Lovitură de teatru la Tribunalul Vâlcea! Instanța respinge anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru 32,8 hectare din Pădurea Trivale

# Judecătorii  Tribunalelor Argeș și Vâlcea - decizii contradictorii # Punct și de la capăt în dosarul terenurilor transferate de la Rătești tocmai în Pădurea Trivale

„Surprize, surprize” la Tribunalul Vâlcea! Pe 1 noiembrie, instanța a respins cererea de chemare în judecată a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, și a Statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale.

Este vorba despre terenurile care au aparținut Ilenei Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu) și care au fost transferate de la Rătești tocmai în Pădurea Trivale, fiind vândute apoi, în mare parte, către magnatul Nicolae Ivănescu. Ulterior, omul de afaceri argeșean a vândut o parte dintre ele unor oameni de afaceri evrei.

 

Hotărârea Tribunalului Vâlcea

Pe 1 noiembrie, Tribunalul Vâlcea stabilește următoarele:
„Respinge excepția autorității de lucru judecat, invocată verbal de pârâții Ivănescu Nicolae (foto) și Ivănescu Maria în ședința publică din data de 05.04.2019, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată, formulată de reclamanții Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș și Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, reprezentat de Direcția Regională a Finanțelor Publice Ploiești, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ploiești, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, ca neîntemeiată. Stabileste onorariul definitiv cuvenit avocatului S.A., curator al pârâtei Stoian Valerica, la suma de 1.567 RON, onorariu ce va fi suportat din fondurile Ministerului Justiției. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Cum a ajuns dosarul să fie strămutat din Argeș în Vâlcea

Hotărârea a luat prin surprindere părțile reclamante mai ales că pe 3 decembrie 2015, prin hotărâre definitivă, Tribunalul Argeș a decis, la solicitarea Instituției Prefectului și a Direcției Silvice Argeș, anularea titlului de proprietate pentru cele 32,8 hectare transferate de la Răteşti în Pădurea Trivale.  Urma ca autoritățile competente să deschidă o acțiune de anulare a celor 14 contracte de vânzare cumpărare, încheiate în perioada 2007-2014, în urma retrocedării. Zis și făcut! În august 2016, Statul Român și Romsilva deschide un dosar pe această speță la Judecătoria Pitești, iar instanța declină apoi competența materială în favoarea Tribunalului Argeș. Instanța argeșeană decide pe 20 martie 2018, pe fond, și anularea contractelor de vânzare.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş, aşa cum a fost completată. Admite cererea de intervenţie formulată de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă pârâţii să lase în deplină proprietate şi posesie terenul situat în U.P. II Trivale, u.a. 17A%, 17B, 17C, 17A, 13A%, 44A, 44B, 44D, 44AR1, 44R2, aflat pe raza administrativ teritorială a mun. Piteşti. Obligă pârâtul Ivănescu Nicolae să lase în deplină proprietate şi posesie imobilul Canton Silvic Plopilor situat în UP II Trivale, u.a. 44C1”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Argeș. Hotărârea nu era definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Doar că nu a mai fost nevoie de apel, după ce, pe 24 septembrie 2018, Curtea de Apel Pitești a admis strămutarea cauzei la Tribunalul Vâlcea, la solicitarea firmei SC GOV ESTATE & INVESTMENT SRL  (deținută de israelieni) care a cumpărat o suprafață de teren în Pădurea Trivale de la Nicolae Ivănescu. În acest fel, procesul a fost reluat de la zero.

Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș: „O să facem imediat apel”

Iar pe 1 noiembrie 2019, Tribunalul Vâlcea respinge acțiunea reclamanților. Decizia nu este nici de această dată definitivă, ea urmând a fi atacată de Direcția Silvică Argeș.
„Am pierdut, pe fond... Nu am explicație. Nu comentez ce spune instanța, dar nu se poate așa ceva. Facem imediat apel. (...) Trebuie să ne luăm pădurea înapoi. (...) Dosarul o să se judece la Curtea de Apel Pitești, o să fie complet de trei judecători. Eu cred că nu se poate să rămână hotărârea așa. Mai ales că noi am câștigat pe fond și înainte de strămutare”, ne-a precizat Armand Chiriloiu (foto), directorul Direcției Silvice Argeș.

Titlul de proprietate a fost anulat, dar actele de vânzare cumpărare rămân... valabile

Hotărârea dată de judecătorul Tribunalului Vâlcea este cu atât mai surprinzătoate cu cât, pe 3 decembrie 2015, prin hotărâre definitivă, au fost anulate titlurile de proprietate pentru cele 32,8 hectare transferate de la Răteşti în Pădurea Trivale. Mai jos, redăm integral cele două hotărâri date în acest sens de instanțele argeșene:
Hotărârea nr 11559/2014 a Judecătoriei Pitești din 3 decembrie 2014:
„Admite în parte acţiunea. Admite în parte cererea de intervenţie. Anulează în parte titlul de proprietate cu nr. 88/12.02.2007 emis de Comisia Judeţeană Argeş pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, respectiv numai în ceea ce priveşte suprafeţe de teren de 22,36 ha. şi 3,3 ha. astfel cum au fost identificate de expertul cauzei, S. Elena, prin raportul de expertiză şi schiţele anexe (filele 188, 189 din dosar). Compensează în totalitate cheltuielile de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Piteşti”.
Respectiv hotărârea nr. 3815/2015 a Tribunalului Argeș din 3 decembrie 2015:
„Admite apelul declarat de RNP - Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş şi de Instituţia Prefectului - judeţul Argeş. Schimbă sentinţa în sensul că admite în totalitate acţiunea şi cererea de intervenţie şi anulează titlul de proprietate nr. 88/12.02.2007 şi în ceea ce priveşte suprafaţa de 7,14 ha. Menţine în rest sentinţa. Respinge apelul pârâtei ca nefondat. Definitivă.”

Cum au fost transferate zeci de hectare de teren dintr-o comună în… Pădurea Trivale

Pe 31 august 2005, Ileana Brătianu, prin procuratorul său, Costel N. Ungureanu - bibliotecar în comuna argeşeană Răteşti, a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul „Parapet” şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti. Cum 32,8 hectare dintre cele solicitate pe vechiul amplasament fuseseră deja atribuite legal altor persoane, Ilenei Brătianu i s-au oferit mai multe variante. După mai multe refuzuri de amplasamente s-a acceptat varianta în Pădurea Trivale. În februarie 2007, Prefectura Argeş a emis titlul de proprietate, iar o parte dintre terenuri au fost vândute la scurt timp, lui Nicolae Ivănescu. Prețul plătit Ilenei Brătianu pentru cele 32,8 hectare a fost de doar 5,5 miliarde lei vechi, astfel: 3,5 miliarde date de magnatul Nicolae Ivănescu pentru 29,8 hectare și 2 miliarde plătite de către Valerian Jinga (fost director al Direcției Silvice Argeș) pentru 3 hectare. Ulterior, Jinga a vândut terenul, tot pentru 2 miliarde lei vechi, Valeriei Stoian, iar aceasta l-a dat apoi firmei Orly Forest, deținută de către israelianul Leza Yosef, pentru 200.000 euro. În 2009, Prefectura Argeş descoperă, brusc, documente conform cărora respectivele hectare, din mijlocul Pădurii Trivale, ar fi fost în domeniul statului încă din anii 1940 și declanșează în instanță acțiuni pentru a recupera terenurile. Cu toate că pe rolul instanței era un proces în care se cerea anularea titlului de proprietate pentru cele 32,8 ha din Trivale, Ivănescu reușește să înstrăineze o parte din respectivele terenuri unor investitori evrei.

Firmele evreilor au achiziționat 22,3 ha de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro

Orly Forest, KNA Big Investments și Gov Estate & Investment sunt firmele patronate de oameni de afaceri din Israel, societăți prin care au fost achiziționate mai multe hectare de teren de la Nicolae Ivănescu. Trebuie menționat că din datele menționate în dosarul care a fost judecat, în primă instanță, la Tribunalul Argeș reiese că cele trei firme au achiziționat 22,3 hectare de la Nicolae Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro.
Orly Forest, societate cu sediul în București, are ca asociați pe Leza Yosef, Abayev Yair, Josopov Meir și Stoian Valeria. Firma a achiziționat în 2010 de la Nicolae și Maria Ivănescu 15,5 hectare pădure, astfel:
- Contractul nr. 1655/24 iunie 2010 – terenul în suprafață de 75.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.125.000 euro;
-  Contractul nr. 1123/27 aprilie 2010 - terenul în suprafață de 60.000 mp pentru care s-a achitat suma de 3.706.760 lei, echivalentul sumei de 900.000 euro;
- Contractul nr. 1434/27 mai 2010 la – terenul în suprafață de 20.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.251.720 lei, echivalentul a 300.000 euro.

KNA Big Investments, firmă reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București, a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2012, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
- Contractul nr 630/12 aprilie 2012 – terenul în suprafață de 34.300 mp pentru care s-a achitat suma totală de 2.186.625 lei, adică echivalentul sumei de 514.500 euro.

Gov Estate & Investment, reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2011, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
- Contractul nr. 2644/19 august 2011 la – teren în suprafață de 34.300 pentru care s-a achitat suma de 2.186.625 lei, echivalentul sumei de 514.500 euro.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea