

Dezastru pentru o familie din comuna Vlădești, după ce virusul pestei porcine a făcut ca aceștia să piardă aproape 60 de porci. Din primele informații, se pare că virusul s-a răspândit în locația respectivă prin intermediul porcilor mistreți. Deși Direcția Sanitar Veterinară a precizat de nenumărate ori ce măsuri se iau ca boala să fie evitată, crescătorul de porci din Vlădești nu ar fi ținut cont de ele, iar animalele sale s-au îmbolnăvit. În cele din urmă, în comuna Vultureşti au fost neutralizate toate animalele bolnave sau suspecte de boală, exploataţia şi gospodăria au fost dezinfectate, iar clădirile destinate adăpostirii animalelor au fost dotate cu materiale dezinfectante. Pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.

”Pesta porcină s-a găsit la o singură persoană din comună care stă într-un loc mai retras. Domnul care avea această exploatație, avea porcii lăsați cam de capul lor acolo în zonă. Se pare că virusul a fost răspândit de către mistreți. În trei zile i-au murit 10 porci. S-a confirmat că au murit de pestă porcină. După ce virusul a fost confirmat, am avut o acțiune acolo, cu direcția Sanitar-Veterinară, și în afară de cei 10 porci morți, au fost sacrificați din gospodăria sa în jur de 50 de animale”, ne-a precizat Cristian Dică Hristu (foto).

Au fost delimitate zonele infectate

Centrul Local de Combaterea a Bolilor la Animale a aprobat planurile de măsuri pentru ultimele focare de pestă porcină africană apărute pe raza judeţului Argeş
În cazul focarului din F.V. Mâzgana, au fost delimitate zonele infectate şi de tampon:
• zona infectată – 8 km (Fondurile cinegetice: 24 Mâzgana, 25 Grădiştea, 26 Rădeşti şi 36 Cârcinov, localităţile: Vultureşti, Bârzeşti, Davideşti, Valea Mânăstirii, Voroveni, Ogrezea, Stâlpeni, Rădeşti, Piţigaia, Huluba, Mihăeşti, Valea Popii, Valea Bradului, Drăghici, Lucieni, Dealu, Hârtieşti şi Boţeşti)
• zona tampon – 5 km (fondurile de vânătoare: 17 Aninoasa şi 35 Râncăciov şi localităţile: Lentea, Dobreşti, Negreşti, Mostenigreci, Lespezi, Balabani, Lunca, Lăzăreşti, Furnicoşi, Rudeni, Coteasca, Drăghescu, Poieniţa, Uliţa, Priboaia, Goleşti, Valea Mare Bratia, Bălileşti, Livezeni, Dealu Frumos, Băjeşti, Cismea, Bucşeneşti, Ţiţeşti, Valea Stânii şi Conţeşti).
S-a instituit o zonă de protecție în cazul focarelor de la porcii domestici din comuna Vlădeşti:
• zona de protecţie conţine localităţile: Putina, Drăghescu, Coteasca, Poieniţa şi Uliţa, iar zona de supraveghere: Coşeşti, Păcioiu, Priseaca, Leiceşti, Lăpuşani, Găneşti, Retevoieşti, Bădeşti, Pietroşani, Broşteni, Valea Siliştii, Aninoasa, Coteşti, Capul Piscului, Costiţa, Valea Pechi, Schitu Goleşti, Burneşti, Lăzăreşti, Drăghici, Furnicoşi, Mihăeşti, Rudeni, Văcarea, Valea Bradului, Valea Popii, Piţigaia, Rădeşti, Opreşti, Ogrezea, Stâlpeni, Livezeni, Bălileşti, Valea Mare Bratia, Goleşti, Priboaia.
De asemenea, la Băiculești au fost delimitate zonele de protecţie şi de supraveghere, astfel:
- Zona de protecţie –  rază 3 kilometri (localităţile: Băiculeşti, Argeşani, Valea Brazilor, Anghineşti şi Zigoneni)
- Zona de supraveghere – rază 10 kilometri (localităţile: Stroeşti, Mălureni, Zărneşti, Buneşti, Măniceşti, Stejari, Crampotani, Vâlcele, Brăteasca, Capul Piscului, Ursoaia, Negreşti, Bascovele, Linteşti, Sanduleşti, Buneşti, Dragoleşti, Varloveni, Tutana, Pieleşti, Alunişu, Valea lui Enache, Naopteş, Curtea de Argeş).

Aproape 200 de porci mistreți din zona infectată vor fi vânați

În situaţia focarului de PPA la mistreţ, se vor aplica măsurile specifice propuse de Direcţia Sanitară Veterinară Argeş, inclusiv vânarea tuturor exemplarelor din zona infectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul. Se vor recolta analize la animalele vânate, acestea fiind ulterior neutralizate prin îngropare. În zona infectată, sunt 192 de exemplare, iar în zona tampon, conform datelor deţinute de Garda Forestieră Argeş, sunt 106 animale.

Evoluție alarmantă a pestei porcine în Argeș

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
În acest moment, pe teritoriul judeţului Argeş sunt active 9 focare de pestă porcină africană în localităţile: Dâmbovicioara, Bascov, Mărăcineni, Băiculeşti şi Vlădeşti şi în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti şi 24 Mâzgana, comuna Vultureşti.
Reamintim că orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea