Dosarul fostului primar din Bradu, Costel Zamfir, se judecă în Cameră Preliminară

# Dosarul dă fiori reci atât inculpatului, cât și anumitor funcționari din Prefectură, din OCPI dar și din Primăria Bradu

Dosarul care îl vizează pe fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, deși înregistrat, la Tribunalul Argeș, în iarna anului trecut, încă nu a primit un prim termen. Pentru că nu au fost finalizate cercetările preliminare dispuse în cauză, nu s-au stabilit, cu exactitate, persoanele vătămate și întinderea prejudiciului individual.  Dosarul dă fiori reci atât inculpatului, cât și anumitor funcționari din Prefectură, din OCPI dar și din Primăria Bradu. Pentru că, punerile în posesie, dar și eliberarea de alte acte, ulterior, s-a făcut cu largul concurs al unor funcționari din instituțiile amintite. Poliția a solicitat, la un moment dat, o expertiză de specialitate, pentru a lămuri ce s-a întâmplat, de fapt, în acel păienjeniș funciar. Expertiză care – ne explică chiar cel care a efectuat-o – a durat un an de zile, din cauza complexității situației întâlnite.
În dosarul ce se judecă în Cameră Preliminară, s-au constituit 234 de părți vătămate. Instanța chiar a dispus refacerea rechizitoriului în ceea ce-l privește pe fostul primar, Costel Zamfir:
”În temeiul art. 345 alin. 2 C. proc. pen. constată neregularitatea rechizitoriului cu nr. 141/P/2017 întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti la data 19.12.2018, privind pe inculpatul Zamfir Costel, raportat la dispoziţiile art. 328 alin. 1 şi 2 C. proc. pen. Conform art. 345 alin. 3 C.proc.pen., în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen la data de 06.06.2019, ora 11:30, sala 1, pentru când se citează părţile. Cu drept de contesta?ie odată cu încheierea pronun?ată conform art. 346 C. proc. pen. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 10.05.2019 la Tribunalul Argeş-Secţia penală.”
Procesul a continuat, și în 20 iunie, părțile vătămate se restrâng, prin intrarea în Asociație Păgubiților Oarja 2000:  ”Se conceptează şi se citează , în calitate de persoane vătămate numiţii : NEACȘA RADA, CREMENCIUG VASILICA, ENACHE IOANA, STAN RADU, UIDUMANU GHERGHINA, STAN FIVI, DUMITRESCU ELISABETA ȘI BADEA HERMINA MONICA, ENE ADINA ELENA, CÂRSTEA IOAN, POPESCU NICULINA, ENE MARILENA, BRUJBAN ȘTEFAN, IVAN GH. PETRE, CÂRSTEA DOREL, STĂNCIULESCU DOREL, ȘTEFAN GHEORGHE, PREDA ADRIANA, ȘTEFAN SORINA, VLAD LIGIA, APOSTOL VASILE, CONSTANTIN GHEORGHIŢA, SIMA MARIA, STĂNCIULESCU IOANA, ŞCHIOPU STANA, LAZĂR FLOAREA, CONSTANTIN ION, BĂLAIE IONEL. Ia act că persoanele vătămate Bălaie Ionel, Apostol Vasile, Constantin Gheorghiţa, Sima Maria, Stănciulescu Ioana şi Şchiopu Stana sunt reprezentate de Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000. Se conceptează, în calitate de persoană vătămată, numitul Bercu P. Ion, cu menţiunea că acesta este decedat.
Dispune conceptarea persoanei vătămate Stanca Vasilica ca moştenitoare a lui Sandu Şt. Marin şi a persoanei vătămate Preda Victoria. Ia act de faptul că acestea au precizat că doresc să fie reprezentate de Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000. Admite cererea formulată de Stănciulescu Niculina de introducere în cauză ca moştenitoare a persoanei vătămate Sima Gherghina. Ia act de faptul că aceasta doreşte să fie reprezentată de Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000. Dispune eliminarea din citativ a numiţilor numiţilor Dumitru Radu, Dumitru Nicolae şi Balea Rada şi a numitei Ivan Ioana, Respinge ca fiind fără obiect cererea formulată de numita Pătraşcu Maria de introducere în cauză având în vedere faptul că este deja conceptată alături de Radu Constantina ca moştenitoare a autorului Pătraşcu Stanca. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu de la 20 Iunie 2019.
La termenul de săptămâna trecută, din 5 septembrie, instanța a amânat pronunțarea pentru data de 19 septembrie. Se apropie judecarea pe fond…

Comunicatul emis de procurorii DNA, în ianuarie 2019

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZAMFIR COSTEL, fost primar al comunei Bradu, județul Argeș pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”În perioada iunie 2000 – mai 2007, inculpatul Zamfir Costel, în calitatea menționată mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, a încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate al unor persoane, pe suprafețe de teren care nu se găseau în patrimoniul C.A.P. Bradu, la 01 ianuarie 1990. Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 159 ha) au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile.
În acest sens, inculpatul a întocmit și falsificat mai multe documente care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar sau care primiseră anterior terenurile în baza Legii nr. 18/1991 și nu mai aveau dreptul la reconstituire ori care aveau dreptul să li se reconstituie dreptul de proprietate, însă nu pe acele amplasamente.
Prin aceste demersuri inculpatul Zamfir Costel a determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 27.799.162,61 lei (echivalentul a 8.853.236,5 euro), reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea