Acțiunea de sacrificare a porcilor de la DanBred continuă și în această săptămână

# Porcii sunt gazați și apoi îngropați

La începutul săptămânii trecute, pe 22 octombrie, pesta porcină africană a fost confirmată la una dintre fermele cunoscutului grup de ferme DanBred din comuna Slobozia. Este vorba despre ferma Agro Consulting Chiriac, deținută de inginerul zootehnist Ionel Chiriac, cel care deține și ferma DanBred Argeș. Un efectiv de 20.157 de porci va fi sacrificat și îngropat în această perioadă.  Acțiunea a început de săptămâna trecută și va continua și în această săptămână.

Se sacrifică în fiecare zi între 1500 -2000 de porci

Porcii vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Toate animalele sacrificate vor fi îngropate pe un teren din comuna Slobozia, proprietate a fermei. Proprietarul urmează să fie despăgubit de stat, în condiţiile legii.
„E o tragedie. Se sacrifică în fiecare zi circa 1500 -2000 de porci. Va continua până când se termină efectivul de 20.000 .”, ne-a precizat Emilian Dragnea, prefectul județului Argeș.

Peste 5000 de porci sacrificați până în prezent

Grupul DanBred Argeș include una dintre cele mai mari ferme de reproducție de porci din România. Membră în cadrul rețelei de de agenți a brandului danez DanBred, exploatația a fost înființată în anul 2004 de către doi dintre crescătorii de porci ai geneticii DanBred, Martin Agerskov și Laurids Søndergaard, împreună cu doi parteneri români, Ionel Chiriac și Nicu Benta. Toți patru, având o vastă experiență acumulată în cadrul fermelor Munkbro și Marslund din Danemarca, au decis să își unească forțele și să înființeze în România propria fermă de reproductie, creștere și îngrășare suine, informează agrointel.ro. Fermele din Slobozia sunt recunoscute pentru măsurile foarte stricte de biosecuritate pe care le impun tuturor celor care intră în perimetrul unității și cu toate acestea virusul pestei porcine și-a făcut apariția.
„S-a ajuns la 5100 de porci sacrificați (n. red. vineri dimineața – 25 octombrie). Se gazează, nu e prin incinerare. Merg tirurile cu ei la groapă, iar acolo  urmează să fie îngropați. La fața locului sunt inspectorii DSVSA. Sunt filtre de jandarmi și poliție. Nu se apropie nimeni de acele gropi”, ne-a precizat Petre Funie, primarul comunei Slobozia.
Circa 200 de oameni lucrau la ferma unde s-a produs tragedia. Din primele informații, muncitorii nu vor fi disponibilizați.

Ce măsuri au fost impuse de autorități

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat, săptămâna trecută un plan de măsuri în zonele de protecţie (pe o rază de 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş) şi de supraveghere (pe o rază de 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Vișina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa). S-au luat mai multe măsuri, printre care: curăţarea şi dezinfectarea tuturor spaţiilor clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere. Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne. Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere. De asemenea, se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere, fiind recoltate analize.
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea