Motivarea sentinței în dosarul lui Tudor Pendiuc: „A dovedit un real dispreț pentru modul de cheltuire a banului public”

Magistrații Curții de Apel Pitești arată în motivarea condamnării în dosarul în care Tudor Pendiuc a primit 2 ani de închisoare cu suspendare că ”s-a folosit de funcția publică încredințată prin votul cetățenilor în interesul unei persoane apropiate cu scop vădit patrimonial”.
El a fost gasit vinovat că a asfaltat ilegal, cu banii piteștenilor, drumul către locuința secretarei sale, Carmen Lis. Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului timp de 6 mandate, din 1992  până în 2016, a fost condamnat definitiv, la începutul lunii iunie 2019, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu.
”S-a folosit de funcția publică încredințată prin votul cetățenilor în interesul unei persoane apropiate cu scop vădit patrimonial, dovedind, astfel, un real dispreț pentru modul de cheltuire a banului public, deși una dintre obligațiile sale legale era tocmai aceea de a asigura buna administrare a fondurilor materiale și bănești de care dispunea unitatea administrativ teritorială pe care o reprezenta”, se arată în motivarea instanței, potrivit ziare.com.
Decizia de condamnare a fost dată după ce inițial politicianul fusese achitat de Tribunalul Argeș. La Curtea de Apel Pitesti, Pendiuc a fost condamnat pentru ca l-a instigat pe Florentin-Mircea Braniște, director al Administrației Domeniului Public (ADP) Pitești, să asfalteze un drum până la locuința Elenei Carmen Lis, șefa Serviciului Promovare din cadrul Primăriei Pitești. De asemenea, și Braniște a fost condamnat în dosar la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Prejudiciul produs municipalității în această cauză a fost de 27.747 de lei, suma fiind achitată de șeful ADP încă din timpul anchetei.

Stenogramele, probe-cheie

În perioada în care Tudor Pendiuc asfalta strada respectivă pe banii pitestenilor, el era monitorizat in dosarul ”Publitrans”.  Din stenogramele discuțiilor lui Pendiuc, se vede cum acesta punea presiune pe directorul ADP Pitești ca să ”construiască lucrarea”. Curtea de Apel Pitești amintește în sentința de condamnare de discuțiile pe care Tudor Pendiuc le avea cu Elena Carmen Lis. Din acestea reiese că fostul primar cunoștea care era situația juridică a terenului care trebuia asfaltat. ”Din discuțiile interceptate rezultă concluzia evidentă (...) că inculpatul Pendiuc era la curent cu situatia juridică a terenului ce a fost asfaltat”, este concluzia Curții de Apel Pitești.
”Eu i-am spus doar: ”Băi, domnu... dumneata ştii cine, că... cine a făcut asta? Domne, io’ am făcut treaba asta. Şi asta... este făcută... moca (gratis în argou – n.r.). Moca, dacă ştii ce e aia, moca. Păi cum, măi, cum poţi dumneata să spui când ă... că nu este bine făcut când dumneata înoţi prin pământ, până intri ă... pă treptele casei?””, povestea fosta secretară a lui Pendiuc. ”Iubăriţă, lasă-i dracu’ nu te mai enerva, fir-ar ai dracu’ de proşti, că nu merită să te enervezi. Ăsta e… un păcate amărâte că dacă… stătea dracu’, avea cizme pe acolo, n-avea pantofi. Dă-i dracu’. Iubire, nu te s... Dă-i dracu’... Ce-or zice, or zice. Bine că e făcut acolo, bine că s-a rezolvat. Acuma... mai vedem şi cu partea ailaltă şi gata... cu intrarea cu... ”, spunea și fostul primar al Piteștiului.
Instanța a decis ca atât Pendiuc, cât și Mircea Braniște, să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la DSP Argeș sau Inspectoratul Școlar Județean. Din informațiile noastre, nici una dintre instituții nu a primit încă adresă de la instanță ca cei doi să presteze muncă în folosul comunității.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea