60 de ani de existență: sărbătoare sau parastas!? Institutul de la Ștefănești - între datorii uriașe, salarii restante și terenuri retrocedate

# Directorul Dorin Sumedrea: „Sunt instituții ale statului care ar trebui să-și pună întrebări de modul cum s-a retrocedat terenul din față”. # A fost făcută o înțelegere cu proprietarul, pentru ca ministrul Petre Daea să intre, pentru ultima dată, pe poarta principală, în Institut
Cândva unul dintre simbolurile județului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefăneşti a intrat într-un con de umbră. Și cu toate acestea, politicienii încă încearcă să-și mai facă imagine pe istoria sa. Pe 15 octombrie, instituția a sărbătorit 60 de ani de existență, la eveniment participând, pe lângă cercetători, atât membri ai Guvernului cât și reprezentanți ai autorităților județene.

Nu au lipsit ministrul Agriculturii, Petre Daea, Dan Manu - președintele CJ Argeș sau Șerban Valeca – președintele PSD Argeș. Au fost făcute promisiuni atât de mari, încât comentariile sunt de prisos. Cert este că au fost mulți musafiri, într-un institut îngropat de datorii.

Un alai care a fost primit în Institutul de la Ștefănești așa cum se cuvine, pe poarta principală. Cu toții știau însă că au pătruns pe o proprietate privată, unitatea de cercetare pierzând, de ceva timp, suprafața respectivă, după ce a fost retrocedată. Bunăvoința actulului proprietar și rugămințile directorului institutului au făcut posibil ca musafirii, în frunte cu ministrul Daea, să intre pe porțile instituției prin față, ci nu pe dos, ca toți angajații, în restul timpului. În timp ce politicienii sărbătoreau, angajații își așteptau salariile, neprimite de câteva luni. Probleme mari, soluții puține, așa cum veți putea observa în cele ce urmează.

Petre Daea a venit la Ștefănești cu promisiuni

Cu capul pe umeri, mai mult decât o parte dintre politicienii prezenți la eveniment, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără - președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice - a fost cel care a atras atenția și asupra părților mai puțin bune, făcând referire la datoriile imense pe care le are Institutul – circa 17 milioane de lei. Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii, a reacționat rapid precizând: „Datorile dumneavoastră sunt mari! Am pe deplin deschiderea și aplecarea asupra acestor decizii de a nivela drumul dvs. din punct de vedere financiar. Am înțeles că sunt undeva la 17 milioane de lei. Mult, enorm! (...) Să sperăm că vom găsi soluția cuvenită și vom face ce trebuie pentru cercetarea românească”.

Institutul de la Ștefănești a fost reorganizat

Vizita ministrului Agriculturii la Ștefănești a venit și pe fondul reorganizării Institutului într-o instituție de domeniu public, printr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial pe 1 octombrie, fiind încercată o finanțare de bază care să ducă la revigorarea activității. „Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefăneşti, denumit în continuare Institut Naţional, este persoană juridică română în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti.
Institutul Naţional îşi desfăşoară activitatea pe baza Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prezentului regulament”, se arată în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Directorul INCDBH: „Sunt niște datorii istorice”

Datoriile uriașe ale unității de cercetare au plecat ca urmare a obținerii unui credit garantat de stat care nu a mai fost plătit. În aceste condiţii, AVAS-ul (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – n.r.) a început executarea silită. La începutul  anului 2011, Ministerul Agriculturii ștergea 10 milioane de lei din datoriile pe care unitatea le avea către bugetul de stat, asigurările sociale, șomaj și către Casa de Asigurări de Sănătate. Rămânea, totuși, un minus de 3,6 milioane de lei. Numai că veniturile din proiectele de cercetare și din vânzări n-au reușit să acopere cheltuielile institutului, iar datoriile s-au strâns la loc. Despre situația actuală, am stat de vorbă cu directorului general al INCDBH, Dorin Ioan Sumedrea, cel care a preluat conducerea de circa 8 luni. „Sunt niște datorii istorice. Sunt cele care sunt oficiale pe site-ul ANAF.Sunt datorii mai vechi, în mare parte din penalități și dobânzi. Sunt datoriile istorice cu AVAS-ul. O chestiune foarte veche și cred că tot județul Argeș cunoaște problema Ștefăneștiului. Eu vă spun ce am făcut în ultimele 8 luni, de când sunt director. Instituția a devenit publică de la 1 octombrie, printr-o Hotărâre de Guvern de reorganizare. Această datorie am preluat-o și vreau să încerc să fie adusă la zero. Dl. ministrul Daea este promotorul unei legi care era din 2009, și care nu și-a făcut efectele decât de un an și ceva, aproape doi, prin care  institutele și stațiunile de cercetare din agricultură au devenit instituții publice-Legea 45 a sistemului de cercetare, prin care se așteaptă o finanțare de bază. Se fac eforturi să începem reeșalonarea  datoriilor”, ne-a precizat directorul Dorin Sumedrea.

Angajații nu și-au mai primit salariul de peste trei luni

De asemenea, Institutul, pe lângă datorii, se mai confruntă și cu alte două probleme salariile restante și retrocedarea masivă de terenuri. În prezent, INCDBH Ștefănești are 62 de angajați, dintre care 22 sunt cercetători. „Colectivul, pe care îl conduc, momentan, are salariul restant pentru trei-patru luni”, ne-a mai precizat directorul Institutului.

Accesul spre porțile principale ale Institutului a fost retrocedat

O altă problemă care bântuie unitatea de cercetare o reprezintă retrocedarea unor suprafeţe importante de teren către consiliile locale Ştefăneşti, Topoloveni şi Leordeni, în vederea restituirii către foştii proprietari de drept. Institutul  funcținează, acum,  la mai puțin de 20% din capacitatea la care funcționa în anii `90. Institutul mai deține în prezent o suprafață de doar 630 de hectare. „Pe partea de patrimoniu sunt probleme destul de mari. S-au și retrocedat. Prin acest HG începem să facem cadastrarea întregii suprafețe. Scriptic, eu am preluat o suprafață de 630 de hectare. HG-ul de reorganizare ne obligă să facem lumină și în ceea ce privește patrimoniul. O să încep să fac cadastrul acestui institutut”, ne-a mai precizat directorul Sumedrea.
Cert este că la Institut a fost retrocedat până și suprafața de teren prin care se ajunge la porțile principale ale unității. „Este o retrocedare mai veche. Ne doare! Am reușit, cu prilejul acestei aniversări, să lămuresc pe oamenii aceștia să nu pună plasă. Deși aveau autorizație de construcție, i-am rugat să amâne până la data de 15 octombrie. M-am gândit că cei care au trudit aici câte 25-30 de ani și-au fost prezenți la manifestare, măcar în această zi să intrăm cu toții pe poarta principală. Sunt instituții ale  statului care ar trebui să-și pună întrebări de modul cum s-a retrocedat acest teren din față. Eu nu pot să comentez pentru că sunt lucruri vechi, așa am preluat și o să încerc să găsesc o soluție legală ca noi să revenim și să intrăm pe acest drum. Acești oameni care au câștigat aici, sigur, ar vrea să vândă. Trebuie să plătesc datoriile către stat, salariile la oameni și apoi să văd și partea asta de patrimoniu, cam astea ar fi din punct de vedere administrativ obiectivele mele”, mai spune directorul Institutului.

ÎPS Calinic: „Domnule director, faceți o pasarelă”

Odată cu aducerea aminte a problemelor de la Institut, sărbătoarea organizată la Ștefănești, pe 15 octombrie, căpătase un aer sumbru. ÎPS Calinic a fost cel care a destins în cele din urmă atmosfera. A dat recomandări și a venit cu soluții pentru ca Institutul să-și recapete accesul spre intrarea principală: „Când mi-ați spus de drum că nu puteți intra, că nu știu ce și nu știu cum. Cei care sunt cu drumurile, cu pâmântul, le dau o recomandare, cum le dădeam fraților din Parlament. Fraților, vă rog frumos, lăsați pământurile și cărările în plata lor, să calce oamenii pe ele. Și dacă nu se poate, domnule director, faceți o pasarelă, un drum suspendat ca să se poată intra la acest Institutut. Iar dacă nu se poate, argeșenii vor înțelege!”.

Primărița din Ștefănești atacă politicienii care au participat la sărbătoarea de la Institut: „Vă mai lipsește coliva pe care să scrieți «La mulți ani!»”

Legat de evenimentul de la Ștefănești, Consiliul Județean Argeș a transmis un comunicat de presă în care a fost descrisă manifestarea ca fiind una extraordinară la care au participat somități și unde s-au împărțit aplauze, felicitări, trofee sau plachete aniversare. „Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de rodnică activitate în slujba horticulturii românești, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a înmânat Trofeul Argeșului directorului general al INCDBH, Dorin Ioan Sumedrea. La rândul său, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Ștefănești a oferit președintelui Dan Manu o plachetă aniversară pentru contribuția la consolidarea și afirmarea cercetării horticole argeșene”, se arată în comunicat .
În schimb, în niciun moment nu se atrage atenția asupra problemelor reale ale Institutului.
Aceeași părere nu a fost împărtășită de primarul orașului Ștefănești, Jenica Dumitru, care, într-o postare pe Facebook, a pus punctul pe „i” despre evenimentul recent încheiat: „Institutul de Cercetare Viticolă de la Ștefănești a împlinit anul acesta.....60 de ani de HORTICULTURĂ! Da, sărbătorim florile, că VIN nu mai avem de foarte mult. Mai mult, instituția zace în bălării, lăsată fără teren, iar zilierii sunt plătiți cu bani din fierul vechi valorificat. Indiferent ce politicieni au fost la conducere, toți au luat de pe el cât au putut și n-au pus nimic în loc. Niciun politician, indiferent de nuanța doctrinei, nu s-a bătut să-l dezvolte sau să-l protejeze, așa cum se bat să-și vadă fața la festivități organizate la capul acestui mort. Vă mai lipsește coliva pe care să scrieți «La mulți ani!», că în rest sunteți toți!”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea