Deși plângerea s-a dovedit un fals, ANI a început procedura de verificare a primarului din Bradu

Încă de la început de mandat, primarul (PSD) din Bradu, Dan Stroe (foto), a avut de purtat o dublă luptă: una pe față, cu unii consilieri locali ostili, cu cetățeni care au deținut sau doresc să dețină controlul în primărie, și alta, subterană, în care a trebuit să suporte loviturile – nu puține – sub centură. Plângeri, sesizări, reclamații. Culmea, Agenția de Integritate pare să le cânte în strună atacatorilor din  a doua categorie…
Una din ultimele astfel de golăneli  s-a produs la începutul anului, când un cetățean, Grigore Ștefan, a formulat o sesizare către Agenția Națională de Integritate (ANI),  în care cere să fie cercetat primarul în funcție. Toate bune și frumoase. ANI a înregistrat sesizarea (Nr. 6069/S/II/28.02.2019) și a trimis, imediat, răspuns domnului Ștefan. Așadar, ANI  ”va efectua evaluarea respectării regimului juridic al incompatibilităților de către domnul STROE DĂNUȚ TRANDAFIR, primar al comunei Bradu, Județul Argeș, în conformitate cu prevederile art. 11 din același act normativ.”
Iată ce prevede art. 11 din Legea 176/2010:
(1) Activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentă, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi cea de evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani după încetarea acestora.
(2) Activitatea ce se efectuează pe durata prevăzută la alin. (1) constă în evaluarea declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentă, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice.

Între timp, Ștefan Grigore a depus plângere penală împotriva falsificatorului documentului

Așadar, primarul trebuie puricat, la sânge, nu cumva să se fi îmbogățit nemeritat, să nu își fi angajat nevasta și copiii în primărie, contracte false de lucrări și alte mizerii de genul acesta.
Am luat, atunci, legătura cu domnul Grigore Ștefan, cel care, în acte, apare că a formulat plângerea către ANI.
Grigore Ștefan: „Vă spun că nu am făcut așa ceva! M-am și dus la primar și i-am explicat că nu eu am făcut așa ceva. I-am explicat că, chiar dacă mi-ar fi dușman, nu aș face una ca asta. Am puterea de a răspunde de faptele mele. Așa că i-am arătat ce am primit și i-am spus că nu este vorba de mine….. Am avut o discuție și cu Inspectorul de Integritate de la București, cel care mi-a semnat actul. Doamna respectivă chiar mi-a recomandat să fac o plângere penală. Am făcut adresă către ANI, în care eu am transmis că nu am făcut așa ceva – pentru că aveau datele mele personale, inclusiv CNP-ul, adresa de pe buletin, chestii din acestea care m-au mâhnit. Doamna mi-a transmis că pot face plângere penală pentru folosirea de date personale în alte scopuri, în scopuri care au ca rol denigrarea altor persoane... Nu se știe cine a semnat… eu am multe bănuieli, însă sunt alții care trebuie să cerceteze…”. Grigore Ștefan ne-a mai declarat, ulterior: „Eu, am făcut ce trebuia. Am făcut și plângere penală, către procuror. Încă nu m-a întrebat nimeni nimic…”.

ANI a demarat procedura de verificare, chiar dacă sesizarea a fost semnată în fals

Ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, ANI, a emis, la jumătatea acestei luni, a demarat activitatea de evaluare: ”…vă informăm că, în urma sesizării transmisă de o persoană fizică… s-a declanșat procedura de evaluare a respectării regimului juridic al incompatibilităților, pe perioada exercitării funcțiilor și demnităților publice”. Astfel, urmează ca Agenția Națională de Integritate ”va proceda la solicitarea de date și informații care nu sunt publice, necesare activității de evaluare...”.
Așadar, numai apelurilșe false la 112 sunt pedepsite (și acolo cu biata sumă de 500 de lei). Sesizările în fals la ANI, nicidecum, ba chiar se dă curs și celor false, așa cum este în cazul de față.
Dan Stroe, primar, Bradu: ”Nu am nimic de ascuns, ANI poate verifica pe oricine și orice. Nu am crezut că se va ajunge aici, însă, vă asigur, nu am nimic de ascuns...”
În aceste condiții, însă, ne întrebăm noi, de ce ANI nu primește și sesizările anonime, sau simple sesizări telefonice? E vorba de vreo comandă de mai sus?... Vom reveni.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea