Propunere indecentă

Spiridon Voinescu.
Goana după voturi a început şi în Argeş, dură, la fel ca în toată ţara. Se mai schimbă câte un director de şcoală, de grădiniţă, în favoarea regimentului de partid comunal. Pietonii şi şoferii deopotrivă se uită cu frică spre direcţia din care vor apărea milioanele de biciclete portocalii – o forţă uriaşă, mai uriaşă decât a motoarelor Titanicului. A început războiul declaraţiilor, războiul lui „vom face”, „vom îmbunătăţi”, „vom aduce”. Sondajele plătite cu bani de diverse culori politice arată diferenţe mai mari decât însăşi populaţia judeţului. Se caută categorii pentru a fi influenţate. Aici, da, chiar aici mi-a venit în minte propunerea indecentă: ce-ar fi ca cineva să ia iniţiativa şi să organizeze un nou partid extra-puternic? Din numai trei „sectoare” s-ar putea obţine minuni.
Dacă cineva ar fi în stare să strângă sub un steag – să zicem – şomerii, elevii care au picat bac-ul şi ţiganii din Argeş, doar atât, ei bine, acel cineva ar câştiga alegerile locale. Un procent de 10-15% din electorat e format din şomeri, altul de 10-15% din rromi, altul de nu mai ştiu cât din picaţii la bac. Păi bine, oameni buni, doar astfel se pot strânge nişte frumoşi 30-40%, fabulos de mult. Iată un procent pe care îl visează partide mari, precum PSD-ul sau PDL-ul. Procent care arată, însă, cât de rău am ajuns să o ducem, ce mare este ponderea săracilor, a defavorizaţilor, a părăsiţilor de părinţi, de educaţie sau de soartă pur şi simplu. Este suficient să gândeşti o formaţiune electorală a săracilor pentru a câştiga, detaşat, alegerile. De ce nu s-a gândit nimeni la asta? Păi… s-au gândit mai mulţi.
Partidul Social Democrat a fost înfiinţat de lideri care nu purtau cravată, ci cămăşi în carouri, din acelea muncitoreşti. PSD a fost înfiinţat ca fiind partidul la care să adere muncitorii săraci, care să îi ferească pe oameni de capitaliştii bogaţi (din PNL). Cămăşile au devenit însă în scurt timp albe, cu butoni de aur. Mai nou partidele – altădată antagonice – s-au înfrăţit. PDL a început şi el ca un partid al noului suflu, al reformei cinstiţilor. La fel, destinaţia s-a schimbat brusc, mai brusc decât au reuşit teroriştii să deturneze cursele din 11 septembrie. Partidul nou care ar putea fi creat ar sfârşi probabil tot în braţele unor bogătaşi plini de interese obscure şi avizi de tot după putere. La naiba, propunerea este de fapt una indecentă. Mai bine pentru societate este să te gândeşti la băutură, la femei. În rest, se ocupă băieţii…

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea