Spectacol, tradiție și voie bună la prima ediție a Festivalului Național de Folclor Mioveni

Pe parcursul a patru zile, între 8-11 august, s-a desfășurat Festivalul Național de Folclor ”Mioveni”. Tradiție, culoare, originalitate, voie bună și nu în ultimul rând – spectacol, așa am putea descrie prima ediție a festivalului concurs care s-a desfășurat săptămâna trecută la Mioveni. Cetățenii orașului și toți iubitorii de folclor autentic au participat în număr foarte mare în această perioadă în Centrul Civic al orașului, alături de cei 400 de invitați din țară și de peste hotare.
Manifestarea a debutat joi, 8 august, cu o paradă a costumelor populare, pe Bulevardul Dacia și în Centrul Civic. A fost o explozie de culoare și originalitate. Seara a continuat alături de concursul de dans tradițional și prezentarea obiceiurilor specifice fiecărei zone reprezentată de cele 8 grupuri participante. Au fost prezente Ansamblul Balada Humorului , județul Suceava – Ansamblul Junii Brașovului, județul Brașov – Ansamblul Junii Podgoriei, județul Arad – Ansamblul Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca – Ansamblul Bărăganul, județul Călăraș – Ansamblul Someșul, județul Sălaj – Ansamblul Zestrea, județul Bacău – Ansamblul Doina Bascovului, județul Argeș. Acestora li s-au alăturat invitați speciali din China și Rusia. Juriul concursului a fost format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum Elise Stan, Ileana Vieru, Constantin Enceanu, Doina Isfanoni și Cătălin Oancea. Festivalul a fost prezentat de Iuliana Tudor.

Expoziție de doage și butoaie reprezentative pentru zona Mioveni

Sâmbătă, 10 august, în cadrul complexului muzeal al Culei Racovița a avut loc prima ediție a “Festivalului Dogarilor” și sărbătoarea “Zilei Fiilor Satelor Racovița și Clucereasa”. Cele două evenimente au fost integrate în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul Național de Folclor Mioveni. Au fost incluse ateliere meșteșugărești, expoziții tematice și prezentare de dansuri populare. A avut loc și o expoziție de doage și butoaie reprezentative pentru zona Mioveni. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un eveniment inedit - “Hora Satului”. Au fost oferite și diplome de merit pentru Fiii satelor care au sprijinit dezvoltarea urbană a orașului Mioveni.

Gala Festivalului

În seara zilei de duminică, 11 august, după închiderea ediției noastre, s-a desfășurat gala festivalului. Evenimentul s-a încheiat cu un superb recital susținut de Constantin Enceanu, precum si evoluțiile de gală ale Ansamblului "Plai de Dor" și ansamblurilor invitate din Rusia și China. Din Rusia, la eveniment a participat Ansamblul "Boyarishnya" al Centrului Cultural Istra, oraș aflat în zona administrativă a regiunii Moscova și care este înfrățit cu orașul Mioveni din anul 2007. Ansamblul "Boyarishnya" a fost prezent la Mioveni cu un grup de 20 de tineri dansatori, care au oferit un inedit program artistic cu dansuri tradiționale. Din China, Asociația Internațională de Schimburi Culturale din Beijing – Chaoyang a participat cu 2 grupuri de dansuri tradiționale specifice din zona Mongoliei (GAOWA Dancing Ensemble) și din Beijing (Grupul Tribe Wildness Dancing Ensemble, din Yuanxiang), alături de un renumit artist instrumentist, Cui Shan - un artist și instrumentalist național versatil.
Premiile Festivalului-concurs au fost unele consistente: • Trofeul Festivalului: 8.000 lei; • Premiul I: 5.000 lei; • Premiul II : 4.000 lei; • Premiul III : 3.000 lei; • Mențiuni: 3 premii x 1.500 lei.
Managerul Centrului Cultural Mioveni, Alin Călinescu: ”Ideea s-a născut de anul trecut. Ne-am dorit să fim primii din judetul Arges care organizează așa ceva”.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Cultural, în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea