Mariana Vârgă, președintele Tribunalului Argeș: „Politicienii să nu se mai lege de justiție ori de câte ori se schimbă guvernarea!”

# Judecătorii îşi cer dreptul de a se pensiona anticipat

Intenția politicienilor de a majora vârsta de pensionare a magistraților este aspru criticată de judecătorii Tribunalului Argeș. Aceștia au adoptat pe data de 18 septembrie o declaraţie-solicitare adresată Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia judecătorilor vine pe fondul ultimelor declarații făcute de președintele PNL, Ludovic Orban, care, printre altele, susține că e de neacceptat ca persoanele să se pensioneze la vârsta de 45 de ani.

Magistrații denunţă o tentativă de şantaj din partea politicienilor prin declaraţiile legate de diminuarea bugetelor justiţiei, a drepturilor salariale sau a altor drepturi. Judecătorii Tribunalului Argeş cer CSM şi legiuitorilor să nu mai amâne intrarea în vigoare a prevederilor legale care permit pensionarea anticipată la 20 de ani de activitate. Se solicită punerea în aplicare a articolului 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 care prevede că: „De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții”. La solicitarea Comisiei de la Veneţia, care a avertizat cu privire la un posibil exod masiv al magistraţilor din sistem, Tudorel Toader a promovat în 2018 OUG 92/2018, prin care termenul de intrare în vigoare a noilor drepturi la pensionarea anticipată a fost amânat până la 1 ianuarie 2020.

Mariana Vârgă: „Dau soluții drepte indiferent de cine este la guvernare, cine îmi taie sau îmi pune la pensie”

Judecătoarea Mariana Vârgă, preşedintele Tribunalul Argeş, acuză politicienii care îşi fac campanie electorală pe seama justiţiei. „Respingem orice formă de șantaj la adresa puterii judecătorești și solicităm respectarea statutului constituțional al magistraților, chiar dacă politicenii își fac, mai tot timpul campanie electorală pe seama justiției!”, a precizat judecătoarea.
Aceasta ne-a mai precizat: „Partidele vor să mărească vârsta de pensionare la judecători. Se discută în contextul în care judecătorii au cele mai mari interdicții pe viață. Nu poți să stai până la 60-65 de ani cu atâtea interdicții. Este absolut normal să te pensionezi după 20-25 de ani vechime în magistratură, doar ca judecător vorbim... Politicienii sunt în campanii. Toți se folosesc de justiție ori de câte ori au ocazia. Să mai termine cu șantajul acesta la adresa noastră. Eu dau soluții drepte indiferent de cine este la guvernare, cine îmi taie sau îmi pune la pensie. Este un factor care nu mă interesează. (...)Să nu se mai lege de justiție ori de câte ori se schimbă guvernarea. Dacă vor să aducă un plus și să îmbunătățească activitatea instanțelor cu resurse financiare și de personal,da. Dar amenințările acestea constante că tăiem pensii, tăiem salarii, după părerea mea constituie o formă de șantaj”.

Președintele Tribunalului Argeș: „Sunt sute de candidați pentru INM și pentru admitere direct în profesie care nu au un loc de muncă”

Judecătoarea Mariana Vârgă (foto) susține că intrarea în vigoare a Articolul 82 alineatul 3 din Legea nr. 303/2004 nu va conduce la un exod masiv al magistraţilor din sistem. „Articolul repectiv din Lege a fost suspendat de teamă că pleacă judecătorii din sistem și nu mai are cine să mai judece. Părerea mea este că are cine să judece pentru că sunt sute de candidați pentru INM și pentru admitere direct în profesie, care nu au un loc de muncă. Îi școlește statul și pleacă și îngroașă rândurile Diaspora. Este normal să ieșim la 20-25 de ani vechime și până în 60 de ani”, a mai susținut președintele Tribunalului Argeș pentru săptămânalul „Atitudine în Argeș”.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea