Câţi dintre români ştiu să-şi gestioneze corect bugetul?

# Răzvan Resmeriţă: „Consumatorii români au nevoie de educaţie financiară şi trebuie să înţeleagă faptul că aceasta îi poate ajuta să evite situaţiile de supraîndatorare”. Mulţi dintre noi îşi drămuiesc cât mai strict banii pe care îi alocă pentru diversele chestuieli zilnic, şi cu atât mai mult în vremuri ca cele pe care le trăim. Însă câţi dintre români au cu adevărat o educaţie financiară?
Aceasta este întrebarea care a stat la baza întâlnirii, ce a avut loc săptămâna trecută la Hotelul Muntenia din Piteşti, dintre reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC România) şi cei ai instiuţiilor locale şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Tema dezbătută a fost cea a importanţei pe care o are în contextul actual educaţia financiară pentru consumatori. Dezbaterea face parte din programul de educaţie financiară “Bugetul Familiei”, derulat de APC România sub patronajul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Acesta este primul program non profit din ţara noastră, ce are ca scop sprijinirea consumatorilor în a avea un control mai strict asupra propriilor cheltuieli. De asemenea, printre obiectivele propuse de cei de la APC se mai numără şi schimbarea comportamentului consumatorului, care, de multe ori, nu este conştient de nevoia unei mai bune organizări a propriilor finanţe.
„Consumatorii români au nevoie de educaţie financiară şi trebuie să înţeleagă faptul că lucrurile simple, cum ar fi structurarea unui buget propriu echilibrat, îi pot ajuta să evite situaţiile de supraîndatorare. În promovarea conceptului de alfabetizare financiară, într-un context economic incert, cum este cel actual, este util să se implice atât mass-media, cât şi instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale, partenerii sociali şi industria”, a declarat Răzvan Resmeriţă, directorul Centrului European al Consumatorilor din România.

Pe www. bugetulfamiliei.ro, sfaturi utile despre cum puteţi evita situaţiile de supraîndatorare

Până în prezent, au fost organizate dezbateri publice sub sigla „Bugetul Familiei” în cinci oraşe importante din ţară, la care au participat peste 200 de autorităţi locale, ONG-uri şi jurnalişti. În plus, Răzvan Resmeriţă a subliniat faptul că peste 80.000 de utilizatori au vizitat site-ul www.bugetulfamiliei.ro, care le oferă românilor mai multe instrumente practice de calcul al bugetului personal, familial, precum şi sfaturi utile despre cum pot evita situaţiile de supraîndatorare. „Pe lângă informaţiile redactate de către specialişti într-un limbaj accesibil şi uşor de înţeles, site-ul le oferă vizitatorilor acces la experţi financiari, care răspund în doar câteva ore întrebărilor legate de buget şi finanţe personale. Programul „Bugetul Familiei” a fost lansat în octombrie 2008, iar de anul trecut, acesta a fost inclus în baza de date a Comisiei Europene pentru educaţie financiară, un proiect menit să încurajeze iniţiativele de îmbunătăţire a cunoştinţelor financiare ale consumatorilor. De asemenea, în curând, programului i se vor alătura Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. SIMONA TĂNĂSOIU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea