Doi profesori cu 10 la titularizare, fără post titular

La examenul de titularizare, în Argeș, s-au înscris 821 de candidați, fiind prezenți la proba scrisă doar 672. Dintre aceștia, 142 s-au retras, unul a fost eliminat, iar o lucrare a fost anulată de centrul de concurs. Doar 230, adică 43,56%, dintre candidaţii argeșeni la titularizare au luat note de 7 şi peste 7 la proba scrisă, iar 180 au luat note cuprinse între 5 și sub 7. În acelaşi timp, 118 candidaţi la titularizare, au luat note mai mici de 5. Au existat și cinci candidați care au obținut nota 10. Este vorba despre Ana Maria Stoica – la disciplina Cultură civică și educație socială, Maria Roxana Bulai – Educație fizică și sport, Anca Maria Jubleanu - Limba și literatura română, pedagogia preșcolară  și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii, Mihai Iulian Burdușa – matematică, respectiv Ionuț Cosmin Dincă – religie ortodoxă.

Suplinitori cu nota 10

Pentru a se titulariza, angajarea pe o perioadă nedeterminată, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. În schimb, pentru a deveni suplinitor, angajarea pe o perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție. Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. Pe de altă parte, numărul de posturi scos la concurs este mic în ultimii ani, și se ajunge ca profesori cu note mari la titularizare să nu găsească niciun post liber. Așa s-a întâmplat în acest an și în Argeș unde numărul posturilor titularizabile vacante a fost extrem de mic, doar 40. Așa se face că o parte din candidaţii argeșeni cu nota 10 la titularizare, vor ajunge la catedră, în următorul an şcolar, tot ca… suplinitori. Este cazul profesorului de religie ortodoxă Ionuț Cosmin Dincă, care are și definitivatul luat, dar și profesoarei de cultură civică Ana Maria Stoica, în 2019 nefiind posturi viabile în județ pentru aceste discipline. Alți doi profesori cu nota 10 au avut noroc obținând singurile posturi vacante titularizabile din argeș la disciplina matematică și educație fizică și sport.

De la nota 2,80 în 2017 a ajuns la nota 10 în 2019, la titularizare

Doi dintre profesorii de „10” din Argeș au  avut în anii precedenți la examenul de titularizare note mult mai mici. Aceștia au arătat că atunci când se vrea, se poate, ajutându-i probabil și experiența acumulată în învățământ. Profesoara de cultură civică Ana Maria Stoica a obținut în 2018, conform titularizare.edu.ro, nota de 6,25, iar în 2017 numai… 2,8. Este și cazul profesoarei de educație fizică și Sport Maria Roxana Bulai, care, în 2018, a obținut doar 5,8. În acest an, cele două profesoare au fost printre cei 5 profesori argeșeni cu nota 10.
Dintre cei cinci cadre didactice din Argeș, cu nota 10 la titularizare, trei s-au înscris și la examenul de definitivat în învățământ. De asemenea, unul dintre ei are deja definitivatul obținut.

Declarația făcută de ministrul educației a creat panică și printre profesorii argeșeni

După susținerea probei scrise a examenului de titularizare, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat măsuri fără precedent. Aceasta a declarat că profesorii care nu au rămas în sală la examenul de Titularizare și au ieșit fără să rezolve subiectele vor fi tratați la fel ca cei care au luat sub nota 5 și nu vor mai putea preda anul școlar viitor. Se dorește ca prin astfel de măsuri să crească calitatea predării în învățământul preunivesitar.
”N-au fost pregătiți și probabil au văzut subiectele și s-au retras din examen. Vom proceda și cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învățământ nici ca suplinitori, nici în plata cu ora. Este primul an când luăm această măsură și decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult”, a precizat recent ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Declarația a creat panică printre profesori și la nivelul Argeșului. În județ au fost 262 de profesori care au fost vizați în mod direct de cele declarate de ministrul educației. În urma examenului de titularizare, în Argeș au fost 142 de candidați retrași, iar 118 au luat note sub cinci, plus alți doi candidați eliminați sau a căror lucrare a fost anulată de comisia de concurs.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea