Raportul de expertiză în dosarul firmei Global Eco Center va fi depus în octombrie

# Tot atunci, Vasile Tofan află dacă i se va schimba încadrarea juridică în cauză

Dosarul firmei Global Eco Center a fost amânat până pe 22 octombrie 2019. Societatea împreună cu administratorul ei, Vasile Tofan, au fost trimiși în judecată pentru neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. Cauza se află pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș încă din noiembrie 2017.
În prezent, procesul de la Curtea de Argeș s-a blocat la etapa efectuării unei expertize contabile care să lămurească definitiv situația deșeurilor de la punctul de lucru deținut de Global Eco Center, în incinta Landmark Management. Trei experți contabili au refuzat, rând pe rând, să realizeze expertiza. S-a ajuns la al patrulea expert în cauză, care va colabora la întocmirea raportului cu un alt expert specialist în ecologie și protecția mediului. Noii experţi, Emil Cătălin Şchiopu şi Ion Vişoiu, au primit ca termen pentru realizarea lucrărilor data de 22 octombrie. Tot atunci se va discuta cererea procurorilor de schimbare a încadrării juridice.
„Amână judecata cauzei la data de 22 octombrie 2019 pentru a i se respecta dreptul la apărare al inculpatului şi pentru a-i da posibilitatea domnului avocat … să pună concluzii pe schimbarea de încadrare, astfel cum a fot pusă în discuţie la termenul de judecată din data de 04 iunie 2019, respectiv din infracţiunea simplă prevăzută de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, în infracţiunea de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase prevăzută de art. 63 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 211/2011, în formă continuă. Se revine cu adrese către experţii Şchiopu Emil Cătălin şi Vişoiu Ion în vederea efectuării lucrărilor până la termenul de judecată următor. Dispune comunicarea către domnul expertul Şchiopu Emil Cătălin a înscrisurilor depuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. Rămâne în sarcina inculpatului Tofan Vasile să comunice înscrisurile ce au fost solicitate de experţii într-un termen cât mai scurt. Părţile au termen în cunoştinţă. Amână judecarea cauzei la data de 22 octombrie 2019.”, arată Judecătoria Curtea de Argeș la termenul din 4 iunie.

Aproape 1400 de tone deșeuri periculoase, în continuare depozitate pe amplasamentul de pe fosta platformă ARO din Câmpulung

În octombrie 2019 se împlinesc 6 ani de la incendiul produs la depozitul de deşeuri de pe fosta platformă ARO din Câmpulung. Din 2014, la scurt timp de la izbucnirea incendiului, firma Global Eco Center intră în insolvență, după ce autoritățile îi suspendă autorizația de mediu. În prezent, pe amplasamentul închiriat firmei ieşene Global Eco Center, dar aflat în proprietatea Landmark Management SRL, se mai află depozitată o cantitate de 1656,28 tone deșeuri, din care 256,7 tone deșeuri nepericuloase, conform informațiilor furnizate de autoritățile de mediu.

Garda Națională de Mediu a acordat amenzi de 440.000 lei

Garda Națională de Mediu a făcut 14 controale din 2013 și până în prezent la depozitul unde sunt stocate deșeuri periculoase. ”În urma controalelor efectuate de Garda Națională de Mediu au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 440.000 lei. De asemenea au fost formulate 3 sesizări penale, două fiind conexate și făcând obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș”, arată Ministerul Mediului pentru ziarul „Libertatea”.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea