Doi argeșeni au contribuit decisiv la apariția Legii privind câinii salvamontiști

Săptămâna trecută, Camera Deputaţilor, a adoptat, în unanimitate, Legea privind câinii salvamontiști. Aceasta a fost adoptată la iniţiativa deputatului Simona Bucura Oprescu care, împreună cu Ion Sănduloiu - directorul Serviciului Public Salvamont Argeș, a elaborat un proiect de lege pentru reglementarea unităților canine de avalanșă. Proiectul de lege a fost depus în Parlament încă de acum doi ani, iar acum inițiativa a devenit lege!
Printre prevederile noii legi, care vine sa întregească sistemul Salvamont de calificare a salvatorului montan, menționăm:
- asistență medicală, deparazitări periodice și asigurarea integral a hranei câinelui de serviciu;
- un spor de 20% la salariul conductorului câinelui Salvamont, care sa acopere cheltuielile suplimentare ale acestuia cu antrenamentul și îngrijirea câinelui;
- acces liber al unității canine Salvamont in mijloacele de transport Salvamont, în mijloacele de transport în comun și în bazele și refugiile Salvamont;
- garantarea dreptului de adopție a câinelui, la finalul serviciului cu asigurarea hranei până la sfârșitul vieții;
- asigurarea de cursuri interne și internaționale pentru unitatea canină Salvamont;
- folosirea unității canine în intervenții interne și internaționale, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Povestea a început în județul Argeș

Legea adoptată reprezintă o mare reuşită pentru Salvamont România şi mai ales pentru cei care au ales să se specializeze conductor câine Salvamont (5% dintre cei care sunt angajaţi salvatori montani). Proiectul actului normativ a fost elaborat încă din 2017 „Judeţul Argeş are începând cu anul 1994 o cooperare oficializată cu departamentul Savoia din Franţa. Salvamont Argeş are o colaborare cu Salvamontul din Savoia din 2010. Un pui de Border Collie pe nume Helios a fost donat de salvamontiştii francezi salvamontiştilor argeşeni în anul 2013. Acesta a obţinut împreună cu conducătorul său Brevetul de unitate canină de avalanşă de la Asociaţia Naţională de Studiu al Zăpezii şi Avalanşelor. Împreună cu colegii din Adunarea Naţională a Republicii Franceze şi cu domnul Ion Sănduloiu, director al Serviciului Public Salvamont Argeş, am elaborat un proiect de lege pe model francez pentru reglementarea unităţilor canine de avalanşă”, precizează Salvamont România.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea