Informații noi în dosarul „Metro”. Curtea de Apel Pitești va stabili dacă dosarul va fi restituit DNA-ului

# 16 ani de sesizări la organele de urmărire penală, un singur inculpat judecat # Dosarul lui Constantin Tămagă – clasat, iar Costel Zamfir – trimis în judecată # Procurorul, care a realizat cercetările în cauză, a ieșit la pensie la 12 zile de la emiterea rechizitoriului

În această săptămână, pe 14 noiembrie, la Curtea de Apel Pitești reîncepe procesul care îl vizează pe fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, trimis în judecată de către procurorii DNA pentru nu mai puţin de 161 de acte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Este vorba despre dosarul „Metro” în care 159 de hectare de teren ar fi fost retrocedate ilegal. În rechizitoriu se vorbește despre un prejudiciu în cuantum total de 27.799.162,61 lei (echivalentul a 8.853.236,5 euro). În dosar a fost găsit un singur țap ispășitor, Zamfir devenind Acarul Păun. Cu mici fiori trăiesc și alte persoane, foști sau actuali funcționari din Prefectură, din OCPI dar și din Primăria Bradu, prin intermediul cărora, direct sau indirect,  fostul edil ar fi retrocedat terenurile. Cu toții așteaptă verdictul final al acestui dosar, mai ales că în primă instanță, cauza a fost restituită DNA-ului ca urmare a constatării unor neregularități care nu au fost remediate de procurori la timp, în cameră preliminară.

Dosarul a stat 6 luni în cameră preliminară

În 2019 s-au împlinit 16 ani de la sesizarea organelor penale privind săvârșirea acestor fapte. Cei  15 ani de investigații s-au concretizat și cu o trimitere în judecată la sfârșitul anului 2018, cu peste 200 de părți vătămate. Un singur vinovat a fost desemnat de procurorii DNA în rechizitoriu – fostul primar de la Bradu, Costel Zamfir, deși au fost vizate și alte nume cunoscute din mediul argeșean și nu numai. Dar nici măcar singurul inculpat din dosar nu poate să răspundă penal pentru că Tribunalul Argeș a dispus, pe 19 septembrie 2019, în cameră preliminară, restituirea cauzei către DNA Pitești ridicând problema neregularității rechizitoriului. Decizia nu este una definitivă. Și aici s-a creat o mare tevatură, mai ales că durata de judecare a dosarului în cameră preliminară este una limitată. Deși la art. 342 din noul cod de procedură penală se menționează că „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă”, în acest caz ea a durat nu mai puțin de 6 luni, din aprilie până în septembrie. Joi, 14 noiembrie,  începe Judecarea constestației, care a fost formulată de procurorii DNA și de o parte din părțile vătămate din acest dosar, la Curtea de Apel Pitești.

Istoricul dosarului „Metro”

Vorbim de un mega dosar, care conține 70 de VOLUME, fiecare volum având între 150 – 350 de file. O muncă începută din anul 2003! Iar dosarul s-a tot plimbat, pe parcursul a 15 ani, de la un organ de cercetare la altul. Între 27 iulie 2003 și 28 octombrie 2004, mai mulți cetățeni din Oarja au sesizat Parchetul Judecătoriei Pitești cu privire la faptul că, după anul 2000, Costel Zamfir, la acea dată primar al comunei Bradu, a pus în posesie, în mod abuziv, persoane din Bradu pe terenurile pentru care ei deţineau titluri de proprietate eliberate de Primăria comunei Oarja în perioada 1991 – 1993, însumând o suprafaţă totală de 194 ha în punctul “Autostradă”, terenuri care ulterior au fost înstrăinate către terţe persoane. Trebuie spus că o mare parte dintre terenuri se află în zona unde, în 2003, a început să funcționeze supermarketul METRO. În 2004, Parchetul a confirmat propunerea organelor de poliție de a nu se începe urmărirea penală în cauză. Împotriva soluției dispuse de procuror, păgubiții au formulat plângere. În cele din urmă, în 2005, instanța a dispus începerea urmăririi penale față de fostul primar din Bradu.

Parchetul propune realizarea unei expertize încă din 2007, dar ea începe abia în 2014

În cele din urmă, reclamanții s-au constituit în Asociația Proprietarilor Păgubiți Oarja 2000, care reprezintă circa 150 de proprietari sau urmași ai acestora, care ar fi fost de drept puși în posesie pe Legea Fondului Funciar din 1991, având titlu de proprietate și stăpânind pământul până în anul 2003. Iar Asociația, reprezentată legal de Gheorghe Stănciulescu, a urmărit cu atenție modul în care s-a cercetat cauza. În anul 2007, văzând că nu se mai mișcă nimic în cazul dosarului, aceștia au formulat o plângere de tergiversare a cercetărilor. Parchetul Judecătoriei Pitești admite plângerea în același an „și dispune completarea cercetărilor în dosar (...), în sensul efectuării unei expertize de specialitate, urmând ca obiectivele și concluziile acestora să fie prezentate”, se arată într-un răspuns către Asociația Proprietarilor Păgubiți Oarja 2000. Doar că demersul de a realiza o expertiză a rămas menționat, negru pe alb, pe hârtie, ci nimic mai mult. Pe 11 octombrie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a emis o rezoluție prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului Costel Zamfir, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestor infracțiuni. Părțile vătămate îl acuzau pe acesta că în calitate de primar și de președinte al Comisiei de Fond Funciar Bradu ar fi întocmit în fals procese verbale de punere în posesie a cetățenilor din acea comună, documente în baza cărora ar fi fost înstrăinate mai multe terenuri. Păgubiții atacă în instanță rezoluția procurorului, iar Judecătoria Pitești, în decembrie 2011, „desființează în parte rezoluția atacată și trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru redeschiderea urmăririipenale (...) față de intimatul Zamfir Costel. Totodată, instanța stabilește efectuarea unei expertize tehnice topografice, pentru a se stabili punctele în care terenurile cetățenilor din comunele Oarja și Bradu se suprapun. Dosarul ajunge între timp la Direcția Națională Anticorupție în 2013. În ianuarie 2014, DNA Pitești s-a dezînvestit în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Tot în 2014, se începe și realizarea expertizei în dosar, fiind finalizată abia spre sfârșitul anului 2015.

În 2017, Judecătoria Pitești decide începerea urmăririi penale a lui Constantin Tămagă pentru abuz în serviciu și fals intelectual

În 2007, Asociația Proprietarilor Păgubiți Oarja 2000 a formulat plângere penală și împotriva fostului prefect Constantin Tămagă, parlamentar în acea perioadă. Atât în 2008, cât și în 2009 s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de acesta.
„În motivarea soluției emise la data de 13.05.2009 (...) s-a reținut că numitul Tămagă Constantin, în calitate de președinte al Comisiei de Fond Funciar al județului Argeș, a acționat cu bună credință, a validat titlurile de proprietate după ce a fost asigurat de legalitatea lor de Comisia Tehnică de Fond Funciar care a întocmit documentația.”, se arată în motivarea soluției emise de procurorul Parchetului ÎCCJ.
O nouă plângere penală împotriva senatorului Tămagă a fost depusă în 2015, la Parchetul Judecătoriei Pitești, tot de către Gheorghe Stănciulescu, reprezentantul Asociației Proprietarilor Păgubiți Oarja 2000. Având în vedere calitatea de senator al lui Tămagă, plângerea este trimisă pentru a fi soluționată tot către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În august 2016, Parchetul de pe lângă ÎCCJ emite o nouă ordonanță de clasare. Procurorul dispune: „clasarea cauzei privind infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual reclamate de Stănciulescu Gheorghe ca fiind comise de Tămagă Constantin, întrucât în cauză a intervenit prescripția răspunderii penale”.  În schimb, Asociația a contestat din nou ordonanța de clasare, iar competența de soluționare a plângerii este declinată de la ÎCCJ  în favoarea Judecătoriei Pitești, după ce s-a constatat că intimatul Constantin Tămagă nu mai deține funcția de parlamentar
În noiembrie 2017, judecătorul de cameră preliminară a Judecătoriei Pitești decide începerea urmăririi penale față de Constantin Tămagă. „Admite plângerea formulată de petentul Asociația Proprietarilor Păgubiți Oarja 2000 împotriva ordonanței de clasare din data de 08.08.2016, dispusă de Parchetul de pe lângă ÎCCJ în dosarul nr. 234/P/ 2015, în contradictoriu cu intimatul Tămagă Constantin. Desființează ordonanța sus precizată și trimite cauza procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru a începe urmărirea penală cu privire la faptele de abuz în serviciu și fals intelectual și pentru a completa urmărirea penală cu privire la aceste fapte. Definitivă”.

Dosarul lui Constantin Tămagă – clasat, iar Costel Zamfir – trimis în judecată

Toate dosarele au fost conexate, iar pe 19 decembrie 2018 procurorii DNA Pitești emit rechizitoriu, fiind trimis în judecată un singur inculpat – Costel Zamfir, fostul primar al comunei Bradu. Faptele pentru care a fost cercetat fostul senator Constantin Tămagă au fost clasate, din nou. În rechizitoriul întocmit, procurorii l-au acuzat pe fostul edil pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale). „Inculpatul a întocmit și falsificat mai multe documente care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar sau care primiseră anterior terenurile în baza Legii nr. 18/1991 și nu mai aveau dreptul la reconstituire ori care aveau dreptul să li se reconstituie dreptul de proprietate, însă nu pe acele amplasamente”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorul a ieșit la pensie la 12 zile de la emiterea rechizitoriului în dosarul „Metro”

A fost ultimul dosar trimis în judecată de procurorul Carmen Vameșu, de la DNA Pitești. Aceasta a ieșit la pensie la 12 zile distanță de la emiterea rechizitoriului din dosarul Metro. Cauza a fost finalizată pe 19 decembrie 2018, iar magistrata a ieșit la pensie începând cu 1 ianuarie 2019.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea