S-a tăiat panglica singurului spital de stat construit în România, după Revoluție

Noul spital din Mioveni a fost joi, 5 septembrie, recepţionat, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă și a ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Finalizat din punct de vedere al construcţiei şi dotărilor, spitalul intră acum în proces de autorizare, iar în decembrie ar putea primi cei dintâi pacienţi. A fost un eveniment istoric pentru orașul Mioveni! Este primul spital construit de la zero în ultimii 30 de ani în România. Momentul a fost marcat de administrația publică locală printr-o serie de manifestări publice.

Premierul Viorica Dăncilă: „Spitalului Orășenesc din Mioveni este cea mai importantă investiție medicală în regiune din ultimii 30 de ani”

Alături de primarul Ion Georgescu și de comunitatea orașului Mioveni au fost alături la eveniment premierul Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății - Sorina Pintea, președintelui interimar al Senatului - Șerban Valeca, președintelui Casei de Asigurări de Sănătate - Vasile Ciurchea, secretari de stat, medici, oameni de știință, parlamentari, directori de instituții, reprezentanți ai administrației publice locale și județene.  „Am participat, cu mare bucurie și entuziasm, la recepția Spitalului Orășenesc din Mioveni, cea mai importantă investiție medicală în regiune din ultimii 30 de ani. Guvernul României a sprijinit construcția acestuia prin fonduri dedicate, așa încât, pentru mii de oameni, spitalul din Mioveni să fie prima șansă la viață. Îmi doresc să avem parte de cele mai bune servicii medicale aici, la noi acasă, iar medicii noștri să poată profesa în condiții optime. Continuăm să construim pentru români, pentru țară, pentru viitor!”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.
Ion Georgescu:

„Nu este o muncă a mea, nu este spitalul meu. Este al comunității, al argeșenilor și al României”

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, cel care a făcut posibil ca această investiție să existe a precizat „A fost o muncă a echipei. Nu este o muncă a mea, nu este spitalul meu. Este al comunității, al argeșenilor și al României”. De asemenea, edilul a mai adăugat: ”Îi mulțumesc întregului Cabinet pentru susținerea pe care am avut-o, dar și echipei, asta însemnând Parlament, Guvern, Consiliu Județean, Prefectură și Consiliul Local Mioveni. Tuturor vreau să vă mulțumesc și mă înclin în fața dumneavoastră pentru ajutorul dat, nu pentru mine, pentru comunitatea din Mioveni, și cred că argeșenii, în două luni de zile, vor avea o unitate modernă, europeană, și pentru asta vă mulțumim tuturor, dar și pentru ajutorul pe care ni-l veți da în continuare, pentru că munca nu se încheie aici”.

ÎPS Calinic: „Nu o să zâmbiți nici azi? Am gândit pentru domnul primar că ar fi bine să își întemeieze o secție la spital: „Secția de zâmbet și veselie”.

Ceremonia de recepție a clădirii a fost precedată de o slujbă de sfințire săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a oferit domnului Ion Georgescu, primar al orașului Mioveni, distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab”. Pe parcursul evenimentelor, ÎPS Calinic a fost cel care a și destins atmosfera, văzând că primarul Ion Georgescu era foarte încordat. „Nu o să zâmbiți nici azi? Am gândit pentru domnul primar că ar fi bine să își întemeieze o secție la spital: Secția de zâmbet și veselie. Probabil că are o convenție făcută acasă cu doamna, nu cumva să zâmbească, că nu mai intră pe ușă. (...) Ați oftat destul până acum. Nu mai oftați. O să fiți primul pacient internat la Spitalul de la Mioveni, la „Secția de zâmbet și veselie”, au fost cuvintele Ierarhul Argeșean care au smuls zâmbetele edilului și celor prezenți.
Construcția Spitalului Orășenesc din Mioveni a început în martie 2016, iar finanțarea de 60 de milioane de euro a fost asigurată din programul PNDL( 20 milioane euro), Fondul de Rezervă al Guvernului României ( 4 milione euro) și din bugetul orașului( 36 milioane euro). Proiectul a fost o inițiativă a primarului Ion Georgescu și a Consiliului Local Mioveni. De asemenea, Automobile Dacia-Renault s-a implicat în dotarea Secției de Pediatrie cu echipamente specifice, precum și în amenajarea a două camere de recreere pentru copii.
Spitalul din Mioveni are 6 etaje, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli. Este dotat cu echipamente și sisteme moderne de ventilație, de filtrare și transport aer către fiecare etaj, separat. Au fost montate sisteme speciale de ventilație cu filtre de aer HEPA, care procesează aerul la o puritate de 99,99%, sisteme de decontaminare ultra performante. Clădirea beneficiază de cele mai noi și moderne echipamente de încălzire, cu o autonomie ridicată și consum de energie redus.25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj.Spitalul a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Are, de asemenea, un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea