Colecția Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ va fi mutată cu mascații la Muzeul Județean Argeș

# Instituția a fost închisă pentru restaurare, iar lucrarea ar putea să înceapă abia la sfârșitul acestui an

Recent, Galeria de Artă  ”Rudolf Schweitzer – Cumpăna” a fost închisă pentru reabilitare. O asociere între două societăți italiene și una românească va realiza proiectul “Restaurarea Galeriei de Arta Rudolf Schweitzer Cumpana – Consolidarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural”.

Asocierea dintre AMP Cantieri Italia SRL – lider -, Geo Ambiente (societăți reprezentate de aceeași persoană – Marco Porcaro) și Interactive Design SRL, firmă reprezentată de Andrei Tudor, au câștigat licitația pentru reabilitarea Galeriei, cu suma de 12.626.628,47 lei, fără TVA. Asta în condițiile în care valoarea estimată totală a contractului de achiziție publică era cu câteva milioane mai mare, mai exact 14.187.223,00 lei, fără TVA. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat pe 25 iunie. Conform contractului, proiectul urmează a fi finalizat în august 2021.

Augustin Lucici: „Cred că la sfârșitul anului, constructorul se va apuca de treabă”

Din păcate, deși Galeria de Artă a fost închisă, lucrările nu au început încă. Mai mult, urmează ca toată colecția din instituție să fie mutată la Muzeul Județean Argeș. Pentru că vorbim despre bunuri de patrimoniu, transportul acestora se va face cu ajutorul mascaților și jandarmilor.
„Încă nu au început lucrările. Noi suntem obligați să transportăm colecția la Muzeul Județean Argeș ca după aceea firma câștigătoare  să se apuce de lucru. Mai avem de transportat. Transportul se face cu mascații, cu Jandarmeria. Este mai complicată treaba, pentru că vorbim  despre patrimoniu și tezaur. Sperăm ca într-o lună și jumătate să terminăm cu transportul. Cei care au câștigat licitația mai au de obținut niște avize, inclusiv de la Ministerul Culturii. Dar este în linie dreaptă. Au venit de mai multe ori, au făcut mai multe studii. Cred că la sfârșitul anului se vor apuca de treabă”, ne-a precizat Augustin Lucici (foto), directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.
Galeria de Artă are un patrimoniu de 1.100 lucrări de pictură şi sculptură clasică şi contemporană. În sălile de la etaj sunt expuse lucrări de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu şi Nicolae Tonitza, surprizând și momentele importante din istoria plastică a fiecărui artist. De asemenea, tot la etaj, două săli sunt dedicate picturii lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea