Consilierii locali şi judeţeni gândesc la fel ca personajele lui Caragiale

# Pe de-o parte declară că nu-i deranjează reducerea indemnizaţiilor, iar pe de altă parte admit că nu le convine situaţia. Există doar o singură excepţie de la regula enunţată mai sus. Măsurile de austeritate adoptate de Guvern îi vor afecta şi pe aleşii locali şi judeţeni cărora li se vor micşora indemnizaţiile cu 25 de procente. Acestea fiind zise, am stat de vorbă cu o parte dintre consilierii locali piteşteni, precum şi cu o parte dintre consilierii judeţeni, curioşi fiind să-i întrebăm care le e tonusul acum, după ce au aflat că vor primi bani mai puţini. Concluzia e aceeaşi, ca pe vremea lui Caragiale: „Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic. Să nu se revizuiască, primesc, dar să se schimbe pe ici pe colo, prin punctele esenţiale”. Cam asta se petrece şi în mintea alor noştri, pe care ba nu-i afectează reducerea indemnizaţiei, ba regretă măsurile Executivului.

La judeţ, indemnizaţii de aproximativ 590 de lei

La momentul de faţă, indemnizaţia unui consilier judeţean are o valoare de aproximativ 787 de lei. Reducerea aceasta, ar aduce venitul lunar la un nivel de cel mult 590 de lei.
Dan Bica, consilier judeţean PDL: „E normal să se reducă indemnizaţiile atâta timp cât Guvernul şi-a asumat o serie de măsuri. Nu cred că acesta e criteriul pentru care am candidat la o funcţie de consilier judeţean. Eu n-am mers pe ideea că voi câştiga nişte bani, mai ales că la început, în 1996, indemnizaţiile de la Consiliul Local Piteşti erau insignifiante. Oricum, pentru oamenii din grupul din care fac parte, banii din indemnizaţie nu sunt nişte bani care să ajungă acasă în totalitate, pentru că sunt tot felul de acţiuni pe care un om politic trebuie să le facă. Banii se duc la partid, dar nu neapărat prin donaţie, ci sunt acţiuni, deplasări în teritoriu, campanii electorale”
Marius Postelnicescu, consilier judeţean PNL: „Nu ţin la această indemnizaţie, deci nu este o problemă că se va reduce cu 25%. Este o problemă de principiu. Faptul că reducerea indemnizaţiilor de consilieri locali şi judeţeni, a salariilor primarilor şi  preşedinţilor de consilii judeţene, nu este o măsură care să ducă la ieşirea din criză. Pe mine nu mă afectează nici chiar eliminarea indemnizaţiei, dar nu trebuie să se considere că această reducere a că ar fi o chestiune care ţine de populism. Haideţi toţi să ne dăm salariile, să lăsăm indemnizaţiei pentru binele României. Nu asta este soluţia. Asta este o făcătură care nu duce la nimic bun. Pe mine mă costă mai mult cheltuielile la partid sau pentru ajutorul oamenilor care nu sunt în partid”
Simona Bucura, consilier judeţean PSD: După cum veţi constata, social democrata a fost singura care nu a lăsat loc interpretărilor atunci când ne-a mărturisit părerea sa despre reducerea indemnizaţiei: „Mi se pare un efect just, având în vedere că noi suntem plătiţi tot din bani publici, motiv pentru care atâta timp cât veniturile tuturor celor ce lucrează în sistemul bugetar, au fost diminuate, consider este vorba de aceeaşi unitate de măsură, ca şi noi, aleşii locali şi judeţeni să suportăm aceleaşi consecinţe. Eu nu am făcut niciodată politică pentru indemnizaţie şi n-am văzut poziţia mea de consilier judeţean ca o modalitate de creştere a unor venituri. De aceea eu aceşti bani îi folosesc spre exemplu, pentru a acorda o serie de burse unor copii cu venituri reduse, dar cu rezultate foarte bune la învăţătură, sunt implicate în tot felul de proiecte de genul acesta.”

Indemnizaţiile nu vor depăşi 450 de lei

Indemnizaţia pe care o primeşte un consilier local din Consiliului Local Piteşti este de 600 de lei. După noile măsuri, aceasta ar putea ajunge la 450 de lei. 
Mariean Neacşu, consilier local PDL: „Dacă este o hotărâre pe care trebuie s-o luăm de comun acord şi va fi benefică pentru ieşirea din criză, cu toată sinceritatea şi cu toată corectitudinea, sunt pentru reducerea indemnizaţiei. Dar aceşti bani, să aibă o destinaţie clară şi precisă, să ştim unde merg, unde se regăsesc, să nu se regăsească în licitaţii trucate sau alt fel de măsluiri care se presupune că s-au făcut şi să meargă în investiţii, în infrastructură, deci în relansarea economiei. Cine ar fi tentat să facă aceste măsluiri de care vorbiţi? Păi de-a lungul celor 20 de ani cred că se ştie. Cam toate partidele care-au fost la putere pot să spun că n-au dat dovadă de cinste şi corectitudine.” Reporter: „Nici măcar PDL-ul?” Mariean Neacşu: „Şi la noi la PDL. Nu există pădure fără uscături.” Reporter: „Banii de pe indemnizaţie ajungeau întotdeauna acasă sau se mai duceau şi la partid?” Mariean Neacşu: „Nu. De exemplu, la partid avem de plătit o cotizaţie, iar din indemnizaţie, fiecare era dispus să facă ce doreşte cu ea. Eu am ajutat diverse persoane, dar dacă se va hotărî că trebuie să renunţăm la indemnizaţie, eu cu toată plăcerea sunt dispus să renunţ, mai ales că eu fiind şi pensionar, din pensie mi se reduce aproximativ 600 de lei. Deci dacă este să renunţăm şi la indemnizaţie, vă daţi seama că este o sumă considerabilă. Din cauza aceasta doresc să ştiu ce destinaţie vor avea aceşti bani.”
Mihail Zaharia, consilier local PNL: „Eu sunt şi cadru didactic şi am fost contra acestor măsuri, sper să nu treacă de Curtea Constituţională, dar cum evoluează politizarea Curţii e clar că va trece. Asta este, ne supunem, aşteptăm toamna. Atunci va fi răspunsul dat de populaţie. S-a încercat stoparea acestor măsuri abuzive, dar se pare că nu avem o logică a politicii. Din punct de vedere personal, eu am multe pierderi, pentru că am pierderi ca profesor, am pierderi ca şi consilier (dar aceasta din urmă nu este o pierdere mare), eu am drepturi de proprietate intelectuală şi voi pierde foarte mulţi bani, dar asta este situaţia.” Reporter: „În ce fel cheltuiţi, în mod obişnuit, banii de pe indemnizaţie?” Mihail Zaharia: „Ajung în bugetul familiei şi de acolo o parte merg la partid. Atunci când sunt campanii electorale, participi ca orice membru de partid. Eu consider că trebuie să şi pui bani acolo, ca să poţi să realizezi ceva. Fără bani nu se realizează nimic. Şi nu am dat nici mai mult nici mai puţin decât ceilalţi.”
Dumitru Tudosoiu, consilierul local PSD: „La cât de mică era, n-ar fi o mare problemă, nu ne agăţăm de o indemnizaţie de consilier local. E mai important că micşorează veniturile pentru bugetari, pentru pensionari, pentru mamele care au copii mici. E prea puţin importantă reducerea indemnizaţiei mele. Banii mei de pe indemnizaţie intră în coşul zilnic, ca un venit suplimentar faţă de salariul de profesor pe care îl am şi îi folosesc şi pentru ratele pe care le am de plătit la bancă. Dacă o să fie mai puţin, o să ne raportăm la aceeaşi situaţie. Poate la alţi colegi mai înstăriţi, de la alte partide, chiar nu reprezintă deloc o problemă." ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea