Colectarea separată a deșeurilor, o provocare pentru autoritățile locale

# Este obligatoriu ca beneficiarii serviciului de salubrizare să-şi  separe deşeurile la sursă # Este obligatoriu ca operatorii de colectare şi transport să colecteze separat, conform graficelor de colectare # Este timpul ca autorităţile locale să aplice amenzi celor care nu respectă aceste obligaţii legale

Colectarea separată a deșeurilor se dovedește a fi o provocare pentru autoritățile locale datorită mai multor factori: modificările legislative, penalitățile impuse de Fondul de Mediu, dar și costurile tot mai ridicate ale serviciului.
Potrivit ultimelor reglementări legislative cu privire la gestionarea deșeurilor, în România este obligatorie aplicarea celor două principii: „poluatorul plătește” și „plătești pentru cât arunci”. Beneficiarii serviciului, indiferent de natura lor (populaţie, agenţi economici, instituţii) sunt obligaţi să separe şi să depună deşeurile în recipienţi sau saci destinaţi fracţiei respective.
În momentul de față, Argeșul a reușit să aibă acoperire de 100% a județului cu servicii de colectare și transport a deșeurilor. Tarifele sunt unice pentru toți utilizatorii (persoane fizice, persoane juridice, instituții) și se calculează pe tona de deșeu.
Colectarea, tratarea și depozitarea se face în stațiile de transfer de la Curtea de Argeș, Câmpulung, Costești și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Pitești/Albota.

# Prin sistemul de management integrat al deşeurilor solide, autorităţile locale au pus la dispoziţie următoarele tipuri de recipienţi:
Platforme comune /blocuri: Containere pe culori (de metal pentru deşeurile menajere, galben pentru deşeurile din plastic şi metal, albastru pentru deşeurile din hârtie şi carton şi verde pentru sticlă)

Colectare individuală/gospodărie:
- Pubele pentru colectarea deşeurilor menajere/reziduale)
- Saci pentru reciclabil (galben pentru plastic, metal şi hârtie/carton şi verde pentru sticlă)
- Compostoare individuale (pentru  gospodăriile care au solicitat prin intermediul U.A.T.) folosite pentru deşeurile biodegradabile.
* Recipientele (sacii sau pubelele) sunt solicitate operatorului de salubritate sau  U.A.T.-ului.
Pentru atingerea ţintelor de reciclare/deviere de la depozitare, impuse de legislaţia actuală, respectiv 42% în 2019 şi 50% din 2020, din totalul deșeurilor, este necesar să facem eforturi susţinute de a separa deşeurile la sursă şi să ne asigurăm că acestea sunt colectate separat de către operatorul de salubrizate, conform graficelor agreate de către U.A.T..
Neatingerea acestor ţinte va genera costuri foarte mari pentru fiecare dintre noi. Anul acesta, fiecare tonă de deşeu care va fi colectată în amestec şi depozitată la depozitul Piteşti-Albota va avea o penalitate de 80  lei (plătibilă către A.F.M.). Acest cost va fi împărţit la toţi beneficiarii serviciului din raza administrativă a U.A.T.-ului unde nu s-a atins ţinta.
# Planurile locale pentru gestionarea deșeurilor în mediul rural
Deșeurile din mediul rural sau periurban sunt gestionate, folosindu-se infrastructura creată și recipienții de colectare oferiți de autorități, astfel:  
DEȘEURILE BIODEGRADABILE se depozitează în compostoarele individuale puse GRATUIT la dispoziția cetățenilor de către primării sau ADI SERVSAL Argeş.
• resturi de fructe și legume, de pâine și cereale, zaț de cafea, resturi de ceai
• păr și blană, coji de ouă, de nucă, cenușă
• crenguţe, flori uscate, iarbă tunsă din gazon, fructe căzute din grădină
DEȘEURILE RECICLABILE - în sacii colorați potrivit destinației.
Sacii GALBENI
• ambalaje din plastic, PET-uri, folii și pungi de plastic, tăvițe, cutii, bidoane și alţi recipienţi din plastic pentru detergenţi etc.
• ambalaje din metal și aluminiu: doze aluminiu, cutii din metal sau din metal moale (ex: conserve pentru hrană animale), dopuri și capace din metal, cutii metalice de sucuri și bere.
• Pentru un bun randament de reciclare, deşeurile trebuie să fie curate, fără lichid în ele, clătite, curăţate, neimpregnate.
• Ambalajele din hârtie și carton: ziare, reviste, hârtie, documente, carton, carton ondulat trebuiesc pliate şi legate cu sfoară şi pot fi colectate o dată cu sacul galben.
• Polistirenul nu este plastic reciclabil! Nu se pune în acest sac!
Sacii VERZI
• ambalaje din sticlă: borcane, sticle pentru băuturi, sticle pentru ulei sau oțet, alte sticle albe și colorate;
• Sticla de la ferestre sau mobilă intră în categoria de deşeuri din construcţii NU se amestecă şi NU se colectează în sacul, pubela sau containerul verde.
DEȘEURI MENAJERE – în pubelă
Aici se depun doar deșeurile reziduale ce nu pot fi compostate sau reciclate:
• scutecele, vata și bețișoare de urechi
• ambalaje de plastic care nu pot fi curățate
• hârtie și carton impregnate cu reziduuri de mâncare, șervețele de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă
• resturi de porțelan, ceramică, căni și farfurii, vase rezistente la căldură.
• Nu arunca deşeurile vegetale sau pământoase în pubela pentru deşeuri reziduale! Acest lucru DUBLEAZĂ costurile serviciului!
• Deșeurile vouminoase precum mobila, cauciucuri, resturile din construcții se colectează în campanii separate, potrivit graficului stabilit de primărie.
DEȘEURI ELECTRICE ȘI ELECTROCASNICE
• Deşeurile electrice şi electronice, becurile, neoanele etc se vor colecta în campanii separate. Acestea sunt deşeuri periculoase, nu le arunca în pubela pentru rezidual!
Nu arunca necontrolat deşeurile şi ţine-ţi gospodăria şi localitatea curată!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea