Scandal la Penitenciarul Mioveni! Un deținut reclamă că a fost bătut și că i s-a înscenat o abatere în urma unei percheziții în celulă

# Camera portabilă folosită în timpul percheziției a înregistrat doar 5 secunde, după care s-a blocat brusc

Un deținut, care a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni, după ce a fost condamnat la 6 ani și 7 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, acuză că a fost bătut și că i s-a înscenat o abatere de către oamenii legii, după ce aceștia au perchiziționat celula sa. O plângere a fost făcută de către mama deținutului și la Instituția Avocatului Poporului - Biroul Teritorial Pitești, care a demarat în acest sens, pe 20 august, o anchetă la fața locului. Scopul anchetei deschise a fost de a clarifica mai multe aspecte privind aplicarea de tratamente inumane și degradante aplicate asupra persoanelor private de libertate precum și condițiile de detenție care au fost reclamate în sesizare.

Deținutul a fost descoperit în celulă cu un telefon

Totul ar fi plecat în urma unei percheziții efectuată la celula deținutului. În urma controlului, oamenii legii ar fi găsit asupra sa un telefon mobil și o cartelă SIM, bunuri ce sunt interzise persoanelor lipsite de libertate. Doar că deținutul acuză că totul a fost o înscenare și că în urma percheziției a fost bătut. Mama deținutului a depus plângeri și la Administrația Națională  a Penitenciarelor care a solicitat la Penitenciarul Mioveni un raport de informare. Documentele cu pricina au fost puse și la dispoziția Avocatului Poporului.
Din referatul rezumativ de cercetare a incidentului disciplinar rezultă următoarele: „În data de 16.07.2019, la ora 23.30, în urma unui control efectuat cu aparatul de detectare a semnalului GSM s-a dispus efectuarea unei percheziții la camera de deținere E4.5. Asupra deținutului a fost descoperit un telefon mobil, de culoare neagră, de mic dimensiuni, cu cartelă SIM, motiv pentru care a fost sancționat cu aplicarea unei măsuri disciplinare pentru încălcarea dispozițiilor art. 82 lit. J) coroborat cu art 100 pct. 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate”, arată Avocatul Poporului.

Deținutul susține că un mascat a aruncat ceva pe patul lui când a intrat în cameră

Dacă reprezentanții Penitenciarului Mioveni susțin că asupra deținutului a fost găsit un telefon mobil, persoana privată de libertate susține contrariul. Din raportul de incident încheiat de reprezentanții Penitenciarului Mioveni mai rezultă că: „telefonul a fost găsit în <<mâneca mâinii stângi>> dar din declarația olografă datată 16.07.2019, persoana privată de libertate susține că nu s-a găsit nimic asupra lui, că «un mascat a aruncat ceva pe patul lui când au intrat în cameră», că «a fost lovit de ofițerul cu capul în gură iar de un mascat la coaste», martori fiind colegii de cameră”, mai arată Instituția Avocatul Poporului.
Din procesele-verbale, încheiate la două zile distanță de la presupusul incident, cu ocazia audierii colegilor de cameră ai deținutului, de către ofițerul de disciplină, toți cei 9 deținuți aflați în cameră la momentul percheziției au refuzat să dea declarații în dosarul de cercetare disciplinar.

Surpriză: camera portabilă folosită în timpul percheziției a fost funcțională doar pentru... 5 secunde

Surprinzător sau nu, în urma verificărilor s-a constatat că acea cameră portabilă folosită în timpul percheziției asupra persoanei private de libertate nu a fost funcțională. Din informarea scrisă a unui comisar, de la data de 16 iulie, reiese că „acțiunea nu a putut fi înregistrată video întrucât camera portabilă nu a funcționat în parametri normali în sensul că atât la momentul descoperirii obiectului interzis cât și la prezentarea deținutului la camera de gardă a Penitenciarului Mioveni au fost înregistrate doar 5 secunde, după care aceasta s-a blocat!”. De asemenea, se mai arată că deținutul a fost prezentat la camera de gardă a Penitenciarului Spital Mioveni unde nu s-a constatat că acesta ar prezenta urme de violență.
Deținutul a intrat în refuz de hrană la momentul când a fost mutat, singur, într-o altă cameră de deținere, pe timpul cercetării disciplinare. Reprezentanții Avocatului Poporului au încercat să îl audieze și pe deținut dar acest lucru nu a fost posibil pentru că bărbatul a fost transferat la Penitenciarul Târgu Jiu, la data de 1 august. În schimb, au fost verificate de Avocatul Poporului condițiile de cazare din două camere din secția Penitenciarului unde s-a produs percheziția, aspectele relatate de bărbat referitoare la condițiile de detenție, nefiind confirmate.

Avocatul Poporului a solicitat echiparea Penitenciarului Mioveni cu noi camere portabile

În urma anchetei instituției Avocatul Poporului - Biroul Teritorial Pitești, coordonat de Mihaela Stănciulescu, s-a dispus o recomandare către comisarul șef de penitenciare Cristian Pleșa, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
„Președintele Administrației Naționale a Penitenciarelor va dispune, de îndată, verificări tehnice ale camerelor portabile aflate în folosința Penitenciarului Mioveni, stabilirea motivelor pentru care camera portabilă folosită în timpul percheziției din data de 16.07.2019 asupra persoanei private de libertate... și prezentării la camera de gardă nu a fost funcțională și va lua măsuri, după caz, pentru echiparea cu dispozitive/camere portabile funcționale a Penitenciarului Mioveni”, arată instituția Avocatului Poporului.
„Suntem preocupați să fie respectată demnitatea umană atât în cazul celor privați de libertate cât și în cazul celor care îi supraveghează”, ne-a precizat Mihaela Stănciulescu (foto) legat de acest caz.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea