Transfăgărășanul - sub semnul incertitudinii

# Omul de afaceri Dumitru Grecu:  „Politicienii noștri nu dețin proprietăți în zona Transfăgărășanului și de asta nu au niciun interes să facă ceva” # „Există o campanie concentrată ca să se distrugă toată zona asta turistică”, mai declară acesta

Turismul argeșean este asfixiat de indiferență, fiind în umbra ursului! Cetatea Poenari este închisă de la sfârșitul lunii martie! Iar Transfăgărășanul este sub semnul incertitudinii! O incertitudine dată și prin faptul că mai multe porțiuni din viaductele de pe Transfăgărășan sunt atât de distruse, încât ruptura pătrunde în partea carosabilă. Astfel, bucăți  din balustrada de protecție și din carosabil ajung să se prăbușească  în gol. Lucrătorii de la Compania Națională de Administrare a Infractructurii Rutiere doar izolează zona cu niște parapete, puse pe asfalt.

Dumitru Grecu: „Se încearcă o discreditare a zonei turistice Transfăgărășan”

Iar situația, în unele cazuri persistă de aproape un an, fără a fi luate măsurile necesare,după cum ne precizează omul de afaceri Dumitru Grecu, patronul complexului Valea cu Pești, una din vocile cele mai relevante privind subiectul Transfăgărășan. „Este într-adevăr o mică avarie la un viaduct, dar asta este de vreun an. Cei de la drumuri au pus acolo un semnalizator de ocolire și cu asta basta, au lăsat-o baltă. Probabil că au lăsat-o să se coacă, nu îmi dau seama, dar senzația mea este că există o campanie concentrată ca să distrugă toată zona asta turistică, și, în general , tot ce înseamnă Transfăgărășanul pentru turismul din România”, ne-a precizat Dumitru Grecu.  „Părerea mea e că se încearcă o discreditare a zonei turistice Transfăgărășan. Cel puțin în ultima perioadă, în care se vehiculează inclusiv ideea  închiderii Transfăgărășanului pentru că sunt zone foarte periculoase. Cert este că cei de la Drumuri nu au făcut asbsolut nimic în 30 de ani, deși Transfăgărășanul este un drum național și ar fi trebuit să intervină în tot ce înseamnă ziduri de sprijin, amenajamente pentru torenți,  în tot ce înseamnă protecții pentru căderea pietrelor. Vreau să vă spun că nu avem nici măcar un centimetru pătrat de plasă montată pe unde cad pietrele”, a mai precizat acesta. 
Trebuie precizat că în zonă a fost restricționat și accesul la Cetatea Poenari, încă de la sfârșitul lunii martie. Motivul? Numărul mare al urșilor din zonă și lipsa de soluții împotriva lor. „Au apărut urșii. Au găsit băieții rapid soluția: închidem accesul la Cetatea Poenari, care și ea  atrăgea foarte mulți turiști. În 2019, a scăzut dramatic numărul de turiști care veneau în zonă”, susține Grecu. Una dintre soluții, mai precizează omul de afaceri, este și gardul electric, dar autorițile județene au respins din start această variantă. „Eu mi-am înconjurat hotelul cu gard electric. A venit de mai multe ori ursul și a dat cu nasul de curent electric și apoi nu a mai venit. Înainte, m-am trezit cu el și pe terasa hotelului, printre clienți. Este o soluție temporară, dar este o soluție”.

„Dacă Transfăgărășanul se va închide, acest lucru va fi posibil din cauza incompetenței”

Întrebat dacă în viitorul apropiat există posibilitatea ca Transfăgărășanul să fie închis definitiv, Dumitru Grecu a declarat: „Eu am început să îmi pun foarte serios problema asta asta, în condițiile în care blocarea Transfăgărășanului ar însemna inclusiv blocarea accesului la barajul Vidraru, ceea ce mi se pare foarte problematic. De asemenea, înseamnă și  blocarea unor investiții de peste 10 milioane de euro, în zona aceasta argeșeană. Mi se pare aberant, dar mă aștept la orice. Am văzut că oamenii noștri, politicienii, sunt atât de slabi, interesați în altceva, încât mă aștept la orice. Eu nu voi renunța, mă voi bate cu ei în continuare. Dacă Transfăgărășanul se va închide, acest lucru va fi posibil din cauza incompetenței unor oameni care vor trebui să plătească pentru asta, că nu au fost luate măsuri la timpul potrivit și totul s-a degradat”.

„Argeșenii care conduc județul ăsta, oamenii politici, nu vor să facă nimic pentru zonă”

Neimplicarea oamenilor politici argeșeni, pe subiectul dezvoltării turismului în zona Transfăgărășanului, ar putea fi înțeleasă și prin faptul că aceștia nu au interese personale ca zona să se dezvolte: „Am ajuns la concluzia că inclusiv argeșenii noștri care conduc județul ăsta, oamenii politici, nu vor să facă nimic pentru zonă. (...) Politicienii noștri, din informațiile pe care le am eu, nu dețin proprietăți în zona Transfăgărășanului și de aici toată chestia asta, în care nimeni nu are niciun interes să facă ceva pentru zona asta. S-au dat două hotărâri de Guvern, în care s-a stabilit un masterplan, în care există oportunitatea de a dezvolta pârtii de schi, dar au rămas pe hârtie. Nu se întâmplă nimic, totul a rămas la nivel declarativ. La fel și cu pârtia Molivișu , pentru că nici acolo nu există interes. De ce să facă dacă ar putea să facă în altă parte, unde sunt interese!?”, mai susține Dumitru Grecu.

„Nu am fost în stare nici măcar să văruim ce ne-a lăsat Ceaușescu, ba din contră distrugem!”

Omul de afaceri a deschis și subiectul sărbătorilor oganizate prin localitățile argeșene, din ce în ce mai des, prin care se toacă banii de la bugetul local fără a fi realizat ceva concret în urmă. „Constat că există un calendar extrem de stufos de evenimente, în fiecare comună. Fiecare și-a făcut zile de comună, zile de oraș, câte o săptămână, câte 2-3 zile și toată lumea stă numai în sărbătoare. Oare asta trebuie să facem noi, să stăm în sărbătoare? Străbunii noștri aveau sărbătorile religioase după ce munceau, după ce făceau ceva. Dar noi ce muncim, ce facem? Nu am fost în stare nici măcar să văruim ce ne-a lăsat Ceaușescu, ba din contră distrugem!”.

Procesul cu CNAIR a ajuns la Înalta Curte

Dumitru Grecu este  unul dintre afaceriștii care au dat în judecată Compania de Drumuri pentru ca Transfăgărășanul să fie deschis mai devreme de 1 iulie. Cererile reclamanților au fost respinse, rând pe rând, de  Curtea de Apel Pitești. Însă aceștia nu au renunțat la acțiune, declarând recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Nu am renunțat la acțiune. Suntem în proces la Înalta Curte. Încă nu s-a stabilit un termen. Noi am cerut la Înalta Curte rejudecarea dosarelor”, a spus omul de afaceri.  „Începând din mai există foarte mulți turiști străini care vor să vină pe Transfăgărășan și nu au cum pentru că este închis și nu se poate traversa dintr-o parte în alta. Au fost turiști străini care au rupt porțile de la Bâlea pentru că nu se putea merge pe drum, la limita dintre județul Sibiu și Argeș, acolo unde este tunelul. Tunelul este protejat, pe timpul iernii, cu niște porți metalice imense care se închid. Au rupt porțile, pur și simplu”, a mai adăugat acesta.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea