Dosarul privind neregulile cu terenul din Pădurea Trivale, clasat de procurorii DNA

# Nouă persoane au fost scoase de sub urmărire penală # Israelienii, care au cumpărat mai multe hectare în Pădurea Trivale, au contestat soluția de clasare

Unul dintre dosarele privind transferul terenurilor de la Rătești în Pădurea Trivale, cu 9 persoane cercetate pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, a fost clasat de procurorii DNA Pitești. Dosarul a fost deschis ca urmare a plângerii făcute de israelienii de la Orly Forest, KNA Big Investment și Gov Estate&Investment R., cei care riscă să rămână fără terenuri și fără bani. Asta după ce, Tribunalul Argeș a decis, în primă instanță, în 2018, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare de teren, „teleportate” de la Rătești în Pădurea Trivale, care au fost cumpărate  de la Ileana Brătianu de omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Ulterior, afaceriști israelieni au cumpărat o parte din aceste terenuri (22,3 ha) de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro.

Dosarul a fost clasat de procurorii DNA

Văzând că situația cu terenurile achiziționate de la Ivănescu nu este deloc roz, israelienii au depus, rând pe rând, mai multe plângeri la organele abilitate, fiind vizați mai mulți oficiali din Argeș, cei care au făcut posibilă teleportarea terenurilor de la Rătești  în Pădurea Trivale. Recent, procurorii DNA au clasat o primă plângere penală care viza  un număr de nouă persoane. Infracțiunea pentru care au fost cercetate acestea a fost aceea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Persoanele cercetate erau:
- Sorin Ștefănescu, fostul șef al Ocolului Silvic Pitești;
- Constantin Stan, la data faptelor șef district II Trivale în cadrul Ocolului Silvic Pitești;
- Gheorghe Matei, fostul primar de la Rătești, actual viceprimar;
- Costel Ungureanu, procuratorul Ilenei Brătianu;
- Jenica Proca, Alexandru Marin, Marian Grigore, Constantin Matei și Aurelia-Mihaela Baciu – la data faptelor membri în cadrul Comisiei Locale de Fond Funciar Rătești.

Evreii cer strămutarea dosarului

DNA i-a scos pe aceștia de sub urmărire penală, dar israelienii, păgubiții din dosar, au depus plângere împotriva actelor şi măsurilor procurorului. Dosarul se află în acest moment pe rolul Tribunalului Argeș, fiind invocat articolul 340 din Noul Cod de Procedură Penală - plângerea împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată. Leza Yosef, Abayev Yair și Josopov Meir, asociați în cadrul firmei Orly Forest, respectiv Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, reprezentanții firmelor KNA Big Investment și Gov Estate&Investment R., au solicitat la Curtea de Apel Pitești chiar stămutarea procesului. Primul termen în această speță a fost stabilit pe 30 septembrie.

Gheorghe Matei: „Am primit actele că suntem scoși de sub urmărirea penală”

Pe acest subiect, am stat de vorbă cu fostul primar de la Rătești, actualul viceprimar al localității, cel care este unul dintre persoanele care au fost scoase de sub urmărire penală de procurorii DNA: „Este vorba despre o punere în posesie de 32,8 hectare. Comisia Locală de Fond Funciar, la vremea aceea, a primit repartiție pentru doamna Brătianu, fiica lui Gheorghe Brătianu, ca să o punem în posesie cu o suprafață de teren. Dânsa a avut 100 de ha de pădure pe raza comunei noastre, dar s-a făcut punerea în posesie de vreo 32,5 ha la alte persoane, pe vechea proprietate. Doamna, când a venit și a văzut, a zis să nu stricăm titlul de proprietate. A zis să i se dea teren în altă parte. Comuna noastră nu a avut pădure și atunci ne-am adresat către Romsilva. I-au fost repartizate  terenuri  în pădurea de la Pitești. Apoi am făcut punerea în posesie... Noi nu am făcut altceva decât să respectăm protocolul încheiat de Romsilva cu Comisia Locală de Fond Funciar Rătești.  Și am făcut punerea în posesie, de bună credință, doamnei Brătianu. Doamna a vândut terenul domnului Ivănescu. Apoi a vândut și el ca să aibă bani de cheltuială, s-a pregătit de pensie probabil. Dânsul a vândut la niște israelieni. Am  fost audiați la DNA și am primit, după câțiva ani, actele că suntem scoși de sub urmărirea penală...”.

Istoricul tranzacției dintre Ileana Brătianu – Ivănescu - israelieni

Israelienii riscă să piardă terenurile și banii. Apelul procesului, în care Romsilva prin Direcția Silvică Argeș cer anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare de teren din Pădurea Trivale, se judecă, în prezent la Tribunalul Vâlcea, după ce dosarul a fost strămutat din județ. Următorul termen urmează a se desfășura pe 13 septembrie.
Toată povestea a început în anul 2006, când Ilenei Brătianu, nepoata istoricului Gheorghe Brătianu, i s-au retrocedat de către autorităţile din Argeş 32,8 hectare în Pădurea Trivale, deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său avusese o moşie. Terenul din Trivale, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut de Ileana Brătianu omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care a plătit 350.000 de lei pentru 29,8 hectare din suprafața forestieră. Ulterior, Ivănescu a vândut, către trei firme evreiești, suprafețe din teren cu sume de zeci de ori mai mari. Conform informațiilor publicate în dosarul privind anularea titlului de proprietate, firmele respective au achiziționat 22,3 ha de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro:
Orly Forest, societate cu sediul în București, are ca asociați pe Leza Yosef, Abayev Yair, Josopov Meir și Stoian Valeria. Firma a achiziționat în 2010 de la Nicolae și Maria Ivănescu 15,5 hectare pădure, astfel:
# Contractul nr. 1655/24 iunie 2010 la BNP Gabriela Chiran – terenul în suprafață de 75.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.125.000 euro;
# Contractul nr. 1123/27 aprilie 2010 la BNP Gabriela Chiran - terenul în suprafață de 60.000 mp pentru care s-a achitat suma de 3.706.760 lei, echivalentul sumei de 900.000 euro;
# Contractul nr. 1434/27 mai 2010 la BNP Gabriela Chiran – terenul în suprafață de 20.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.251.720 lei, echivalentul a 300.000 euro.
KNA Big Investments, firmă reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București, a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2012, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
# Contractul nr 630/12 aprilie 2012 la BNP Roșca Irinel Daniela – terenul în suprafață de 34.300 mp pentru care s-a achitat suma totală de 2.186.625 lei, adică echivalentul sumei de 514.500 euro.
Gov Estate & Investment, reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2011, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
# Contractul nr. 2644/19 august 2011 la BNP Boyos Nicoleta Romanița – teren în suprafață de 34.300 pentru care s-a achitat suma de 2.186.625 lei, echivalentul sumei de 514.500 euro.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea